Atilla Sav … Ένας παγκόσμιος διανοούμενος | İlber Ortaylı

Το 1966, τον γνώρισα στην κριτική θεάτρου στο Art Lovers Association στην Άγκυρα. Αναφερόταν στα ευαίσθητα σημεία των έργων με ήρεμο τρόπο. Ήταν ένας τακτικός κριτικός θεάτρου μιλώντας μέσω των ηχογραφήσεων του. Γεννήθηκε στην Άγκυρα, έζησε στην Άγκυρα. Ο Atilla Sav είναι ένας από τους διανοούμενους που βίωσαν τον εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας και ήταν παγκόσμιος άνθρωπος σε αυτό το περιβάλλον. Είναι ακόμα ένας από τους σπάνιους διανοούμενους στην κοινωνία μας.

ΖΩΗ όταν κοιτάς την ιστορία του ψηλού Δεν μπορείτε να τον δείτε να κάθεται και να διαβάζει οπουδήποτε στην Ευρώπη. Ήταν γιος ενός γνωστού δικηγόρου. Πήγε στο γυμνάσιο όπου πήγα, Γυμνάσιο της Άγκυρας Atatürk. Μεγάλωσε ως θεατής και ακροατής σε κρατική όπερα, φιλαρμονική ορχήστρα και κρατικά θέατρα. Ειλικρινά, δεν ξέρω σε ποια από τις δυτικές γλώσσες ήταν πιο ικανός, αλλά ακολουθούσε τη λογοτεχνία. Το λεξιλόγιό του για αυτές τις γλώσσες ήταν πλούσιο. Γνωρίζω ότι μεταξύ των αποφοίτων της νομικής σχολής, το νομικό λεξιλόγιο και η ορολογία είναι πλούσια, αν και προτιμούν την καγκελαρία του πατέρα τους παρά μια ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ήταν αναμφίβολα καλός δικηγόρος, ήταν σαφές ότι ήταν καλός σε κάθε κλάδο, από το εργατικό δίκαιο έως το εμπορικό δίκαιο.

Atilla Sav ... ένας παγκόσμιος διανοούμενος

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗ

Ο κόσμος του θεάτρου όχι τόσο σε αυτό το περιβάλλον φαινόταν να βλέπει από έξω. Ήταν ένας αληθινός οικογενειακός άνθρωπος. Ήταν παντού με τη σύζυγό του Noyan και με τους γιους του Aydın και Özden καθώς μεγάλωνε. Ο Özden έγινε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο Aydın είναι καθηγητής ιατρικής. Συνήθιζαν να παρακολουθούν συγκεκριμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην οικογένεια.

Είναι γνωστό ότι υπέβαλε σχολαστικά δεκάδες παιχνίδια που δεν έχασε. Ελπίζω να αποθηκευτεί αυτό το αρχείο. Η ήρεμη ομιλία του δεν ήταν ούτε εξαιρετικά τουρκική ούτε οθωμανική, αλλά Ήταν ένας από αυτούς που γνώριζαν καλά την τουρκική γλώσσα. Τα θεατρικά κείμενα ήταν σοβαρά και αργότερα είδα ότι τα νομικά κείμενα ήταν επίσης σοβαρά. Πράγματι Ήταν έκπληξη για μένα που έγινε Υπουργός Εργασίας στις 12 Μαρτίου. Όχι επειδή ο Nihat Erim μπήκε στο γραφείο, Δεν μπορούσα να το σκεφτώ στην πολιτική. Ωστόσο, ενήργησε σωστά στην πολιτική. μέτρο είναι το μέτρο παντού. Μετά από λίγο Παραιτήθηκαν 11 υπουργοί. Ήταν σε αυτά. Ήταν σαφές ότι ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στην πολιτική σε ποιο βαθμό μετρήθηκε κατά την αξιολόγηση του θεατρικού έργου και του λογοτεχνικού κειμένου και ότι είχε την ίδια σχολαστικότητα στην εξέταση των φακέλων.

class = “cf”>

ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Ήμασταν μαζί σε πολύ αμφιλεγόμενες συνεδρίες. Ήταν ανεκτικό. Ήμουν πολύ χαρούμενος που συνάντησα τον αδερφό του, πρέσβη Ergun Sav. Δυστυχώς, η γόνιμη φιλία μας μαζί του δεν μπορούσε να διαρκέσει τόσο πολύ. Ήμασταν σε ξεχωριστά μέρη λόγω της γεωγραφίας και η ζωή του ήταν μικρότερη. Αλλά είναι σαφές ότι είμαστε φίλοι μαζί του σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και ατμόσφαιρα.

Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι τα αδέρφια Sav είναι κέρδος για το περιβάλλον και τη χώρα τους. Είναι αλήθεια ότι ζει μια μακρά και γόνιμη ζωή. Η αποτελεσματικότητα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να βρίσκεστε σε ένα πολύχρωμο και τρελό περιβάλλον. Χωρίς αμφιβολία πάντα Ήταν ένας από τους δημιουργικούς διανοούμενους που αναζητούνταν και θυμούνται. Ήταν δικηγόρος, πρόσωπο θεάτρου και ένας από αυτούς που άφησαν θετικό σημάδι στη σύντομη πολιτική του ζωή. Είναι τυχερό που υπάρχουν πολλοί τέτοιοι Τούρκοι διανοούμενοι, αλλά δυστυχώς δεν είναι μια πολύ γεμάτη ομάδα.

MEHMET AKIF ERSOY
ΔΩΡΕΑΝ

1873 της χρονιάς γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Έτσι Η 150η επέτειος από τη γέννησή του είναι πολύ κοντά. Πρέπει να ετοιμαστούμε τώρα. Ο Mehmet Âkif είναι μια απαραίτητη και απαραίτητη μεγάλη προσωπικότητα της τουρκικής λογοτεχνίας και της ιστορίας της τουρκικής σκέψης, εκτός από την ακατέργαστη πολιτική.

class = “cf”>

Είναι τα παιδιά του Μεχμέτ Ταχρί Εφέντι, ενός γνωστού μελετητή των Fatih Madrasahs και της Emine Şerife Hanım, κόρης μιας οικογένειας καταγωγής Μπουχάρα. Η περιοχή ekpek του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για τον Μεχμέτ Ακίφ. Ενώ Ο Kif είναι ένας στοχαστής που δεν έχει εμμονή με την Αλβανία και την Τουρκικότητα, βάζει το Ισλάμ πρώτο αλλά κυριαρχεί η τουρκική ταυτότητα. Ένα από αυτά τα ενδιαφέροντα άτομα είναι ο Şemsettin Sami Fraşeri. Ο Semseddin Sami είναι Αλβανός και Τούρκος εθνικιστής στο ίδιο pot. Και οι δύο έχουν υπηρετήσει το έθνος στη λογοτεχνία, αλλά σίγουρα ο Akif Turkey, η τουρκική αυτοκρατορία, ο λαός της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ο μύθος ότι προσβλήθηκε από φέσι και μεταρρυθμίσεις και πήγε στην Αίγυπτο πρέπει να μελετηθεί λεπτομερώς.

Atilla Sav ... ένας παγκόσμιος διανοούμενος

ΔΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

class = “cf”>

Συμμετέχοντας στον αγώνα για ανεξαρτησία στην Άγκυρα, έγραψε Ύμνος ανεξαρτησίας και είναι ένας ταπεινός στοχαστής του οποίου οι στίχοι θεωρούνται ο εθνικός μας ύμνος κατά της θέλησής του. Χάρη στον εκκινητή Δεν έλαβε την επιβράβευση των 500 λιρών που άξιζε, ταξίδεψε με δανεισμένα χρήματα. Ο αρχηγός του 20ού αιώνα της Τουρκίας είναι γεμάτος από τέτοιου είδους διανοούμενους. Όταν διαβάστηκε το ποίημα Çanakkale, ο Süleyman Nazif είπε,Ο Θεός έχει και ποιητές” είπε. Αυτή είναι μια τρομακτική λέξη, αλλά καμία κριτική ή άρνηση δεν μπορεί να φανεί στο Επικό των Δαρδανελίων.

