68.000 Σρι Λάνκα αναμένουν τον επαναπατρισμό

Καθώς οι συνθήκες στο εξωτερικό επιδεινώνονται και λόγω του μεγάλου αριθμού απολύσεων και άλλων μορφών ανεργίας, ο αριθμός των υποψήφιων επαναπατριζόμενων συνεχίζει να αυξάνεται και επί του παρόντος εκτιμάται ότι 68.000 υπερπόντια Σρι Λάνκα από διάφορες περιοχές περιμένουν στο Υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, παρά την επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid, η διαδικασία επαναπατρισμού των Σρι Λάνκα, μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την οδηγία του Υπουργού Dinesh Gunawardana, υπομένοντας ανυπέρβλητες προκλήσεις στο εξωτερικό εν μέσω κλειδαριών, απομόνωσης, απαγόρευσης κυκλοφορίας και κλεισίματος του εναέριου χώρου, για να διασφαλιστεί η γρήγορη επιστροφή των Σρι Λάνκα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Από την εκκένωση 33 μαθητών από την πόλη Γουχάν, τον Φεβρουάριο του 2019, το Υπουργείο εκτελεί το καθήκον του επαναπατρισμού για σχεδόν ένα χρόνο τώρα και μέχρι σήμερα 60.470 Σρι Λάνκα, αποτελούμενοι από προσκυνητές, φοιτητές, αξιωματούχους κυβερνητικών ή ένοπλων δυνάμεων, μετανάστες. εργαζόμενοι, βραχυπρόθεσμοι επισκέπτες, ναυτικοί και περιπτώσεις για συμπονετικούς λόγους έχουν επαναπατριστεί από 137 χώρες από το Υπουργείο μέσω των αποστολών της Σρι Λάνκα στο εξωτερικό.

Πάνω από 40.000 μετανάστες εργαζόμενοι, κυρίως από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ήταν το κορυφαίο τμήμα των εργαζομένων στο εξωτερικό που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής, ενώ άλλες 20.000 Σρι Λάνκα έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο πρόγραμμα πτήσεων που θα ολοκληρωθεί μεταξύ 2-9 Ιανουαρίου 2021, θα περιλαμβάνει 1.400 επιβάτες από τα Τσενάι, τη Μελβούρνη, το Κουβέιτ, τη Ντόχα, τον Καναδά, την Κύπρο και το Ντουμπάι, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ναύαρχος Jayanath Colombage.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το Υπουργείο και οι 67 αποστολές του συνεχίζουν συζητήσεις με φιλικά έθνη, οργανισμούς του ΟΗΕ και περιφερειακούς οργανισμούς και έχουν εξασφαλίσει ως επιχορηγήσεις και δωρεές μεγάλες αποστολές δοκιμαστικών κιτ PCR, κιτ RAT, μηχανήματα δοκιμής, φάρμακα διάσωσης, αναπνευστήρες, υγραντήρες και τεράστιες ποσότητες PPE και μάσκες προσώπου για την ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών συγκράτησης των Covid, οι οποίες έχουν αποτρέψει την κυβέρνηση από την πραγματοποίηση τεράστιου ποσού χρημάτων.

Οι αποστολές της Σρι Λάνκα παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις όσον αφορά την παρασκευή εμβολίων και χρησιμεύουν ως αγωγός ζωτικής και έγκαιρης πληροφόρησης σχετικά με τις δυνατότητες προμήθειας του εμβολίου από ξένες κυβερνήσεις.

Το Υπουργείο, ως μέτρα άμεσης ανακούφισης, ανέβασε πάνω από 10.000 πακέτα ξηρών σιτηρεσίων και αυτόχθονων φαρμάκων στο Μαλέ, το Ντουμπάι και τη Ντόχα για πρώτη φορά στην ιστορία της Σρι Λάνκα και έχει δώσει μέχρι τώρα περίπου 80 εκατομμύρια Rs για τη διατροφή των κοινοτήτων μας στο εξωτερικό . Τα χρήματα προορίζονταν για την προμήθεια βασικών φαρμάκων, δοκιμών, διαμονής, προστατευτικών εργαλείων, εσωτερικών μεταφορών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αεροπορικών εισιτηρίων.

Source