7 νόμοι για την οδήγηση που πρέπει να ακολουθήσετε αν πηγαίνετε διακοπές στην Ευρώπη φέτος

Την 1η Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, και ενώ το μυαλό μας κυριαρχούσε από την πανδημία, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην οδήγηση των κανόνων και των κανονισμών που επηρεάζουν τους οδηγούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Έρχεται επιπλέον των αλλαγών νόμου στην Αγγλία, οι οποίες περιλαμβάνουν μια πιθανή νέα απαγόρευση στάθμευσης πεζοδρομίων φέτος και τον υψηλότερο οδικό φόρο από αυτόν τον μήνα, αν και ο φόρος καυσίμων έχει παγώσει σε μια μικρή νίκη.

Ενώ η κυβέρνηση παραμένει στο μυαλό για το αν οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, ένα πράγμα είναι σίγουρο, όταν φτάσετε, θα υπάρξουν ορισμένοι σημαντικοί οδικοί κανονισμοί που πρέπει να ακολουθήσετε.

«Ενώ υπήρχαν άλλα πράγματα που κυριαρχούν στον κύκλο ειδήσεων, το Brexit δεν έχει πάει πουθενά, και οι Βρετανοί οδηγοί είναι πιθανό να έχουν σχεδόν ξεχάσει πώς η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα επηρεάσει την οδήγησή τους», εξηγεί ο Keith Hawes, διευθυντής της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων. Εθνικές συμβάσεις οχημάτων.

«Τελικά, όλοι θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα στον ΕΟΧ, ίσως μόλις στα τέλη του καλοκαιριού, και ενώ αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε, οι άνθρωποι δεν πρέπει να μένουν απροετοίμαστοι ή απροετοίμαστοι όταν οδηγούν στην Ευρώπη».

1. Άδειες οδήγησης στο ΗΒΟι αλλαγές των κανόνων Brexit έχουν πλέον τεθεί σε πλήρη ισχύ

Από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι οδηγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν την τυπική άδεια οδήγησης για οδήγηση σε χώρες της ΕΕ.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άδειες οδήγησης που εκδίδονται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούν να ισχύουν κατά την οδήγηση σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

2. Διεθνείς άδειες οδήγησης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια διεθνής άδεια οδήγησης (IDP).

Αυτή η άδεια θα απαιτείται για οδήγηση σε 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, εάν είστε ένας από τους 3 εκατομμύρια Βρετανούς που επί του παρόντος διαθέτουν έντυπη άδεια, όχι φωτοκάρτα.

Οι IDP ισχύουν επίσης εάν η άδειά σας εκδόθηκε στο Γιβραλτάρ, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϋ ή τη Νήσο του Μαν.

Η συμβουλή της κυβέρνησης εάν βρίσκεστε σε μια από αυτές τις ομάδες είναι να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας στην οποία σκοπεύετε να οδηγήσετε για να δείτε εάν θα χρειαστείτε έναν IDP.

Ένα IDP μπορεί να αγοραστεί στα ταχυδρομεία για 5,50 £ και τα τελευταία τρία χρόνια το καθένα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι IDP που μπορεί να χρειαστείτε στην Ευρώπη. Για τη Γαλλία και τη Γερμανία, για παράδειγμα, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστούν έναν IDP του 1968.

Υπάρχει επίσης ένα IDP του 1949, το οποίο καλύπτει, για παράδειγμα, τις επισκέψεις στην Ανδόρα.

Εάν πιάσετε το τιμόνι στην ΕΕ ή τον ΕΟΧ χωρίς το σωστό IDP, ενδέχεται να σας επιβληθεί πρόστιμο, να σταλεί στο δικαστήριο ή ακόμη και να κατασχεθεί το αυτοκίνητό σας.

Τα τρία IDP που απαιτούνται στην ήπειρο είναι:

  1. 1926 IDP – θα χρειαστείτε αυτό το IDP μόνο εάν θέλετε να οδηγήσετε μέσω ή στο Λιχτενστάιν.
  2. 1949 IDP – απαιτείται όταν οδηγείτε σε Κύπρο, Ισλανδία, Μάλτα και Ισπανία.
  3. 1968 IDP – Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ απαιτούν από τους οδηγούς να ταξιδεύουν με IDP του 1968

3. Ευρωπαϊκή ασφάλισηΕισερχόμενη πράσινη κάρτα
Οι πράσινες κάρτες αποτελούν νομική απαίτηση

Παρά την ψηφοφορία για το Brexit, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνέχισαν να προσφέρουν προστασία στους βρετανούς οδηγούς στο εξωτερικό όπως είχαν πριν από το 2016.

