AKAY CEMAL – «No Red Line» και «άνευ όρων» 5 + 1 Συνέδριο με το Lute

Παρά την πανδημική διαδικασία, ο Προσωρινός Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Jane Holl Lute, θα συναντηθεί ξανά σήμερα με τον Πρόεδρο Έρσιν Τατάρ και τον Έλληνα ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Lute εργάζεται σκληρά για να πάρει το «κυπριακό φαγητό» που έχει τοποθετηθεί στο ψυγείο για περισσότερα από 3 χρόνια από τον καταψύκτη. Μετά το «Crans-Montana» προσπαθεί να αξιολογήσει την κατάσταση, με άλλα λόγια, την πορεία. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι «καλός ακροατής». Πάντα άκουγε και σημείωσε σημειώσεις στον πρώτο γύρο. Άκουσε επίσης τατάρ και Αναστασιάδη! Αν και γνώριζε τον Αναστασιάδη, διατηρούσε επίσης τον παλμό του Νότου, αλλά ήταν πιο περίεργος για το βορρά. Επειδή υπήρξε μια αλλαγή στο βόρειο τμήμα του νησιού, και ο Έρσιν Τατάρ, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος, ήρθε στο αξίωμα του 4ου Προέδρου, Μουσταφά Ακίτσι. Ο Λούτε αξιωματούχος του ΟΗΕ άκουσε επίσης τις πρωτεύουσες των τριών εγγυητικών χωρών, την Άγκυρα, την Αθήνα και το Λονδίνο.

Όπως είναι κατανοητό, ο Λούτε δεν θα ακούσει μόνο αυτή τη φορά, αλλά και θα διατυπώσει τη γνώμη του υπό το φως των οδηγιών που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα και θα προσπαθήσει να μάθει τις απόψεις των μερών. Κανείς δεν είπε όχι στη συνάντηση 5 + 1, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εγγυητών και του ΟΗΕ. Ωστόσο, όλοι αναρωτιούνται, θα υπάρξει συμπέρασμα σε αυτή τη συνάντηση για λύση στο Κυπριακό; Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί ένας ικανοποιητικός τρόπος, αυτός ο φορητός υπολογιστής είναι πλέον κλειστός. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Ο κύριος στόχος είναι η προετοιμασία κατάλληλου περιβάλλοντος για το πενταμελές συνέδριο. Το εν λόγω συνέδριο θεωρείται άνευ όρων και χωρίς προϋποθέσεις. Σε αυτό το σημείο, η ελληνική πλευρά, ενώ φέρνει τα βήματα που έχουν ληφθεί σχετικά με το κλειστό Varosha στην ημερήσια διάταξη, εφιστά την προσοχή στη συζήτηση του Τατάρ ως “δύο ξεχωριστά κράτη που βασίζονται στην ίση κυριαρχία.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, καθώς και η πρώτη λύση δύο κρατών προτείνει η δήλωση ότι αυτή Αναστασιάδης, ένα άλλο ζήτημα στο οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι ο Lute θα ζητήσει από τα μέρη τη δέσμευση να παραστούν στη συνάντηση χωρίς κόκκινες γραμμές και προϋποθέσεις.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου της Τουρκίας και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών Augustos Santos Silva, ο οποίος ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου… Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, η ελληνική πλευρά εκμεταλλεύτηκε ακόμη και την ευκαιρία και υπέβαλε πρόταση στον Πορτογάλο ομόλογό του για την παρέμβαση της ΕΕ στις κυπριακές διαπραγματεύσεις. Περιέγραψε το πρόβλημα ως «το ευρωπαϊκό πρόβλημα» και υποστήριξε ότι η ΕΕ ήταν «η καλύτερη εγγύηση για μια ενωμένη Κύπρο».

Από τη στιγμή που ο Cavusoglu, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, ότι η υποστήριξη της Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα την δίκαιη κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο, περίπου 5 +1 διάσκεψη σημείωσαν επίσης τα εξής:

«Θα δούμε αν υπάρχει αρκετή βάση για διαπραγματεύσεις εδώ ή όχι. Η Τουρκία είναι έτοιμη. Οι Τουρκοκύπριοι είναι επίσης έτοιμοι για αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η διαπραγμάτευση για την Ομοσπονδία θα ήταν χάσιμο χρόνου. Εάν συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία για άλλα 52 χρόνια, είμαι βέβαιος ότι δεν θα βρούμε καμία λύση με κανέναν τρόπο. ”

Τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu είναι σαφή. Λοιπόν, τι γίνεται με την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας ηγέτης Αναστασιάδης σε αυτόν πριν από το δεύτερο γύρο επαφών του Λούτε; Δεν είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση; Για παράδειγμα, τι μπορεί να έχει το ζήτημα του Marash με την προϋπόθεση; Εάν ο Μάρας βρίσκεται στην ενδιάμεση ζώνη, ίσως και η ελληνική πλευρά να έχει λόγο. Ωστόσο, ο Λούτε γνωρίζει επίσης ότι αυτή η πόλη βρίσκεται στα σύνορα της ΤΔΒΚ, και επίσης ο Γενικός Γραμματέας! Στο τέλος, φαίνεται ότι το συνέδριο 5 + 1 δεν θα είναι εύκολο, ακόμα κι αν το κάνει, ελπίζουμε ότι το τραπέζι δεν θα ανατραπεί ξανά, όπως στην Crans-Montana.

