Brexit: Τι θα αλλάξει για τον μέσο Βρετανό από την 1η Ιανουαρίου;

Καθώς το 2020 πλησιάζει στο τέλος του, η μεταβατική περίοδος του Brexit θα λήξει, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθούν απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα αλλάξουν οι πτυχές της ζωής για τον μέσο Βρετανό πολίτη από την 1η Ιανουαρίου

Θα χρειαστώ βίζα για διακοπές στην ΕΕ;

Η ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου σηματοδοτεί το τέλος του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να κάνουν διακοπές ή να κάνουν επαγγελματικό ταξίδι σε χώρες της ΕΕ, αλλά δεν θα είναι τόσο απλό όσο πριν.

Για σύντομα ταξίδια στα περισσότερα έθνη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία και τη Νορβηγία, οι τουρίστες δεν θα χρειαστούν βίζα και θα μπορείτε να μείνετε για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.

Ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία, όπου οι επισκέψεις σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν θα υπολογίζονται στο σύνολο των 90 ημερών.

Μπορεί να χρειαστεί θεώρηση ή άδεια για να μείνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε μια χώρα της ΕΕ, να εργαστείτε, να σπουδάσετε ή για επαγγελματικά ταξίδια.

Το ταξίδι στην Ιρλανδία δεν θα αλλάξει.

Αξίζει να έχουμε κατά νου ότι η συνεχιζόμενη πανδημία κορανοϊού είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες έως το 2021.

Πρέπει να ανανεώσω το διαβατήριό μου;

Από την 1η Ιανουαρίου, για να επισκεφθείτε τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να ανανεώσετε το διαβατήριό σας εάν έχει λιγότερο από έξι μήνες έως τη λήξη του ή εάν είναι άνω των 10 ετών.

Η διαδικασία ανανέωσης κοστίζει μεταξύ 75,50 £ και 85 £. Τα διαβατήρια εκδίδονται τώρα με ένα νέο σχέδιο μετά το Brexit blue.

Μπόρνμουθ Echo:

Θα υπάρξουν περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι;

Σε συνοριακούς ελέγχους, οι Βρετανοί ταξιδιώτες ενδέχεται να χρειαστεί να παρουσιάσουν ένα εισιτήριο επιστροφής ή μετά, να δείξουν ότι έχουν αρκετά χρήματα για τη διαμονή τους και να χρησιμοποιούν ξεχωριστές λωρίδες ουράς από πολίτες της ΕΕ.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν να μεταφέρουν κρέας, γάλα ή προϊόντα που τα περιέχουν σε χώρες της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις όπως βρεφικές τροφές.

Μπορώ να πάρω το κατοικίδιό μου στο εξωτερικό;

Το καθεστώς διαβατηρίων κατοικίδιων ζώων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα λήξει την 1η Ιανουαρίου και τα ζώα που εισέρχονται στην ΕΕ θα χρειαστούν πιστοποιητικό υγείας των ζώων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τους ανθρώπους να αφήσουν ένα μήνα για να το κανονίσουν αυτό και τυχόν άλλους εμβολιασμούς που μπορεί να χρειαστεί το ζώο τους.

Θα μπορώ να έχω πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ;

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και τα άτομα από τα κράτη μέλη στη Βρετανία.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) επιτρέπει στους Βρετανούς πολίτες να έχουν πρόσβαση σε κρατική υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σε χώρα της ΕΕ.

Τα υπάρχοντα EHIC θα παραμείνουν σε ισχύ έως τη λήξη τους. Οι αιτήσεις για νέες κάρτες θα δουν τα άτομα να λαμβάνουν μια νέα παγκόσμια κάρτα ασφάλισης υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (GHIC) για να τους βοηθήσουν να λάβουν επείγουσα ή απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Από την 1η Ιανουαρίου, τα GHIC και τα περισσότερα EHIC του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα παρέχουν κάλυψη στη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή την Ελβετία και συνιστάται στους ανθρώπους να συνάπτουν ταξιδιωτική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ένα EHIC ή GHIC δεν είναι υποκατάστατο της ταξιδιωτικής ασφάλισης, συμβουλεύοντας τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προϋπάρχουσες συνθήκες, να ασφαλιστούν.

Μπόρνμουθ Echo:

Θα μπορώ να οδηγήσω στην Ευρώπη;

Ναι, αλλά θα χρειαστείτε επιπλέον έγγραφα.

