Arabian Aerospace – IDEX: Saab στο προσκήνιο καθώς παραδίδει το τρίτο GlobalEye στα ΗΑΕ

στην άμυνα

Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2021 · Πρόσθεσε σχόλιο

Η Saab παρέδωσε το τρίτο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου GlobalEye (AEW & C) στα Πολεμικά Αεροπορικά και Αμυντικά Αραβικά Εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAEAF & AD) γράφει σήμερα ο Alan Warnes.

εικόνα: Saab

Έρχεται μετά την πρώτη παραγγελία του ζεύγους σε συμφωνία αξίας 1,27 δισ. Δολαρίων τον Νοέμβριο του 2015, έφτασε στη χώρα τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020. Ένα συμβόλαιο 234 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτό το τρίτο παράδειγμα ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2016.

Μιλώντας την παραμονή της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας (DEX) και της Ναυτικής Άμυνας Έκθεσης (NAVDEX) που ξεκινά αύριο (Φεβρουάριος 21), ο Micael Johansson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Saab είπε, «Ολοκληρώνοντας τρεις παραδόσεις μιας λύσης τόσο προηγμένης όσο η GlobalEye σε λιγότερο περισσότερο από ένα χρόνο αποδεικνύει τη στέρεη τεχνογνωσία της Saab ως πάροχος λύσεων υψηλής τεχνολογίας και την εστίασή μας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες. ” Πρόσθεσε, «Με το χειρισμό ολόκληρης της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και ενσωμάτωσης αισθητήρων, έχουμε τον μοναδικό έλεγχο σε κάθε κρίσιμο μέρος αυτού του σύνθετου προγράμματος».
Στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Saab και η κυβέρνηση των ΗΑΕ υπέγραψαν μια τρίτη συμφωνία αξίας 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο ακόμη GlobalEyes, ωθώντας τον τελικό στόλο των ΗΑΕ σε πέντε. Οι παραδόσεις αναμένονται το 2025.
Η GlobalEye είναι η πιο πρόσφατη αεροπορική λύση έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου της Saab, ακολουθώντας το Saab 340 και το μεγαλύτερο Saab 2000. Συνδυάζει το ραντάρ Erieye Extended Range της Saab και μια σειρά πρόσθετων προηγμένων αισθητήρων με την εξαιρετικά μεγάλη σειρά Bombardier Global 6000.
Το νέο ραντάρ Erieye ER μπορεί να φτάσει πάνω από 300 μίλια (550 χιλιόμετρα) στο γρηγορότερο αεροσκάφος Global 6000 business jet και με αντοχή 11 ωρών μπορεί να παραμείνει στο σταθμό περισσότερο. Το ενσωματωμένο ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης Leonardo Seaspray 7500 παρέχει στους χειριστές τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις θάλασσες, ενώ ένα σύστημα FLIR Systems Star Safire 380 EO / IR παρέχει μια πιο κοντινή εικόνα των θεμάτων που ενδιαφέρουν. Το πιο σημαντικό, το GlobalEye καλύπτει απειλές στον τομέα του αέρα, της θάλασσας και της ξηράς. Με πολύ μικρά θαλάσσια σκάφη, όπως RIBs και jet-ski, καθώς και αεροσκάφη με μικρότερες περιοχές διατομής ραντάρ, υπήρχε ανάγκη ανίχνευσης από απόσταση, για αύξηση των χρόνων έγκαιρης προειδοποίησης, για να επιτρέπεται στους χειριστές να ενεργούν.
Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο, τα δύο Saab 340 της UAEAF & AD που εδρεύουν στο Al Minhad, UAE από το 2010/11, φάνηκαν να διέρχονται από τη Λάρνακα της Κύπρου στο δρόμο τους προς την εγκατάσταση του Γκέτεμποργκ της Saab τον Δεκέμβριο του 2020. Η Saab παρέμεινε σφιχτή για το μέλλον τους , αλλά είναι πιθανό ότι με την άφιξη των δύο πρώτων GlobalEyes πέρυσι, δεν χρειάζονται πλέον. Όταν ρώτησα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Πρόεδρο της Saab για τον Saab 340 τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε στην Arabian Aerospace, “Τους χρησιμοποιούν ουσιαστικά και έχουμε μια ομάδα στη χώρα που υποστηρίζει το αεροσκάφος.” Αναμφίβολα έμαθαν πολλά για τους αισθητήρες και τα συστήματα κατά τη διάρκεια των δέκα ετών που χειρίζονται τα δύο αεροσκάφη turboprop. Ο Μίκαελ τελείωσε, «Θα το έλεγα, κατανοώντας το είδος της συνειδητοποίησης της κατάστασης που τους έχουν δώσει οι πολλαπλασιαστές δύναμης και δεν χρησιμοποιούν την ικανότητα μάχης για λάθος πράγματα».
Μέχρι σήμερα, η UAEAF & AD είναι ο μόνος πελάτης της GlobalEye, αν και η Φινλανδία της έχει προσφερθεί ως μέρος της νέας της απαίτησης HX και η Σουηδία αναμένεται να παραγγείλει αρκετές στο μέλλον.

Source