***

Sevgi Saltuk και Seval Rauf

Ο Sevgi Saltuk, ένα εξαιρετικό άτομο που άφησε την οικογένεια Saltuk σε ατελείωτα βάσανα και που πέτυχε τη χάρη του Θεού και που αγαπήθηκε και σεβόταν ο καθένας, απεστάλη χθες στο τελευταίο του ταξίδι στην Αμμόχωστο. Η αγαπημένη του σύζυγος Σελτσούκ Σαλτούκ, γιος και νύφη Χασάν-Φεβίζι Σαλτούκ, κόρη και γαμπρός Ντένιζ-Φέρντι Γκράνμογλου, εγγόνια Σελτσούκ και Ντερίν Σαλτούκ, Λάβιν και Σινάρ Γκουρμάνογλου είπε, «Ο πόνος μας είναι ατελείωτος. Ανακοινώνεται σε όλους τους φίλους, συγγενείς και αγαπημένους με θλίψη. Είπαν, «Ο τόπος σου είναι ελαφρύς, ο χώρος σου είναι παράδεισος».

Ο αδερφός του Μουσταφά Ντέντε, τα παιδιά του Γιέσιμ Ντέντε, επίσης ο Χόρολ Μαρέ, ο Ουμάι-Μουσταφά, ο αδελφός του Μεχμέτ Σαλτούκ, τα παιδιά τους Χούσεϊν-Κάιντερ Σαλτούκ, Σινέμ-Χουσεϊν Μουιακίγκιλ, Ντόρουκ, άλλη αδερφή Σονάι Μαχίρελ, παιδιά Κεμάλ Μαχιρέλ, Κιμίμετ-Μπάρακ İbrbr Ο Άρεν δήλωσε ότι λυπούταν βαθιά για την απώλεια του καλοπροαίρετου, καλού προσώπου Σεβίγ Σαλτούκ, «Είθε ο Θεός να ελεήσει. Είπαν, “Ξεκουραστείτε στο φως.”

Από την άλλη πλευρά, δηλώθηκε ότι η οικογένεια ήταν σε βαθιά θλίψη μετά το θάνατο του Seval Rauf, ενός καλοπροαίρετου, εξαιρετικού ατόμου, ο οποίος ήταν αρχικά από το χωριό Akıncılar (Luricina) και έζησε στο Λονδίνο για πολλά χρόνια, ο πυλώνας της οικογένειας Rauf. Οι κόρες της Caroline Rauf και Cathertine Rinuy, ο αδελφός της Sevgi Rauf, τα αδέλφια της παιδιά Seran Müdüroğlu Trehan, Eran και Oran Efruz Müdüroğlu, Ali Yusuf Kewel, Cemil Yusuf Kewel, Ali Ahmet Rauf και Hasan Ahmet Rauf, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε ατελείωτο πόνο και τη θέση τους ήθελαν να ήταν παράδεισος.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου και η Πρύτανη, το Προπαρασκευαστικό Σχολείο Ξένων Γλωσσών και Αγγλικών του Πανεπιστημίου, Βοηθά Μέλος Σχολής Ξένων Γλωσσών. Ανάδοχος Δρ. Η σεβαστή μητέρα της Nilgün Hancıoğlu, Serpil Hancıoğlu, ευχήθηκε το έλεος του Θεού και τα συλλυπητήριά της στην πένθος της οικογένειας και σε όλους τους αγαπημένους της.

Από την άλλη πλευρά, ο θάνατος του İbrahim Üçokka, ενός από τους διάσημους πωλητές λαχειοφόρων αγορών που ήταν γνωστοί στους κατοίκους της Λευκωσίας, από το χωριό Akıncılar, προκάλεσε θλίψη μεταξύ της οικογένειάς του, των χωρικών και εκείνων που τον γνώριζαν. Ο Üçokka, ο οποίος γενικά πέρασε το χρόνο του στη Λευκωσία και ήταν γνωστός ως “Lucky Biletçi”, ήταν ένα άτομο που ήταν επίσης γνωστό και αγαπούσε για τα αστεία του. Θάφτηκε στο Akdoğan.

.Source