7 χώρες συναντώνται στην Ελλάδα για να συζητήσουν το φυσικό αέριο της Μεσογείου, συμμετέχουν κράτη του Κόλπου – Παρακολούθηση της Μέσης Ανατολής

Οι υπουργοί Εξωτερικών επτά χωρών (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μπαχρέιν, Ελλάδα και Κύπρος) έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν για μια σύνοδο κορυφής που ονομάζεται «Φόρουμ Φιλίας» στην Αθήνα την Πέμπτη, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τηλεόραση El-Sharq (συνδεδεμένη με τη Σαουδική Αραβία) ανέφερε μια διπλωματική πηγή που δηλώνει ότι η συνάντηση είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη ενός κοινού οράματος μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών, στη διαχείριση του φακέλου του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στην ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η πηγή εξήγησε ότι αυτό έρχεται υπό το φως των περιφερειακών και διεθνών αλλαγών και της επιθυμίας αυτών των χωρών να συνάψουν περισσότερες συμβάσεις και να συνεργαστούν προς όφελος όλων των συμμετεχόντων μερών.

Η πηγή επεσήμανε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των συμμετεχουσών χωρών συναντιούνται ακριβώς αυτή τη στιγμή για να δώσουν ένα πρώιμο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι αυτές οι σημαντικές και επιρροές χώρες έχουν κανόνες και αρχές για την αντιμετώπιση των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής περιφέρειες.

Η πηγή σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής στοχεύει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενοποιήσει τις προσπάθειες για την προστασία των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή το αποθεματικό φυσικού αερίου της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις μεσογειακές συνομιλίες για κρίσεις

Source