Οι οδηγοί του Ηνωμένου Βασιλείου που εισέρχονται σε χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν μια πράσινη κάρτα και αυτοκόλλητο GB εάν πάρουν το δικό τους όχημα από την 1η Ιανουαρίου.

Οι πράσινες κάρτες παρέχουν απόδειξη ασφάλισης οχήματος κατά την οδήγηση στο εξωτερικό και πρέπει να ζητηθούν από τον ασφαλιστή σας τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από το ταξίδι.

Μπορεί να χρειαστεί μια διεθνής άδεια οδήγησης (IDP) για οδήγηση σε ορισμένες χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία εάν κάποιος έχει έντυπη άδεια ή η άδεια του εκδόθηκε στο Γιβραλτάρ, το Γκέρνσεϊ, το Τζέρσεϋ ή τη Νήσο του Μαν.

Μπορώ να εξακολουθώ να λαμβάνω δωρεάν περιαγωγή κινητού τηλεφώνου στην ΕΕ;

Η εγγυημένη δωρεάν περιαγωγή δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ λήγει.

Η εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ περιέχει μέτρα «για την ενθάρρυνση της συνεργασίας για την προώθηση δίκαιων και διαφανών τιμών για τη διεθνή περιαγωγή μέσω κινητής τηλεφωνίας» – αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την εφαρμογή νέων χρεώσεων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Συνιστάται στους πελάτες να επικοινωνούν με τον χειριστή του δικτύου τους για πιθανές αλλαγές.

Μπορώ να μετακομίσω στην ΕΕ μετά την 1η Ιανουαρίου;

Για τους Βρετανούς πολίτες που σκοπεύουν να μετακινηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου, το αυτόματο δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην ΕΕ παύει όταν λήγει η μεταβατική περίοδος.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διαμονή σύμφωνα με τους κανόνες μετανάστευσης αυτής της χώρας.

Μπορώ να σπουδάσω στην ΕΕ;

Το ΗΒ δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus από το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα αντικατασταθεί από το πρόγραμμα Turing ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο πήρε το όνομά του από τον μπάκερ μπλέκετ του Bletchley Park, Alan Turing, το οποίο θα υποστηρίξει περίπου 35.000 μαθητές για να συμμετάσχουν σε τοποθετήσεις σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο.

Η κυβερνητική καθοδήγηση σχετικά με την επίσκεψη στην Ευρώπη αναφέρει ότι ενδέχεται να απαιτείται θεώρηση ή άδεια για σπουδές.

Μπόρνμουθ Echo:

Οι αγορές μου θα είναι πιο ακριβές;

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί για προϊόντα που πωλούνται μεταξύ των δύο μερών.

Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με παρόμοιο τρόπο με τώρα, με στόχο να αποτρέψουν την αύξηση των τιμών και να διατηρήσουν τα ράφια.

Ωστόσο, εμπορικοί φορείς, όπως η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, προειδοποίησαν ότι η τελευταία στιγμή της εμπορικής συμφωνίας, η νέα γραφειοκρατία και το πρόσφατο χάος των συνόρων που προκλήθηκε από την πανδημία κοραναϊού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.

Οι αγοραστές που φέρνουν αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ θα αποφύγουν μόνο την υποχρέωση καταβολής δασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο για αγαθά αξίας έως 390 £.

Σύμφωνα με το Royal Mail, οι μη επαγγελματίες πελάτες που στέλνουν αγαθά σε χώρες της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα τελωνειακών διασαφήσεων.

Όσοι λαμβάνουν αγαθά από το εξωτερικό ενδέχεται να πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και δασμούς.

Μπορώ να συνεχίσω σε μια κρουαζιέρα με ποτά στη Γαλλία;

Από τον Ιανουάριο, οι νέες αποζημιώσεις θα περιορίσουν την ποσότητα αλκοόλ και καπνού που μπορούν να μεταφερθούν από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για προσωπική κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν δασμούς.

Τα όρια για το αλκοόλ είναι 42 λίτρα μπύρας, 18 λίτρα ακόμη κρασιού και τέσσερα λίτρα αλκοολούχων ποτών ή εννέα λίτρα αφρώδους οίνου, εμπλουτισμένο κρασί ή οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό με περιεκτικότητα μικρότερη από 22%.

Για τον καπνό το όριο είναι 200 ​​τσιγάρα.

Source