AKAY CEMAL – Fatma Hanım, εύχομαι το χωριό της να μην είχε επιστρέψει στην Atlılar …

Τον γνώρισα στη Λευκωσία, πίσω από το ETİ, στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Οίκοι Μετανάστευσης Πίσω από την Ερυθρά Ημισέληνο»… Σε μια περίπτωση, ο πατέρας του αείμνηστου Ataç Tanay, επίσης ο κουνιάδος μου Κεμάλ, οι αδελφοί του İrfan και ο Δρ. Οι γονείς του Saydam Tanay θα έμεναν επίσης εκεί. Είθε ο Αλλάχ να δώσει υγεία και μεγάλη ζωή στον Hasip Tanay, τον μοναδικό γιο τους ζωντανό. Ένα καλώδιο χρησιμοποιείται για να χωρίσει το σπίτι που επισκέφτηκα και το σπίτι όπου έμεναν οι συγγενείς της Fatma Hanım. Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε εκεί σε μια περίσταση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι στο σπίτι με παρουσίασαν. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν η σύζυγος του Ταβούτσου από το χωριό Ατλάλερ και πήρε τα παιδιά της και ήρθε στους συγγενείς της στη Λευκωσία επειδή τα σχολεία ήταν σε διακοπές. Δεν ξέρω πόσα παιδιά έχει, αλλά είδα δύο κορίτσια της ηλικίας του δημοτικού να παίζουν στον κήπο εκείνη την ημέρα. Δεν ξέρω αν έχουν και άλλα παιδιά.

Δεν μπορούσε να μείνει με τους συγγενείς του για μεγάλο χρονικό διάστημα! Ποιος θα έλεγε, μέρες και εβδομάδες αργότερα, θα τον έβλεπα στο μαζικό φονικό λάκκο στο χωριό Atlılar όπου τον ανακαλύψαμε για πρώτη φορά; Εκείνη την ημέρα, όταν επισκεφθήκαμε την περιοχή λίγο μετά τη δεύτερη φάση της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, πιο συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε τα εν λόγω μαζικά φονικά φονιά κατά την επιστροφή μας από το Iskele. Ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας Halkın Sesi, πήραμε μαζί μου τον φωτορεπόρτερ Osman Rekor και πήραμε ένα μικρό λεωφορείο στα Στενά της Monarga. Αποκαλύψαμε επίσης τις μαζικές δολοφονίες της επιστροφής μας. Ένας αεροσκάφος πιλότος και τρεις από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του πρωθυπουργού της Τουρκίας του βαν είχαν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφο.

Έχω αναφέρει προηγουμένως πώς βρήκαμε τα λάκκα μαζικής δολοφονίας στα τρία χωριά. Η επιστροφή σας στη Λευκωσία μετέφερε την κατάσταση στην ηγεσία και τη δημοσίευσε στην εφημερίδα. Τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν στην περιοχή την επόμενη μέρα μετά τη βίαιη και βίαιη μαζική δολοφονία των ανθρώπων αυτών των τριών χωριών, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, χωρίς να αναφέρουν παιδιά ή ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες.

Όσο για το θέμα της Fatma Hanım ξανά. Μαζί με τον Osman Rekor και άλλους συναδέλφους, ξεκινήσαμε να σκάβουμε με φτυάρια, καλύπτοντας τις μύτες μας με πανί ενάντια στην τρομερή μυρωδιά. Μετά το σκάψιμο λίγο, εμφανίστηκε μια τρομακτική εικόνα. Μια απελπισμένη γυναίκα και εκείνα δίπλα της παρατηρήθηκαν να αγκαλιάζουν δύο μωρά που αγκάλιασαν τις μητέρες τους με φόβο… Αφού καθαρίσαμε το χώμα λίγο πολύ, σοκαρίστηκα από την απερίγραπτη φρικτή σκηνή που συναντήσαμε. Είπα σε όσους βρίσκονται δίπλα μου, “Ξέρω αυτήν τη γυναίκα, μιλήσαμε για αυτήν πριν από λίγο”. «Από όσο μπορώ να θυμηθώ, το όνομά του ήταν επίσης Fatma», μουρμούρισα. Δεν υπήρχε άλλη κατάσταση για να μιλήσει. Ήταν ένας απερίγραπτος πόνος να συναντήσετε ένα οικείο πρόσωπο στο φονικό λάκκο. Δεν είναι δυνατό να βρεθούν λέξεις που να λένε ότι η Φάτμα, όπως όλοι οι κάτοικοι του χωριού, σαρώθηκε με αυτόματα όπλα και ρίχτηκε σαν ένα ξηρό κλαδί δέντρου στο λάκκο που σκάφτηκε από την μπουλντόζα.

Εδώ, 14 μάρτυρες που μαρτύρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 στα χωριά Muratağa και Sandallar την προηγούμενη ημέρα και των οποίων η αναγνώριση ολοκληρώθηκε ως αποτέλεσμα των ανασκαφών απεστάλησαν στο τελευταίο ταξίδι τους με στρατιωτική τελετή. Ο νεότερος από 14 παιδιά, επτά κορίτσια και επτά αγόρια, ήταν 4 μηνών και ο μεγαλύτερος ήταν 16 ετών. Ο Bayram Karabudak, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του και τα 5 παιδιά του πριν από 46 χρόνια στη σφαγή, έσχισε ξανά δάκρυα ενώ θάβει τα παιδιά του και δυσκολεύτηκε να σταθεί. Ενώ η Emine Reyhan έθαψε τον γιο της Aziz, ο οποίος παρέμεινε με τον παππού και τη γιαγιά της το καλοκαίρι του 1974, η Aysel Soykara, η οποία έχασε τη μητέρα και τον αδελφό της στη σφαγή και έγινε δάσκαλος του χωριού το 1974, ήταν στην τελετή για να εκπληρώσει το τελευταίο της καθήκον στους μαθητές της.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων των Μαρτύρων και των Αναπήρων Γκουρσελ Μπενάν, με έμφαση στο δικαίωμα στη ζωή του πιο θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, αυτό που συνέβη πριν από 46 χρόνια, η τρομοκρατική οργάνωση των επιθέσεων της ΕΟΚΑ, δήλωσε τη σφαγή που χάρη στην πρόσφατη ανακάλυψη της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού. Ο Μπενάν επεσήμανε ότι χάρη στους μάρτυρες οι μελλοντικές γενιές μπορούν να ζήσουν ελεύθερα υπό τη δική τους σημαία και στην πατρίδα τους. Ο Μπενάν είπε, “Δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα ξεχάσουμε αυτά τα γεγονότα που είναι ταπεινωμένα στην ιστορία της ανθρωπότητας.”

Ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ τόνισε επίσης ότι η συμφωνία είναι χρέος για τους μάρτυρες, λαμβάνοντας υπόψη τη βιαιότητα που βιώνει, και σημείωσε ότι εάν υπάρχει δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη ειρήνη στην Κύπρο, αυτή η ταλαιπωρία πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Σε αυτήν την περίπτωση, θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές φωτογραφίες, καθώς τα γεγονότα που είδαμε και ζήσαμε πριν από 46 χρόνια πέρασαν στα μάτια μας σαν ταινία. Ελπίζω να μην υπάρχουν παρόμοιοι πόνοι στο εξής

.Source