Brexit ταξιδιωτικοί κανόνες για να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από το Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντήσουν μια σειρά αυστηρών νέων ταξιδιωτικών κανόνων μετά την Brexit από την 1η Ιανουαρίου.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν ουρές στα σύνορα σε αεροδρόμια εξερχόμενων και προορισμών και οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρατηρήσουν σίγουρα τη διαφορά όταν φτάνουν στο εξωτερικό.

Θα εισαχθούν νέοι κανόνες για τη ζώνη χωρίς σύνορα Σένγκεν που καλύπτει μεγάλο μέρος της ηπείρου εκτός από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία – συν Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Άγιος Μαρίνος, Ελβετία και Πόλη του Βατικανού.

Κατά τον έλεγχο των συνόρων, οι επιβάτες μπορεί να χρειαστεί:

  • εμφάνιση εισιτηρίου επιστροφής ή μετά
  • δείξτε ότι έχετε αρκετά χρήματα για τη διαμονή σας
  • να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές λωρίδες από πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και των Ελβετών κατά την ουρά.

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε εάν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, όπως να πάτε σε συναντήσεις και συνέδρια ή σε περιοδείες για να παίξετε μουσική.

Διαβατήρια

Τα διαβατήρια Βουργουνδίας με την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση» στο εξώφυλλο θα συνεχίσουν να ισχύουν ως ταξιδιωτικό έγγραφο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά χάνει όλα τα προνόμια της ΕΕ.

Οι απαιτήσεις μετά το Brexit αναφέρουν: “Τα διαβατήρια πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ημερομηνία που σκοπεύετε να αποχωρήσετε από τη χώρα της ΕΕ που επισκέπτεστε, η οποία εκδόθηκε τα προηγούμενα 10 χρόνια.”

Οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να συμμορφώνονται με τους κανόνες διαβατηρίων για επισκέπτες από «τρίτες χώρες». Αυτό σημαίνει ότι τα διαβατήρια θεωρούνται ότι έχουν λήξει όταν ισχύουν για 10 χρόνια.

Επομένως, τυχόν διαβατήρια που εκδόθηκαν από τις 30 Δεκεμβρίου 2010, με ημερομηνία λήξης στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν ισχύει μετά τις 30 Δεκεμβρίου 2020 – παρόλο που έχει εννέα μήνες περισσότερο πριν από τη λήξη.

Ελέγξτε τα στοιχεία του διαβατηρίου σας εδώ.

Συνοριακοί έλεγχοιΤο Border Force ελέγχει τα διαβατήρια των επιβατών που φτάνουν στο αεροδρόμιο Gatwick

Οι γρήγορες λωρίδες της ΕΕ για έλεγχο διαβατηρίων δεν θα είναι πλέον ανοιχτές σε επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι προορισμοί που δέχονται μεγάλη εισροή βρετανών ταξιδιωτών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, αναμένεται να κάνουν ειδικές ρυθμίσεις.

Η διαδικασία συμμετοχής γίνεται πιο περίπλοκη από την 1η Ιανουαρίου.

Οι υπάλληλοι θα πρέπει να ελέγχουν τον σκοπό της επίσκεψης. όπου σκοπεύετε να ταξιδέψετε και να μείνετε? πόσο καιρό ο επισκέπτης σκοπεύει να μείνει? πώς θα χρηματοδοτηθεί και πιθανές απειλές για τη δημόσια υγεία.

Οι ταξιδιώτες δεν θα μπορούν να μεταφέρουν κρέας, γάλα ή προϊόντα που περιέχουν αυτά τα είδη στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, με εξαιρέσεις για βρεφικό γάλα σε σκόνη, βρεφικές τροφές και ειδικά τρόφιμα που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους.

Αυτά πρέπει να ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και να συσκευάζονται αποκλειστικά προϊόντα μάρκας.

Διάρκεια της παραμονής

Οι παραθεριστές και οι ταξιδιώτες μπορούν μόνο 90 ​​ημέρες σε οποιοδήποτε 180 στη ζώνη χωρίς σύνορα Σένγκεν.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνει: «Διαφορετικοί κανόνες θα ισχύουν για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Εάν επισκεφθείτε αυτές τις χώρες, οι επισκέψεις σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν θα υπολογίζονται στο σύνολο των 90 ημερών. “

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Τα άτομα που έχουν θεώρηση εργασίας ή κατοικίας για μια συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Σε ταξιδιώτες που διαμένουν περισσότερο από το συμφωνημένο θα επιβληθεί απαγόρευση εισόδου για 12 μήνες σε όλα τα έθνη Σένγκεν.

