AKAY CEMAL – Μαζί με τον Κλειρίδη, ο εκπρόσωπος του Ντενκτάς μας έκανε όλους να γελάσουμε.

Η πρώτη συνάντηση του 1971 πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ιδρυτή προέδρου Ραούφ Ντενκτάς και του Γλάφκου Κλειρίδη, τότε Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 10 Ιανουαρίου… Εκείνη την εποχή, ο Ραούφ Ράιφ Ντενκτάς ήταν Πρόεδρος της Τουρκικής Συνέλευσης Συνέλευσης και Αντιπρόεδρος της Προσωρινής Εκτελεστικής Επιτροπής τουρκικής Διοίκησης, και ο Γλαύκος Κλιρίδης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος του Μακαρίου, Δρ. Η περίοδος κατά την οποία ο Fazıl Küçük ήταν Αντιπρόεδρος …

Ως Τούρκοι και Έλληνες δημοσιογράφοι, παρακολουθούσαμε πάντα τις συνεντεύξεις. Τόσο πολύ ώστε ο Ντενκτάς ήξερε ποια εφημερίδα εκπροσωπούσαν Έλληνες δημοσιογράφοι. Τους απευθυνόταν ονομαστικά. Κλίριδης επίσης! Είχε απομνημονεύσει τα ονόματά μας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του Κλειρίδη για μια εβδομάδα και στο Ντενκτάς για την άλλη εβδομάδα. Ήταν ένα σπίτι στο Köşklüçiftlik και ο Θεός να σας ευλογεί, η κυρία Aydın θα μας σερβίρει τσάι και καφέ.

Εκείνη την ημερομηνία, το πρωί της 10ης Ιανουαρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του 1971, πήγαμε πάλι στο σπίτι του Κλειρίδη. Μια μέρα αργότερα, ο Μακάριος και ο υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού θα πήγαιναν στη Σιγκαπούρη για να παρευρεθούν στη συνάντηση των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας. Ο Κλιρίδης είπε ότι η επίσκεψή τους δεν παρεμπόδισε διμερείς διαπραγματεύσεις και ο Ντενκτάς δήλωσε ότι ένας Τούρκος μετανάστης που πήγε στο χωριό Μποδάμια για να εγκατασταθεί πριν από μια εβδομάδα απομακρύνθηκε από το χωριό και εξέφρασε ότι θα ζητήσει εξήγηση.

Ενώ ο Ντενκτάς και ο Κλειρίδης έκαναν ερωτήσεις από Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, ο Ντενκτάς δήλωσε κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα στη Λευκωσία ότι ελπίζει ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί το 1971. Μετά από αυτό, ο Ντενκτάς ρωτήθηκε σε τι βασίστηκε η ελπίδα του, και όταν απάντησε «την ανθρωπότητα του Κλερίδη», όλοι ξεκινήσαμε να γελάμε. Φυσικά και ο Ντενκτάς και ο Κλερίδης! Ενώ ο Ντενκτάς, γνωστός για τον εκπρόσωπό του, τερμάτισε τις ερωτήσεις, αυτός και ο Κλειρίδης κατευθύνθηκαν προς το τραπέζι της συνέντευξης.

Ο Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, τον Γιώργο Βασούλι και άλλους. Αλλά ήταν διαφορετικοί με τον Κλειρίδη. Και οι δύο είναι δικηγόροι και και τα δύο είναι εξαιρετικά πονηρά. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν σκληροί καρποί. Τα αστεία τους, τα αστεία, οι πέτρες θα εκπλήξουν αυτούς που το είδαν. Για παράδειγμα, όταν η έδρα του ΟΗΕ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για λίγο, εξόργισαν τον Γενικό Γραμματέα.

Νομίζω ότι ήταν ο Γενικός Γραμματέας Perez de Cuellar. Οι συνομιλίες μεταξύ Ντενκτάς και Κλιρίδης πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία του. Μετά από ώρες συνομιλίας, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο Ντενκτάς και ο Κλειρίδης πήγαιναν στον κήπο και συνομιλούσαν. Τόσο πολύ, λόγω των ανέκδοτων που είπαν, θα διαλύσουν με γέλιο από καιρό σε καιρό. Αποδεικνύεται ότι ο Γενικός Γραμματέας τους παρακολουθεί από ψηλά, από το δωμάτιό του, «Αυτά τα δύο είναι τόσο φιλικά, τόσο ωραία συνομιλία που απλά δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί δεν μπορούσαν να τα πάνε. Όσο μπορώ να δω από εδώ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους. Και οι δύο είναι ειλικρινείς φίλοι. Όταν αρχίζουν να συναντιούνται, είναι σαν να μην είναι. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη στάση που δείχνουν παρακάτω. Ο Claw πολέμησε ο ένας μετά τον άλλο, λένε, ούτε για κάποια ζητήματα, δεν λένε τυρί ».

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, καθώς και ο ΟΗΕ, είτε δεν καταλαβαίνουν, δεν καταλαβαίνουν και δεν καταλαβαίνουν. Κάποιος δεν πρέπει να εξαπατηθεί βλέποντας την οικειότητα μας ως άτομο. Επειδή το Κυπριακό δεν είναι προσωπικό πρόβλημα, είναι κοινωνικό. Επιπλέον, είναι ένα εθνικό, συλλογικό, πρόβλημα σε επίπεδο ανθρώπων.

Στην ένατη επέτειο του θανάτου του, χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά τον Ιδρυτικό Πρόεδρο Ραούφ Ντενκτάς με σεβασμό και έλεος.

Ενώ θυμόμαστε, θέλαμε να σας παρουσιάσουμε κάποια άγνωστα και τι συνέβη στο παρελθόν ως μάτσο καθώς τα θυμόμαστε. Ο Θεός ξεκουράζει την ψυχή.

***

Η οικογένεια Oğuztan είναι πένθος

Ο θάνατος του Oğuz Oğuztan έκανε την οικογένειά του βαθιά λυπημένη. Η αγαπημένη της σύζυγος Rahme, τα παιδιά της Mehmet Oğuztan, Aliye Hassan, Bahar Oğuztan, Levent Hassan, εγγόνια Ayla Oğuztan, Atay, Serin και Leyla Hassan, εκφράζοντας ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον πόνο τους, ανακοίνωσε με θλίψη σε όλους τους συγγενείς, τους φίλους και τους αγαπημένους τους, «Το μέρος όπου βρίσκεται είναι ελαφρύ Είπαν, «Αφήστε το μέρος να είναι παράδεισος».

Εν τω μεταξύ, η κοινότητα του Εμπορικού Λυκείου Haydarpaşa δήλωσε ότι οι θάνατοι της Çınar Çobanoğlu, μιας μαθητής του σχολείου, της μητέρας της Bengü Çobanoğlu και του πατέρα της İbrahim Çobanoğlu τους λυπούσαν βαθύτατα. Ζήτησε το έλεος, τα συλλυπητήρια και τη σταθερότητα του Θεού στις πένθιμες οικογένειές τους και ευχήθηκε η θέση τους να είναι παράδεισος.

Η οικογένεια του Δημοτικού Σχολείου της 23ης Απριλίου ευχήθηκε επίσης το έλεος του Θεού στη Σεβίτη Σαλτούκ, την πολύτιμη μητέρα του Χασάν Σαλτούκ, έναν από τους δασκάλους του σχολείου, και την αγαπητή πεθερά της Φεβίζι Σαλτούκ, έναν από τους δασκάλους του σχολείου, και υπομονή και συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

.Source