AHMET TOLGAY – Η κοινοβουλευτική επιδρομή στην ιστορία μας …

Σύμφωνα με την έκθεση που ετοίμασε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) και ανακοινώθηκε στο κοινό από την ABC News, οι πληροφορίες σχετικά με την επιδρομή του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη ληφθεί … Σύμφωνα με την έκθεση, τα γεγονότα δεν θεωρείται ότι έχουν σταματήσει … Νέες ένοπλες επιδρομές μπορεί να οργανωθούν στα κτίρια του συνεδρίου διαφόρων κρατών πριν ο Joe Biden αναλάβει τον όρκο. … Η έκθεση του FBI που έχει αποκαλυφθεί περιλαμβάνει τις ακόλουθες δηλώσεις: “Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τις 10 Ιανουαρίου, προγραμματίζονται ένοπλες διαμαρτυρίες σε 50 κρατικά συνέδρια στις 16-20 Ιανουαρίου.”
***
Ενώ οι συνέπειες της πίεσης του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον συνεχίστηκαν, πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να θυμούνται ότι υπήρξε μια κοινοβουλευτική επιδρομή στη χώρα μας που άφησε τα βαθιά σημάδια στην ιστορία της δημοκρατίας μας; Με την 25η Ιουλίου 2000 ή την επιδρομή 6, η τράπεζα βίωσε την οικονομική κρίση που ανατράπηκε σαν μια σειρά ντόμινο … πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα στην ΤΔΒΚ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την καθιστή εποπτεία και την αξιόπιστη βάση αυτής της κρίσης, κατάφερε να ξεπεράσει την πληρωμή μαζί με τους τόκους βυθίζοντας τραπεζικές καταθέσεις της μητρικής Τουρκίας.
Σε αυτό το συμβάν που συνέβη κατά τη διάρκεια της περιόδου συνασπισμού UBP – TKP, περισσότεροι από 2 χιλιάδες θυμωμένοι τραπεζίτες εισέβαλαν στη Συνέλευση της Δημοκρατίας για να διασφαλίσουν ότι πληρώθηκαν οι καταθέσεις τους … Η παρέμβαση της ευέλικτης αστυνομίας εναντίον των καταθετών που πέρασαν πέρα ​​από τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου στο βήμα του κοινοβουλίου … Μετά τα γεγονότα, μερικοί άνθρωποι συνελήφθησαν, ο θυμωμένος πρωθυπουργός Derviş Eroğlulu σε συνεννόηση μαζί του “πληρωτέος” ήταν η λέξη … ποιος πληρώθηκε; .. φυσικά η Δημοκρατία της Τουρκίας …
***
Ήμουν ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Συνέλευσης της Δημοκρατίας και παρακολούθησα τα γεγονότα από τη στιγμή… Αυτή η βίαιη δράση μπροστά από τη Συνέλευση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης και με μια βροχή αυγών… Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, ήταν στο κτίριο της συνέλευσης… Από το πρωί και μετά, το Πάρκο Kuğulu, κοντά στη συνέλευση. Περίπου 2 χιλιάδες καταθέτες που συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο περπάτησαν στο κτίριο της Προεδρίας και διάβασαν έγγραφα εκεί. Ο Πρόεδρος Rauf Denktaş βρισκόταν στη Γενεύη. Στη δήλωση που διαβάστηκε, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να ξεκινήσει την απαραίτητη συνεργασία με την κυβέρνηση για την ανάληψη των καταθέσεων των τραπεζιτών …
Στη συνέχεια, το θυμωμένο πλήθος φώναξε συνθήματα προς τη Συνέλευση της Δημοκρατίας … Η αστυνομία έσπασε το οδόφραγμα και κατέρριψε ένα αστυνομικό όχημα και μπήκε στην πύλη του κοινοβουλίου. Οι καταθέτες συναντήθηκαν με την αστυνομία στην κύρια είσοδο του κτιρίου … Δεν ήταν δύσκολο για τους καταθέτες που έριξαν αυγά, πλαστικά μπουκάλια, πέτρες και μπαστούνια στο κτίριο … Χτύπησαν την κύρια πόρτα ενώ μπήκαν … Η εσωτερική ασφάλεια του κοινοβουλίου ήταν ανεπαρκής … Προχώρησαν στην αίθουσα του αντιπροέδρου του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Μουσταφά Ακίνσι, η πόρτα του δωματίου υπέστη ζημιές… Η αστυνομία προσπαθούσε να απομακρύνει μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές από το κτίριο για την ασφάλειά τους… Θυμωμένοι άνθρωποι που κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης, να διανείμουν βιβλία και έγγραφα και έσπασαν τα παράθυρα κατέλαβαν τις θέσεις των βουλευτών και του πάγκου του κοινοβουλίου. .. Ο εισαγγελέας Ali Rıza Görgüner, που εκπροσωπεί τους καταθέτες, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ντέρβις Έρογλου για συνάντηση. Ο πρόεδρος του CTP Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος μπήκε στο κτίριο του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, έπεισε τον Γκρόγκνερ και τον πήγε στο πρωθυπουργό.
Όταν οι διαδηλωτές που κατέστρεψαν την αίθουσα εισέρχονται στη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου αρνήθηκαν να βγουν, κλήθηκαν αστυνομικές μονάδες ταραχών. Η αστυνομία ταραχών, που ήταν σε επιφυλακή πρόσφατα, χρησιμοποίησε βία για να απομακρύνει τους καταθέτες από τη σύνοδο ολομέλειας του κοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 10 άνθρωποι συνελήφθησαν … Οι διαδηλωτές που απωθήθηκαν έξω από το κοινοβούλιο και που συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους εκεί, αντέδρασαν επίσης σκληρά στις συλλήψεις … Έβαλαν στην αστυνομία πλαστικά κουτιά, πέτρες, αυγά και μπουκάλια … Δάκρυ αέριο και κανόνια για να διαλύσουν τους διαδηλωτές μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. χρησιμοποιήθηκε νερό… Υπήρχαν εκείνοι που αρρώστησαν και τραυματίστηκαν κατά τη στιγμή του συμβάντος … Φαίνεται ότι παρενοχλήθηκαν επίσης ορισμένοι βουλευτές και δημοσιογράφοι. Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν επίσης στη φιλονικία… Τα αναπληρωματικά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές στον κήπο του κοινοβουλίου… 19 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα…
Μετά τα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα, ο πρωθυπουργός Ντέρβις Έρογλου συμφώνησε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των καταθετών και τους υποσχέθηκε ότι τα χρήματά τους θα καταβληθούν από τον Αύγουστο.
***
Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας, Ertuğrul Hasipoğlu, ο οποίος είναι επίσης Αντιπρόεδρος, δήλωσε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους καταθέτες δεν εκπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά τόνισε ότι είναι λάθος να μετατραπεί ο ισχυρισμός σε βία. Τόνισε ότι δεν είναι σωστό να καταστρέψουμε τη συνέλευση όπου εκπροσωπείται η βούληση του λαού… Ο Χασίπογλου είπε, «Δυστυχώς, επηρεάστηκαν οι προβοκάτορες. Εντοπίστηκαν 10 προβοκάτορες… Όταν εξετάζουμε το περιεχόμενο του λόγου, αναφέρεται για τον φασισμό και τη σύνδεση της αστυνομίας με την πολιτική διοίκηση. Αυτό είναι το πρόβλημα του μούδι; Εάν ληφθούν υπόψη, θα πληρωθούν τα χρήματα των καταθετών; Έτσι, οι προβοκάτορες συμμετείχαν σε αυτήν την επιχείρηση και δυστυχώς αυτό έχει συμβεί. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης βουλευτές ». Ο Hasipoğlu δήλωσε ότι η αστυνομία θα λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που ευθύνονται για τη ζημία που προκλήθηκε στη συνέλευση. «Ο μηχανισμός δικαιοσύνης θα λειτουργήσει. Διαφορετικά, θα υπάρξει αναρχία στη χώρα. Πρέπει να ειπωθεί για να σταματήσει ». Εξήγησε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους καταθέτες δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν λόγω οικονομικών προβλημάτων, οι καταθέσεις είχαν προγραμματιστεί να χωριστούν σε 18 δόσεις, αλλά η πληρωμή καθυστέρησε τον τέταρτο μήνα μετά τους πρώτους 3 μήνες πληρωμής.

