Brendan Lehane, συγγραφέας για τη φύση, Ιρλανδία, κελτικός χριστιανισμός και φυτά – νεκρολογία

Ο Brendan Lehane, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ήταν ένας κομψός, αν όχι παραγωγικός συγγραφέας, κυρίως για την Ιρλανδία και τη φύση. ήταν ένα από τα πρώτα αγόρια που πήγε στο Eton με υποτροφία, που απονεμήθηκε από τη σχολή γραμματικής του Hertfordshire.

Ο Lehane θα θυμηθεί για την περιέργειά του, την αίσθηση του χιούμορ του, την αφοσίωσή του στα λόγια και το πρόβλημα με το να αποφασίζει. Ωστόσο, έγραψε περισσότερα από 10 βιβλία και πολλά άρθρα.

Συλλέγει γεγονότα σε μικροσκοπικά γράμματα σε σημειωματάρια οργανωμένα ανά θέμα, και τα μετέτρεψε σε διαυγή εξηγήσεις, πειστικά επιχειρήματα και αξιομνημόνευτες ιστορίες με στυλ που έφερε τα γεγονότα στη ζωή με πνεύμα και σαφήνεια. Η ακρίβεια του στην επιλογή λέξεων, και σε μια άλλη δεξιότητα, σχέδιο, ήταν κρίσιμη για αυτόν. Ήταν ένα δοκίμιο για τον Δρ Τζόνσον που του κέρδισε τη θέση του στο Έτον.

Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1936 στο West Finchley στο βόρειο Λονδίνο. Οι γονείς του ήταν κατώτερης μεσαίας τάξης – ο πατέρας του Christopher ήταν πλοίαρχος μαθηματικών, ενώ η μητέρα του Honor, η νέα Millar, ήταν κόρη ενός ράφτη. Ήταν φιλόδοξοι για τα παιδιά τους, τους δίδαξαν μουσική και τα πήγαιναν στο εξωτερικό. Ο παππούς του είχε πεθάνει μόνος του σε ένα κρεβάτι με 3.000 £ στο στρώμα του, με το οποίο η οικογένεια αγόρασε το σπίτι τους στο Barnet.

Ίσως επειδή ο νεαρός Brendan έπεσε στο Eton, η συνειδητοποίηση της σχετικά ταπεινής του προέλευσης δεν τον άφησε ποτέ, παρά την επιτυχημένη σχολική του καριέρα (ήταν επικεφαλής του σπιτιού του Martineau και ένθερμος κωπηλάτης) και μια κλασική υποτροφία στο King’s College, Cambridge.

Ανατέθηκε στο ελαφρύ πεζικό του Γιορκσάιρ του Βασιλιά για την Εθνική του Υπηρεσία και υπηρέτησε στην Κύπρο τη δεκαετία του 1950. Η μεγαλύτερη αδερφή του Maureen ήταν ένας πολύ γνωστός mezzo-soprano που ειδικεύτηκε στις όπερες Handel και ίδρυσε το Jackdaws Trust για την εκπαίδευση νέων μουσικών.

Παρά όλες τις επιτυχίες του, ο Lehane έκοψε ακόμα την κλασική φιγούρα ενός αγωνιζόμενου, απρόσεκτου και όμορφου Ιρλανδού συγγραφέα, προσελκύοντας τη συμπάθεια των πολλών φίλων του, που του έδωσαν μια σειρά διαμερισμάτων και εξοχικών σπιτιών και τελικά του αγόρασαν ένα εξοχικό σπίτι στο Dorchester.

Το 1968 παντρεύτηκε την Τζούντι, κόρη του Στρατηγού Roy Urquhart, η οποία είχε διοικήσει την 1η Αεροπορική Διεύθυνση στη Μάχη του Άρνεμ. Ο γάμος διήρκεσε τέσσερα χρόνια και διαλύθηκε μετά από έξι.

Ο Lehane ήταν συχνός ανεξάρτητος συγγραφέας περιοδικών, κυρίως το νέο Telegraph Magazine (που ιδρύθηκε το 1964) με τον πρώτο συντάκτη του, John Anstey, ο οποίος τον θεωρούσε μεταξύ των καλύτερων από τους σύγχρονους συγγραφείς. Η χήρα του Anstey, Joanna, αργότερα έγινε η δια βίου σύντροφος της Lehane. πέρασε μεγάλες περιόδους στην αγροικία της στο Wiltshire.

.Source