9000 παιδιά πέθαναν σε οικοτροφεία στην Ιρλανδία, τα οποία … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Μια έρευνα για ένα σκάνδαλο που αφορούσε ανύπαντρες μητέρες και τα νεογέννητα οικοτροφεία τους στην Ιρλανδία έδειξε ότι 9.000 νεογέννητα πέθαναν ενώ ζούσαν σε αυτά τα ιδρύματα μεταξύ 1920 και 1990. Με επικεφαλής την Ιρλανδική Καθολική Εκκλησία, ένα «αηδιαστικό» ποσοστό θανάτου που αντικατοπτρίζει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης.

Η εισαγωγή στα λεγόμενα οικοτροφεία για μητέρες και βρέφη, όπου οι έγκυες γυναίκες είναι κρυμμένες από την κοινωνία εδώ και δεκαετίες, είναι η τελευταία σε μια σειρά κυβερνητικών εντολών για την αποκάλυψη των σκοτεινών σελίδων στην Καθολική ιστορία. Εκκλησία:

Οι συγγενείς κατηγόρησαν τα βρέφη για βία επειδή γεννήθηκαν από ανύπαντρες γυναίκες που, όπως και τα παιδιά τους, θεωρούνταν ένα στίγμα στην εικόνα της Ιρλανδίας ως ευσεβείς καθολικό κράτος.

Τα κρατικά αρχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σε οικοτροφεία όπου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων βιασμού, που στάλθηκαν για να γεννήσουν είναι συχνά πέντε φορές υψηλότερα από αυτά που γεννήθηκαν από παντρεμένους γονείς.

Αυτά τα ιρλανδικά ιδρύματα για μοναχές, που λειτουργούσαν μέχρι το 1998, φιλοξένησαν νεαρά κορίτσια, νεαρές γυναίκες που είχαν απορριφθεί από τις οικογένειές τους.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί που θεωρήθηκαν παράνομα χωρίζονται συχνά από τις μητέρες τους και στη συνέχεια παραδόθηκαν για υιοθεσία, διακόπτοντας όλους τους δεσμούς με τις βιολογικές οικογένειές τους.

Ο πρωθυπουργός Μίκαλ Μάρτιν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επίσημα συγγνώμη εκ μέρους του ιρλανδικού λαού στα θύματα του σκανδάλου, θα παράσχει οικονομική βοήθεια, θα θεσπίσει νόμους για την υποστήριξη της εκταφής και, εάν είναι δυνατόν, θα εντοπίσει. στη δήλωσή του.

Η ομιλία περιγράφει “ένα σκοτεινό και ενοχλητικό κεφάλαιο στην πρόσφατη ιστορία της Ιρλανδίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας την “κουλτούρα κατά του εθισμού” που η χώρα γνωρίζει για “δεκαετίες”.

Τόνισε την ανάγκη εστίασης σε σοβαρές, συστηματικές διακρίσεις κατά των «γυναικών, ιδίως εκείνων που γεννιούνται εκτός γάμου». «Είχαμε μια εντελώς παραμορφωμένη στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα, την προσωπική μας ζωή, μια« δυσλειτουργία », για την οποία« οι νέες μητέρες και οι γιοι και οι κόρες τους σε αυτά τα ιδρύματα έπρεπε να πληρώσουν ένα τρομερό τίμημα », πρόσθεσε ο Martin.

“Η έκθεση καθιστά σαφές ότι εδώ και δεκαετίες η Ιρλανδία είχε μια καταπιεστική, καταπιεστική, σκληρή κουλτούρα φτώχειας, όπου το διαδεδομένο στίγμα ανύπαντρων μητέρων και παιδιών τους ληστεύει την ελευθερία τους και μερικές φορές το μέλλον τους”, είπε. Λειτουργός παιδικής ηλικίας Roderick O’Gorman.

“Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της τραγωδίας και τον αφόρητο πόνο που υποφέρουν από αυτόν τον αριθμό 9.000 μωρών και νεογέννητων”, πρόσθεσε ο Γκόρμαν.

Η επιτροπή ιδρύθηκε το 1922-1989 για να ρίξει φως στο υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε αυτά τα πρώην ιδρύματα. Οι 9.000 θάνατοι αποτελούν το 15% των 57.000 παιδιών σε αυτά τα ιδρύματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. μελετήθηκε από την Εκλογική Επιτροπή. “Η κοινωνία ήταν συνεπής”, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Η αναζήτηση ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια με την ανακάλυψη στοιχείων σε μαζικό τάφο στο Tuam της Δυτικής Ιρλανδίας, από την ιστορική Catherine Corles, η οποία είπε ότι στοιχειώθηκε από τις παιδικές αναμνήσεις των λεπτών παιδιών σε ένα οικοτροφείο.

Βρέθηκαν οστά 802 παιδιών, τα οποία, σύμφωνα με τον ιστορικό, ήταν βρέφη έως τριών ετών, τα οποία θάφτηκαν στο οικοτροφείο εκεί το 1925-1961, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του 2017.

Η φήμη της Εκκλησίας στην Ιρλανδία έχει αμαυρωθεί από διάφορα σκάνδαλα που περιλαμβάνουν κακομεταχείριση παιδιών, ορφανοτροφεία, αναγκαστικές υιοθεσίες και άλλα οδυνηρά θέματα. Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για το ρόλο της Εκκλησίας στα σκάνδαλα κατά την πρώτη του παπική επίσκεψη στη χώρα του το 2018, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

Πηγή: KYPE

Source