Ήξερε πολύ καλά τα Αραβικά και τα Περσικά. Τόσο πολύ κατά την περίοδο της Συνέλευσης, Κατά τη διάρκεια των βαρετών βραδιών της Άγκυρας, το δωμάτιό του στο Tâceddin Lodge ήταν μια τάξη όπου παρευρέθηκαν μέλη του κοινοβουλίου και δημόσιοι υπάλληλοι. Με σχόλια Hafız και Sadi Συνήθιζε να διδάσκει ιρανική λογοτεχνία. Ωστόσο, όταν κοιτάμε το Safahat, οι απλούστερες και πιο γλυκές γραμμές τουρκικής λογοτεχνίας ακολουθούν ο ένας τον άλλον. Πόσο ζωηρός ο άντρας που έδωσε στον Seyfi Baba στην εθνική μας λογοτεχνία και την καρέκλα Suleymaniye περιγράφει ακόμη και τα μικρά κλοπή των άτακτων ανθρώπων στο τζαμί κατά την προσευχή.

Ο καθένας πρέπει να το ξέρει

Ο Kif ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, δεν ζούσε στη δυστυχία, αλλά ποτέ δεν είχε χρήματα ή πλούτο. Nâzım Hikmet’sΔύο, ο άνθρωπος που πίστευεΈνα πρόσωπο που σέβεται. Η Τουρκία τον αναγνωρίζει χωρίς να κοιτάζει προς τα αριστερά και τα δεξιά πρέπει να γιορτάσουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον μονοπωλήσει, όπως δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί.

Όπως όλες οι νέες γενιές, ήταν αντίθετος στον κανόνα του Σουλτάνου Αμπντουλχάμτ που λογοκρίνει ιδέες και ιδέες. Προσχώρησε στη συνταγματική επανάσταση, αλλά σύντομα διαπιστώθηκε ότι δεν συμφώνησε με τους συνταγματικούς. Η Άγκυρα τον περίμενε, άφησε τα παιδιά του και έφυγε χωρίς δισταγμό. Αναμενόταν να συμμετάσχει στη ζωή της χώρας μετά τον αγώνα για ανεξαρτησία. Εδώ απείχε και Πήγε στην Αίγυπτο το 1923 μετά από πρόσκληση του Αμπάς Χαλίμ Πασά.. Η μετάφρασή του για το Κοράνι (χρησιμοποίησε τη λέξη που σημαίνει επίμονα) δεν είναι διαθέσιμη σήμερα. Λέγεται ότι δεν του άρεσε και απομακρύνθηκε. Πέρασε τις τελευταίες μέρες του στην Κωνσταντινούπολη, αρρώστησε και επέστρεψε (17 Ιουνίου 1936). Ήταν ένας από αυτούς που δεν μπορούσαν να αντέξουν τη νοσταλγία. Η Τουρκία έχει πάει μερικές φορές μέχρι να επιστρέψετε στην Αντιόχεια.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΡΗ

Οι δύο δεν ήταν μια έντονη στάση στην πολιτική και την ιδεολογία. Δεν συμμετείχε σε πολιτικά κόμματα. Αν και ήταν συμπαθητικός στην Επιτροπή Ένωσης και Προόδου, ο δικτάτορας δεν μπήκε εκεί επειδή ανακάλυψε την δικτατορική τάση, αλλά είναι σαφές ότι δεν συμμετείχε σε κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε όλη του τη ζωή, ο τρόπος της πολιτικής κυβέρνησης στην Τουρκία είπε ότι απολύτως και χωρίς εξαίρεση έγινε αποδεκτός, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την παρουσία του στην κυβερνητική υπηρεσία. Η εξυπηρέτηση προς το έθνος ξεπέρασε τα πάντα, όχι λόγω της ευκολίας της ζωής. Είναι Mülkiyel, αλλά μπήκε στο Baytar School χωρίς να σπουδάσει στο ανώτερο τμήμα. Είναι κτηνίατρος όπως ο Ziya Gökalp, αλλά είναι σοβαρός κτηνίατρος και γνώριζε καλά αυτό το επάγγελμα. Το ίδιο ισχύει και για τη διδασκαλία του στο Dârülfünun και στο Baytar School, καθώς και για τη δημόσια διοίκηση και την εμπειρία του στο Κάιρο.

Το Âkif και το Tevfik Fikret πρέπει να διαβαστούν μαζί, αλλά νομίζω ότι το Âkif δεν επέλεξε να αποσυρθεί από το σύστημα, η φύση του δεν είναι κατάλληλη. Ανεξάρτητα, έχει κάνει ένα σύνθημα για να είναι με αυτό το έθνος.

.Source