AWARD MUHTAROĞLU – Επιπτώσεις από τη διακοπή του κόστους ζωής

Είμαστε μια χώρα με έντονη εισαγωγή. Οι αυξήσεις συναλλάγματος μας επηρεάζουν εξαιρετικά, καθώς η πλειονότητα των αγαθών προέρχεται από το εξωτερικό σε ξένο νόμισμα.
Καθώς αυξάνεται το ξένο νόμισμα, οι τιμές στην αγορά αυξάνονται και η αγοραστική δύναμη και η κατανάλωση των πολιτών μειώνονται περαιτέρω. Η πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είτε μείωσε τους μισθούς είτε έχασε τη δουλειά τους ή έπρεπε να κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
Οι βασικές τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι άνθρωποι μπορούν να ταΐσουν μόνο τους και να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους (ενοίκιο, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, υγεία κ.λπ.) με αυτά που κερδίζουν.
Ως εκ τούτου, όταν οι πολίτες δεν κατανάλωναν, πολλοί τομείς κατέστησαν ανίκανοι να κάνουν επιχειρήσεις. Οι τροχοί της οικονομίας στρέφονται αργά. Λόγω της στασιμότητας στον τουρισμό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το κλείσιμο των πυλών του Νότου, ιδιαίτερα οι έμποροι και οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια άθλια κατάσταση.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι το τμήμα που λαμβάνει μισθό από το κοινό που διοχετεύει τακτικά χρήματα στην αγορά. Εάν το τμήμα αυτό σταματήσει επίσης, η κατάσταση του παζάρι θα είναι χειρότερη. Στην πραγματικότητα, άρχισε να συμβαίνει.
Πρώτον, η αύξηση περίπου 2 τοις εκατό, που είναι το 4μηνο κόστος ζωής των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων τους πρώτους 6 μήνες του περασμένου έτους, σταμάτησε, δεν δόθηκε. Επιπλέον, καθυστέρησε το 10,65% του επιδόματος διαβίωσης, το οποίο ήταν το δεύτερο σύνολο 6 μηνών του προηγούμενου έτους, το οποίο θα δοθεί αργότερα. Ως αποτέλεσμα, για ολόκληρο το έτος το 2020, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι συνταξιούχοι έλαβαν αύξηση 2,33% στο κόστος ζωής για μόλις 2 μήνες.
Όσον αφορά το τρέχον έτος, το πάγωμα του κόστους ζωής που θα συμβεί στην τετράμηνη περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου και 30 Ιουνίου, με άλλα λόγια, το γεγονός ότι δεν θα πληρωθεί καθόλου θα προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι και περίπου 42 χιλιάδες ασφαλισμένοι συνταξιούχοι που θα στερηθούν αυτήν την αύξηση.
Ως αποτέλεσμα, μέχρι το τέλος του έτους το 2021, μόνο 0,46 τοις εκατό, το οποίο είναι το πρώτο 2μηνο ποσοστό πληθωρισμού του τρέχοντος έτους, θα δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι περισσότεροι πόροι που θα δαπανήσει αυτό το κοινό στον ιδιωτικό τομέα δεν θα πέσουν στην αγορά.
Εάν το σύνολο του πληθωρισμού για τους δεύτερους 6 μήνες αυτού του έτους δεν παγώσει ξανά, θα δοθεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Ελπίζω ότι η αύξηση 10,65 τοις εκατό, η οποία αναβλήθηκε πέρυσι, θα πληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αναπνέουν λίγο και θα ξοδέψουν στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, αν και το κόστος ζωής 10,65 τοις εκατό τους δεύτερους έξι μήνες του 2020 αναβλήθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί αργότερα, τα τέλη και ορισμένοι φόροι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό στις αρχές του έτους. Σήμερα, λέγεται ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση 15% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αύξηση δεν αντικατοπτρίζεται στο κοινό και στις επιχειρήσεις.
Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 10 τοις εκατό έναντι των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η συνέχιση του επιδόματος κόστους ζωής είναι απαραίτητη για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υψηλό κόστος.
Ενώ αυτές οι περικοπές έχουν πραγματοποιηθεί από πέρυσι, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της ανεργίας και των πτωχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιτάχθηκαν σε αυτές τις περικοπές, και μάλιστα υποστήριξαν τη χρήση αυτών των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.
Ωστόσο, όταν δεν αποκαλύφθηκε πού δαπανήθηκαν αυτές οι περικοπές, και οι ηγέτες της χώρας δεν έκαναν αποταμιεύσεις οι ίδιοι και προσπαθούσαν να λάβουν αυτήν την απόφαση με τη δύναμη του νόμου αντί να θεσπίσουν νόμο όταν το κοινοβούλιο ήταν ανοιχτό, δημόσιοι υπάλληλοι και τα συνδικάτα δικαίως αποφάσισαν να δράσουν και να απεργήσουν.
Σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρχε επαρκής ενίσχυση, ενοικίαση και μισθολογική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα κατά την περίοδο πανδημίας, όταν οι κυβερνητικοί εταίροι παλεύουν, συμβιβασμοί, αλλαγές στο υπουργείο, προβλήματα στην εκλογή του προέδρου του κοινοβούλιο, πολιτικά ραντεβού, αγορά αυτοκινήτων γραφείων, ανακαινίσεις γραφείων και κατανομή πόρων για την κατασκευή παλατιών, όλοι είχαν υπομονή. Επειδή το σωστό είναι να ξεκινήσετε την αποθήκευση από πάνω προς τα κάτω.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου η ανεργία, οι πτωχεύσεις και η φτώχεια αυξάνονται, η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται και τα χρέη αυξάνονται, εάν το κράτος δεν κάνει τις δικές του αποταμιεύσεις και προσπαθεί να σταματήσει το επίδομα κόστους ζωής των υπαλλήλων για να μην το επιστρέψει, φυσικά οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα αντιδράσουν σε αυτό και θα πάρουν μια απόφαση για απεργία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορήσει τους δημόσιους υπαλλήλους και τα συνδικάτα σε αυτό το θέμα.

.Source