Brexit: Είναι έγκυρο το διαβατήριό μου στην ΕΕ για ταξίδια στην Ευρώπη; Όρια εισόδου, βίζας και αφορολόγητων ειδών

Το Brexit σημαίνει αλλαγές στα δικαιώματα των κατόχων διαβατηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο για ταξίδια, διαμονή και εργασία στην Ευρώπη.

Το ΗΒ δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χάσει το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία στις χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ και στην Ελβετία.

Δεν μπορείτε πλέον απλώς να μπαίνετε ραβδιά και να μετακινηθείτε στην ήπειρο και εάν πηγαίνετε διακοπές στην ΕΕ, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν ή την Ελβετία, μπορεί να σας ζητηθεί να δείξετε το εισιτήριο επιστροφής και την πρόσβαση σε χρήματα όταν εισέρχεστε σε μια χώρα της ΕΕ.

Προηγουμένως, οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ελεύθεροι να πάνε εκεί που ήθελαν στην ΕΕ και στην ΕΖΕΣ ((Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν) όποτε θέλουν και για πόσο καιρό θέλουν. Ομοίως, εκείνοι που σχεδιάζουν να εργαστούν ενώ βρίσκονται σε ΕΕ / Η χώρα ΕΖΕΣ αντιμετωπίζει νέους κανόνες, καθώς έχουν χάσει το αυτόματο δικαίωμά τους να εργάζονται σε χώρες της ΕΕ και της ΕΖΕΣ. Η μόνη εξαίρεση είναι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία διατηρεί μια συμφωνία ελεύθερης κυκλοφορίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να εργαστείτε ή να σπουδάσετε στην ΕΕ ή την ΕΖΕΣ, μπορεί να χρειαστείτε βίζα, αλλά για διακοπές κάτω των 90 ημερών, οι ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ και την ΕΖΕΣ χωρίς βίζα.

Η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει επίσης νέα διαβατήρια για πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν μπλε χρώμα και όχι μπορντό. Ορισμένοι θα έχουν ήδη ένα νέο μπλε διαβατήριο, αλλά εκατομμύρια θα εξακολουθούν να κατέχουν ένα βουργουνδικό διαβατήριο ΕΕ / ΗΒ.

Υπάρχουν περιορισμοί ταξιδιού μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του κορανοϊού που επηρεάζει προσωρινά και τις ρυθμίσεις. Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο το Brexit θα επηρεάσει τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου που κατευθύνονται προς την ΕΕ, μόλις αρθούν οι περιορισμοί του κοροναϊού.

Το διαβατήριό μου ΕΕ / ΗΒ εξακολουθεί να ισχύει μετά το Brexit; Θα πρέπει να αποκτήσω νέο μπλε διαβατήριο για να πάω στην ΕΕ;

Οι κάτοχοι διαβατηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ / ΕΖΕΣ με το διαβατήριό τους, εφόσον είναι κάτω των 10 ετών και έχουν απομείνει τουλάχιστον έξι μήνες κατά την ημερομηνία λήξης. Αυτό περιλαμβάνει τα μπορντό διαβατήρια ΕΕ / ΗΒ και τα νέα μπλε διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επομένως, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για νέο διαβατήριο για να ταξιδέψετε στην ΕΕ / ΕΖΕΣ εάν το δικό σας λήξει σε λιγότερο από έξι μήνες ή / και το διαβατήριό σας είναι άνω των 10 ετών.

Οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να ταξιδέψουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας εφόσον ισχύει το διαβατήριό τους – δεν έχει σημασία πόσος χρόνος απομένει.

Θα πρέπει να λάβω βίζα για να ταξιδέψω στην ΕΕ, το Switzlerland, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν;

Οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου (είτε με το μπορντό διαβατήριο ΕΕ / ΗΒ είτε με το μπλε διαβατήριο Ηνωμένου Βασιλείου) δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση για βίζα για ταξίδια έως 90 ημερών σε περίοδο 180 ημερών. Έτσι, για τη μεγάλη πλειοψηφία των διακοπών, δεν απαιτείται βίζα.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει: “Εάν είστε τουρίστας, δεν χρειάζεστε βίζα για σύντομα ταξίδια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Θα μπορείτε να μείνετε για έως και 90 ημέρες σε οποιοδήποτε 180 – περίοδος ημέρας

“Διαφορετικοί κανόνες ισχύουν για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Εάν επισκεφθείτε αυτές τις χώρες, οι επισκέψεις σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν υπολογίζονται στο σύνολο των 90 ημερών.”

Οι κανόνες είναι διαφορετικοί για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου για να ταξιδέψουν εκεί.

Ωστόσο, εάν πηγαίνετε σε χώρα ή χώρες της ΕΕ / ΕΖΕΣ για εργασία, σπουδές ή για επίσκεψη μεγαλύτερη των 90 ημερών σε περίοδο 180 ημερών, μπορεί να χρειαστείτε βίζα ή άδεια για το έθνος / τις χώρες που πρόκειται να πάτε.

Ποιες πύλες διαβατηρίων περνάω; Μπορώ ακόμα να περάσω από την ουρά της ΕΕ;

Ως έχουν, οι κάτοχοι διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις πύλες διαβατηρίων ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετίας για είσοδο και θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις πύλες «άλλων διαβατηρίων», όπου ελέγχονται χειροκίνητα. Αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα επιτρέψει στους κατόχους διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθουν. Όσοι έχουν βιομετρικά διαβατήρια θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις πύλες E στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να μειωθούν πρώτα οι περιορισμοί Covid-19.

Θα με ρωτήσουν οι συνοριοφύλακες για απόδειξη χρημάτων ή εισιτήριο επιστροφής;

Όχι απαραίτητα, αλλά μπορούν να το κάνουν αν το επιθυμούν, επομένως να είστε προετοιμασμένοι.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει: Κατά τον έλεγχο των συνόρων, μπορεί να χρειαστεί:

 • εμφάνιση εισιτηρίου επιστροφής ή μετά
 • δείξτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για τη διαμονή σας
 • να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές λωρίδες από πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και των Ελβετών κατά την ουρά

Μπορώ να επιστρέψω αφορολόγητο αλκοόλ και καπνό / τσιγάρα από την ΕΕ;

Ναι, οι επιβάτες που φθάνουν στη Βρετανία από την ΕΕ μπορούν να επιστρέψουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ ή προϊόντων καπνού όπως και από χώρες εκτός ΕΕ, όπως επεκτάθηκε / επαναφέρθηκε στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορείτε να επαναφέρετε:

 • 42 λίτρα μπύρας
 • 18 λίτρα ακόμα κρασιού
 • 4 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών Ή 9 λίτρα αφρώδους οίνου, εμπλουτισμένο κρασί ή οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό λιγότερο από 22% ABV
 • Καπνός
 • 200 τσιγάρα Ή
 • 100 πούρα Ή
 • 50 πούρα Ή
 • 250g καπνού Ή
 • 200 μπαστούνια καπνού για θέρμανση
 • ή οποιονδήποτε αναλογικό συνδυασμό των παραπάνω

.Source