Θεωρήσεις

Οι Βρετανοί επισκέπτες δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση εκ των προτέρων για άδεια εισόδου στην ΕΕ. Ωστόσο, από το 2022 θα πρέπει να εγγραφούν στο Διαδίκτυο και να αγοράσουν μια άδεια ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και αδειών ταξιδιού.

Αφορολόγητα ψώνιαΑφορολόγητο θα μπορούσε να είναι ένα μπόνους για το Ηνωμένο Βασίλειο
Αφορολόγητο θα μπορούσε να είναι ένα μπόνους για το Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγουμένως δεν υπήρχαν όρια στην αξία των εμπορευμάτων που εισήχθησαν από έθνη της ΕΕ, αλλά αυτό αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου.

Θα επιβληθούν αυστηρά όρια για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τέσσερα λίτρα οινοπνευματωδών ποτών ή εννέα λίτρα αφρώδους οίνου, 18 λίτρα ακόμα κρασιού και 16 λίτρα μπύρας
  • 200 τσιγάρα
  • Όριο αξίας £ 390 για όλα τα άλλα αγαθά, όπως κοσμήματα ή ρούχα

Φροντίδα υγείαςΕυρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας

Επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποκτήσει δωρεάν ιατρική περίθαλψη ή πολύ χαμηλού κόστους στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (Ehic) και ο προκάτοχός της, το E111, ήταν διαθέσιμα σε οποιονδήποτε από το Ηνωμένο Βασίλειο που κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ.

Ταξιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει επίσης να αγοραστεί για όλες τις επισκέψεις, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να οργανώσει επιλογές ιατρικής θεραπείας με μεμονωμένα έθνη.

Άδειες οδήγησηςΘα εξακολουθείτε να μπορείτε να οδηγείτε στην Ευρώπη με βρετανική άδεια οδήγησης
Θα εξακολουθείτε να μπορείτε να οδηγείτε στην Ευρώπη με βρετανική άδεια οδήγησης

Οι άδειες οδήγησης στο ΗΒ δεν θα ισχύουν πλέον στην ΕΕ και οι αυτοκινητιστές θα χρειαστούν επιπλέον έγγραφα από την 1η Ιανουαρίου.

Ίσως απαιτείται διεθνής άδεια οδήγησης (IDP) για οδήγηση σε ορισμένες χώρες.

Απαιτείται IDP του 1949 (ισχύει ένα έτος) για την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα, ενώ η έκδοση του 1968 (ισχύει τρία χρόνια) θα είναι απαραίτητη παντού στην ΕΕ.

Το IDP είναι διαθέσιμο σε μεγαλύτερα ταχυδρομικά γραφεία. Πάρτε την άδεια οδήγησης μαζί με μια φωτογραφία διαβατηρίου και 5,50 £ για κάθε άδεια.

Οι οδηγοί θα χρειαστούν επίσης μια «πράσινη κάρτα» από την 1η Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επίσημη μετάφραση οποιουδήποτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτοκινήτου που δείχνει ότι ο οδηγός πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη χώρα προορισμού.

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει: «Θα πρέπει να σχεδιάσετε να μεταφέρετε ένα για το όχημα που οδηγείτε στην ΕΕ, τον ΕΟΧ, την Ελβετία, τη Σερβία ή την Ανδόρα, από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό περιλαμβάνει την οδήγηση στην Ιρλανδία. Εάν ρυμουλκώνετε ένα τροχόσπιτο, θα χρειαστείτε μια επιπλέον Πράσινη Κάρτα και πιθανώς επιπλέον ασφάλιση.

“Πρέπει να έχετε ένα φυσικό αντίγραφο της πράσινης κάρτας σας όταν οδηγείτε στο εξωτερικό. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των πράσινων καρτών δεν είναι αποδεκτές. Εάν χρειάζεστε ένα φυσικό αντίγραφο των πράσινων καρτών σας, επικοινωνήστε με τον πάροχο ασφάλισης οχημάτων σας τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν ταξιδέψετε. Ή, τώρα μπορείτε να εκτυπώσετε μόνοι σας πράσινες κάρτες. “

Ένα αυτοκόλλητο αυτοκινήτου GB θα είναι επίσης απαραίτητο.

Κινητά τηλέφωνα

Η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ των χρεώσεων περιαγωγής για τηλεφωνικές κλήσεις και χρήση του Διαδικτύου δεν ισχύει πλέον για άτομα με κινητά τηλέφωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι πάροχοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέδια να επαναφέρουν τα τιμολόγια.

Εάν τελικά χρεωθούν οι χρεώσεις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι θα περιορίσει το μέγιστο για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας ενώ στο εξωτερικό είναι 49 £ το μήνα.

.Source