AKAY CEMAL – Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η πολιτική ισότητα είναι ο άξονας… Τι γίνεται με εμπάργκο;

Εξηγώντας τις λεπτομέρειες της πρότασης του ΑΚΕΛ, ενός από τα πολιτικά κόμματα, στον Έλληνα ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, να λάβει μέτρα στο Κυπριακό «δύο αξόνων», δηλώθηκε ότι το πρόβλημα «πολιτικής ισότητας» ήταν ο «κύριος άξονας».

Ένα νέο σενάριο δημιουργείται καθημερινά από την ελληνική πλευρά σχετικά με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που διαλύθηκαν αφού η ελληνο-ελληνική πλευρά κατέσυρε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Crans-Montana. Ξέρεις τι συμβαίνει; Δεδομένου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέσυρε τις ευκαιρίες που είχαν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα του ΟΗΕ και της ΕΕ, σήμερα υπολογίζει την ιδέα “πώς μπορώ να φυλακίσω την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;”

Ωστόσο, ενώ το νερό συνεχίζει να ρέει κάτω από τις γέφυρες, η τουρκοκυπριακή πλευρά έφερε επίσης το ζήτημα των εμπάργκο και των απομόνων στο προσκήνιο στο σημείο που έφτασε. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ersin Tatar, ενώ γιορτάζει το νέο έτος των χριστιανών πολιτών που ζουν στην ΤΔΒΚ, ευχήθηκε ότι η νέα χρονιά θα φέρει υγεία, ευημερία και ευτυχία.

Δηλώνοντας ότι καθώς μπαίνουμε σε ένα νέο έτος, η απάνθρωπη απομόνωση επηρεάζει επίσης τους πολίτες που ζουν στη χώρα, που αγαπούν τη χώρα και πραγματοποιούν επενδύσεις, ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε ότι είναι κρίμα που η απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους συνεχίζεται παρά τις υποσχέσεις που έγιναν για το εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις. Ο Τατάρ είπε ότι δεν συνεργάζονται πλέον με την υποστήριξη της Τουρκίας για συνεργατική λύση δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα μοντέλα στη βάση κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο.

Εάν γνωρίζετε, το ζήτημα των εμπάργκο και των απομόνων έχει γίνει μέρος της βασικής πολιτικής για την Κύπρο. Δεν είναι δυνατό να καταλάβουμε γιατί το ζήτημα εμφανίζεται τόσο συχνά που ενοχλεί μερικούς από εμάς. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα απευθείας πτήσης; Γιατί οι Τουρκοκύπριοι νέοι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αθλητικούς και πολιτιστικούς διαγωνισμούς που εκπροσωπούν τη δική τους κοινωνία; «Δεν είναι ανθυγιεινό να βρίσκονται υπό την επονομαζόμενη αιγίδα τους και με τη μορφή εκπροσώπων τους, καθώς δεν αφήνουν τους Τούρκους με δικαιώματα και εξουσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία και απολύουν τους Τούρκους με όπλα;

Τα εμπάργκο και οι απομόνωση είναι ντροπή, ντροπή της ανθρωπότητας. Είναι επίσης κατά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρ ‘όλα αυτά, η συνέχιση αυτού, η υποστήριξη της συνέχισης των εμπάργκο είναι ασυμβίβαστη με καλές προθέσεις και αποτελεί ένδειξη έλλειψης ειλικρίνειας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Εάν είναι ειλικρινείς και καλοπροαίρετοι στη λύση, θα πρέπει να κάνουν μια χειρονομία και να δουν τα εμπάργκο. Αλλά δεν μπορούν. Όσοι φαντάζονταν κάποτε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να λυγίσουν τα χέρια τους με τον Ακρίτα με εμπάργκο θα πρέπει να ξυπνήσουν από τα όνειρά τους και να δουν τις πραγματικότητες. Όσο πιο γρήγορα ξυπνήσουν από τη σφαίρα της φαντασίας, τόσο περισσότερο κέρδος είναι για αυτούς.

***

Πρώην αρχηγός της αστυνομίας Λευκωσίας

Χάσαμε επίσης τον Cemal Akar

Χάσαμε τον Cemal Akar, τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Λευκωσίας, μια από τις γνωστές προσωπικότητες της πρωτεύουσας. Ο Cemal Akar (70), ο οποίος ήταν άρρωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα και υποβλήθηκε σε θεραπεία, πέθανε χθες το πρωί και θα αποσταλεί στο τελευταίο του ταξίδι στη Λευκωσία σήμερα. Ο Μουσταφά Ακάρ, ο οποίος ζει στο Οζάνκο από την ίδια οικογένεια, και ο Μεχμέτ Ακάρ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «Çağ Akar», ένα από τα γνωστά ονόματα της Λευκωσίας, πέθανε.

Ο Cemal Akar ήταν ένας καλός άνθρωπος που πραγματοποίησε με επιτυχία το αστυνομικό τμήμα της Λευκωσίας. Είχε δύο γιους που ονομάστηκαν Erhan και Gökan. Γνώρισε την αξιότιμη σύζυγό του Günay στον έμπορο λαχείων μπροστά από τη Metropol στη Λευκωσία και μου είπε: «Δεν με ήξερες. Όταν είπα “Είμαι η σύζυγος του Cemal Akar”, ρώτησα πώς έκανε η Cemal. Είπε «Όχι καλό» με δύο λέξεις.

Ενώ εύχεται στον Cemal Akar πλούτο έλεος από τον Αλλάχ, ειδικά την αγαπημένη του σύζυγο Günay και τα παιδιά τους Erhan και Gökan. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους αδελφούς του Cemal Akar, Ahmet, Reşat και Hasan Akar, καθώς και σε όλους τους φίλους και τους αγαπημένους τους.

Εν τω μεταξύ, το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Gilanlıoğulları, ο καλός άνθρωπος Kemal Gilanlıoğulları θάφτηκε χθες στο νεκροταφείο Güzelyurt Yuvacık. Τα παιδιά του Yılmaz Gilanlıoğulları-Yaşın Aksaç, Adem-Funda Gilanlıoğulları, Hayriye-İsmet Pişmiş, Fidan-Abdullah Cangil, Kamil-Gönül Gilanlıoğulları, Ramadan-Aliye Gilanlıoğulları, και τα εγγόνια τους, και τα εγγόνια τους, και τα εγγόνια τους το μέρος είναι ελαφρύ, το μέρος είναι παράδεισος », είπαν.

Από την άλλη πλευρά, ο Necat Özçelik, ένα από τα «παλιά τουφέκια», ο πολύτιμος πρεσβύτερος της οικογένειας Özçelik, θάφτηκε επίσης στο Lefke την προηγούμενη μέρα. Η σύζυγός του Naime, τα παιδιά του Mehmet-Fazile Özçelik, Filiz-Hüseyin Tatlıyay, Firuz-Hasan Adak, Artane-Haşim Değirmencioğlu, Ersan-Arzu Özçelik, τα εγγόνια τους Necat, Burak Tatlıyay, Sadet Kaçakoğlu, Naimeğluen, Naime Baranaranaranarann, Naimaimkeke Ady Adaran, , Zehra Özbulut, Çağda, İlker Artan, Ege Baran Özçelik, εκφράζοντας ότι ο πόνος τους είναι ατελείωτος, ανακοινώνει με θλίψη σε όλους τους συγγενείς, τους φίλους και τους αγαπημένους τους, της εύχονται να κοιμηθεί στο φως και να είναι ο παράδεισος.

.Source