Alan Campbell: Η Shelley Kerr επιτυχία για τη Σκωτία, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάει

Η SHELLEY Kerr θα θυμηθεί τον επικεφαλής προπονητή που πήρε την ομάδα γυναικών της Σκωτίας σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά. Το τουρνουά στη Γαλλία αποδείχθηκε επίσης το σημείο καμπής των 34 αγώνων της που ήταν υπεύθυνες για την εθνική ομάδα.

«Καλημέρα για να θάψει κακές ειδήσεις», ήταν η άμεση και κυνική αντίδραση ενός συναδέλφου όταν, στις 10 π.μ. την παραμονή των Χριστουγέννων, η Σκωτσέζικη ΦΑ ανακοίνωσε ότι ο Κερ παραιτήθηκε. Είχε συμβληθεί να παραμείνει μέχρι τους δύο τελευταίους προκριματικούς του Ομίλου Ε τον Φεβρουάριο.

Η Kerr ήταν η προτιμώμενη υποψήφια του SFA για τη δουλειά, όταν η Anna Signeul δήλωσε στις αρχές του 2017 ότι μετακόμισε σε μια παρόμοια θέση με τη Φινλανδία. Το πρώην ημίχρονο κέντρο της Σκωτίας διορίστηκε επίσημα τον Απρίλιο και ανέλαβε τα ηνία μετά τα ευρώ στην Ολλανδία.

Το εναρκτήριο παιχνίδι της, μια φιλική νίκη 3-0 στην Ουγγαρία, ήταν αξιοσημείωτη για τον τερματοφύλακα Λι Αλεξάντερ που έκανε το ντεμπούτο του στη θέση του πρόσφατα συνταξιούχου Gemma Fay, μια ενθουσιώδης Claire Emslie που σημείωσε το πρώτο της γκολ στη Σκωτία και άλλους παίκτες δεδομένο χρόνο παιχνιδιού. Ήταν μια δήλωση ότι ένα νέο καθεστώς τέθηκε σε ισχύ και τα πράγματα θα άλλαζαν.

Ο Kerr όντως αναζωογόνησε μια ομάδα που είχε γίνει προβλέψιμη, με τους καθιερωμένους παίκτες να είναι εγγυημένες θέσεις εκκίνησης και οι νεότεροι αρνήθηκαν ευκαιρίες. Υπήρχε επίσης πιο επιθετικό ταλέντο, ακόμη και αν παρέμειναν κάποιες αμυντικές ελλείψεις – ειδικά στην δεξιά-πίσω θέση -.

Οι εντός έδρας αγώνες εναντίον της Ελβετίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη του 2018 ήταν υψηλοί πόντοι, αλλά η επιστροφή από δύο γκολ στην Πολωνία και η νίκη 4-1 επί της Ισλανδίας στο Κύπελλο Αλγκάρβε τον επόμενο χρόνο, ήταν επίσης αξέχαστη. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν το άνοιγμα 70 λεπτών εναντίον της Αργεντινής στο Parc des Princes όταν η Σκωτία ανέβηκε 3-0 και φάνηκε να εξασφάλισε μια ιστορική θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της τελευταίας 16.

Σχεδόν όλα όσα θα μπορούσαν να είχαν πάει στραβά τις επόμενες 24 ώρες. Παραδόθηκαν τρία γκολ, η τελευταία χάρη στη VAR που χρησιμοποιούσε η Fifa για πρώτη φορά σε ένα τουρνουά γυναικών, με τα πράγματα να επιδεινώνονται περαιτέρω στο απομονωμένο ξενοδοχείο του Παρισιού της ομάδας το επόμενο απόγευμα.

Η αποκάλυψη, η οποία προέκυψε μόνο δύο μήνες αργότερα, ότι υπήρξαν απροσδιόριστοι αλκοολισμοί που προκαλούσαν αλκοόλ ήταν πολύ ζημιά όχι μόνο για τον Kerr, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Το αυξανόμενο έδαφος υποστήριξης για την ομάδα των γυναικών, όπως αποδεικνύεται από τον ευφορικό αγώνα αποστολής του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Τζαμάικα στο Hampden, αντικαταστάθηκε από την αντίληψη ότι τα φερόμενα γεγονότα στο Παρίσι δεν είχαν αντιμετωπιστεί με διαφάνεια – και ότι θα υπήρχαν διαφορετικά τα αποτελέσματα είχαν εμπλακεί ο Steve Clarke και η ομάδα ανδρών.

Η πρώην δεξιόστροφη Emma Black, η οποία ήταν συμπαίκτης της Σκωτίας και της Γλασκώβης πολλών παικτών στην τρέχουσα ομάδα, δεν εκπλήχθηκε από την αποχώρηση του Kerr.

«Ένιωσα από έξω ότι ήταν σαν ένα χάσμα στο στρατόπεδο – υπέρ του Shelley και εναντίον του Shelley. Προφανώς αυτό ήταν μετά την κατάσταση στην Αργεντινή. ”

Η αποτυχία να προκριθείτε στο ευρώ στην Αγγλία είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα, ειδικά καθώς για πρώτη φορά η Σκωτία ήταν κορυφαίοι σπόροι στο γκρουπ τους. Μήπως η εσωτερική τριβή είχε σχέση με αυτό, ή ήταν απλώς τυχαία πιθανότητα οι ευκαιρίες να μην μετατραπούν σε γκολ σε καθεμία από τις τρεις καταστροφικές ήττες 1-0;

Το τελευταίο μπορεί να ισχύει για τη διπλή κεφαλίδα της Φινλανδίας, αλλά οι ανώτεροι παίκτες πρέπει να αναλάβουν την ανεξήγητη έλλειψη κίνησης και φιλοδοξίας εναντίον της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα. Αυτό, πάνω απ ‘όλα, ήταν το παιχνίδι που βύθισε τις ελπίδες της Σκωτίας.

Σύμφωνα με το SFA, ο στόχος είναι να υπάρχει ένας διάδοχος εγκαίρως για το εκτός έδρας παιχνίδι του Φεβρουαρίου στην Κύπρο και η επιστροφή εναντίον της Πορτογαλίας τέσσερις ημέρες αργότερα. Κανονικά, ο σκηνοθέτης θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία πρόσληψης, αλλά ο Malky Mackay έφυγε επίσης από τις εγκαταστάσεις.

Είναι απίθανο να αντικατασταθεί καθώς τα τμήματα επιδόσεων και ανάπτυξης συγχωνεύονται λόγω περικοπών του SFA. Ο Andy Gould ανέλαβε την θέση του αρχηγού ποδοσφαίρου και θα συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στην εξεύρεση διαδόχου.

Οι προφανείς υποψήφιοι δεν είναι παχιά στο έδαφος για μια θέση που έχει συμπληρωθεί από τρεις μόνο γυναίκες από το 1998. Η Vera Pauw ήταν η άλλη.

Ο Kerr έδωσε τα πάντα στη δουλειά, και έως ότου το Παγκόσμιο Κύπελλο έκανε μεγάλη επιτυχία. Αυτή, και η σημαντική συμβολή της στην εθνική ομάδα για μια περίοδο 31 ετών, δεν μπορεί ποτέ να αφαιρεθεί από αυτήν, αλλά η άσχημη ανακοίνωση της Πέμπτης ήταν η λογική για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Source