Ωστόσο, τώρα που έχει λήξει η μεταβατική περίοδος, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι οδηγοί θα χρειαστούν επίσης μια πράσινη κάρτα που παρέχεται από τον ασφαλιστή τους όταν οδηγούν στην Ευρώπη.

Αυτές οι πράσινες κάρτες παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο κάλυψης τρίτων σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε ατύχημα.

Δεν έχει σημασία αν έχετε πιο ολοκληρωμένη ασφάλιση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πράσινες κάρτες δεν ταιριάζουν απαραίτητα με το επίπεδο κάλυψης που πληρώνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο με βασική κάλυψη τρίτων.

Οι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για πράσινες κάρτες τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν να ταξιδέψουν για να διασφαλίσουν ότι η κάρτα θα φτάσει στην ώρα τους.

Μια μοναδική πράσινη κάρτα θα πρέπει επίσης να καταχωρηθεί για κάθε τροχοφόρο όχημα στη συνοδεία σας, οπότε χρειάζονται ξεχωριστές πράσινες κάρτες για πολλά αυτοκίνητα, ρυμουλκούμενα και τροχόσπιτα.

Εάν ζητηθεί στην ήπειρο, η πράσινη κάρτα πρέπει να παραδοθεί σε φυσική μορφή, πράγμα που σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να βασίζονται απλώς στην εμφάνιση του τηλεφώνου τους.

4. Νέες δοκιμές για ομογενείς

Πριν από την 1η Ιανουαρίου, υπήρχαν σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοχοι αδειών οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζούσαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετώπιζαν την αντικατάσταση της άδειας ή τη διεξαγωγή νέας δοκιμής.

Αυτό δεν ισχύει πλέον. Κάθε Βρετανός μετανάστης που θα μετακομίσει σε μια ευρωπαϊκή χώρα από το 2021 και μετά θα πρέπει τώρα να συμμετάσχει σε μια δοκιμή προκειμένου να οδηγήσει νόμιμα ενώ ζει σε αυτήν τη χώρα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό να επηρεάσει τους Βρετανούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτούνται σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, οι οποίοι μπορεί να είχαν δεκαετίες οδήγησης από το τελευταίο τεστ.

5. Μπορώ να πάρω το μισθωμένο αυτοκίνητό μου σε διακοπές;

Εάν επιθυμείτε να πάρετε το όχημα μίσθωσης στο εξωτερικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο χρηματοδότησης για να λάβετε τα σχετικά δικαιώματα προτού φύγετε για το ταξίδι σας.

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια φόρμα Vehicle-on-Hire-Certificate (VE103B), ένα νομικό έγγραφο που λειτουργεί ως εναλλακτική λύση του ημερολογίου V5C.

Το VE103B περιέχει τις λεπτομέρειες του οχήματος, όπως αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα και μοντέλο και θα επιβεβαιώσει επίσης το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που μισθώνει το όχημα καθώς και τη διάρκεια της σύμβασης.

6. Συσκευάστε ένα σακάκι υψηλών προδιαγραφών

Στη Γαλλία, όλα τα αυτοκίνητα πρέπει τώρα να είναι εφοδιασμένα με ένα προειδοποιητικό τρίγωνο και να έχουν ένα σακάκι υψηλών προδιαγραφών στοιβασμένο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Γάλλοι αναμένουν επίσης από όλους τους οδηγούς να έχουν ένα κιτ αναπνευστήρα ανά πάσα στιγμή.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ακριβό, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες αναπνευστικές συσκευές και συνιστάται να μεταφέρετε δύο από αυτά, ώστε αν χρησιμοποιηθεί κάποιος, μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας με ένα ανταλλακτικό

7. Αυτοκόλλητα GB

Όλα τα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδα της ΕΕ πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητο GB για να δηλώσουν ότι το αυτοκίνητό τους είναι βρετανικό.

Η εξαίρεση είναι τα αυτοκίνητα που φέρουν μια πινακίδα της ΕΕ, την οποία η πλειονότητα των βρετανικών αυτοκινήτων παρήγαγε πριν από την περίοδο Brexit.

Τα βρετανικά αυτοκίνητα που παράγονται μετά το Brexit θα φέρουν πινακίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε κάθε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται μετά από αυτό το έτος θα πρέπει να φέρει αυτοκόλλητο της ΕΕ όταν ταξιδεύει στην Ευρώπη.

Ωστόσο, εάν οδηγείτε στην Ισπανία, την Κύπρο ή τη Μάλτα, η ηλικία του αυτοκινήτου σας δεν έχει σημασία και πρέπει να παρουσιάσετε ένα αυτοκόλλητο GB ανεξάρτητα από την πινακίδα αριθμού σας ή την ηλικία του αυτοκινήτου σας.

.Source