Ο Πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παρακολούθησε τις έμμεσες συνομιλίες της Κύπρου στη Γενεύη, έκανε σκληρές δηλώσεις από εκεί σχετικά με τα γεγονότα. Ο Ντενκτάς είπε ότι ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να ανοίξουν την ΤΔΒΚ από την Τουρκία. Αναφέροντας ότι το Κοινοβούλιο δέχτηκε επιδρομή φέρνοντας τον Αναπληρωτή Κρίση στην ημερήσια διάταξη, ο Ντενκτάς τόνισε ότι ο στόχος ήταν να φορεθεί η ΤΔΒΚ στη διεθνή σκηνή.

Δηλώνοντας ότι οι επιθυμίες των καταθετών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για λίγο · «Ο γνωστός θυμός των τραπεζίτων προκλήθηκε», είπε.

Στη δήλωσή του σχετικά με τα γεγονότα, ο πρωθυπουργός Eroğlu δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό οι καταθέτες να αναζητούν δικαιώματα, ωστόσο οι προκλητές εμπλέκονται στο έργο και ως εκ τούτου έχουν λάβει χώρα απροσδόκητα γεγονότα. Αναφερόμενος στην οικονομική ύφεση που η ΤΔΒΚ Έρογλου, απαγόρευσε τα γεγονότα που υπερβαίνουν τις πληρωμές καθυστέρησης ενός μηνός που εξαπλώθηκαν σε διάστημα 18 μηνών, είπε ότι η έλλειψη θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη βοήθεια της Τουρκίας. Τονίζοντας ότι μια τέτοια πίεση βίωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΤΔΒΚ, ο Eroğlu είπε ότι θα διερευνηθεί ποιος ήταν πίσω από το συμβάν.
***
Στις 22 Ιανουαρίου 2018, αλλά όχι στο μέγεθος των εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2000, πραγματοποιείται και πάλι μια σημαντική δράση του συμβουλίου … “Αφρικανική” εφημερίδα “Η ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου, οι επιχειρήσεις της Συρίας Olive Branch … από την Τουρκία μια επιχείρηση Jeopardy More” πρωτοσέλιδα στο μπροστινό μέρος της εφημερίδας με την αιτιολογία Διαπιστώθηκε ότι μερικοί άνθρωποι από το πλήθος συγκεντρώθηκαν και κυματίζουν σημαίες στην οροφή του κτηρίου του Ρεπουμπλικανικού Κοινοβουλίου …

.Source