Coronavirus: Η ξαφνική ακίδα ανησυχεί τις αρχές υγείας (ενημερώθηκε)

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι οι αρχές ανησυχούν από την ξαφνική άνοδο των λοιμώξεων κορανοϊού, παρά το γεγονός ότι αναμένουν αύξηση καθώς μειώθηκαν οι περιορισμοί.

Ο Ιωάννου μιλούσε μετά από μια συνάντηση με ορείχαλκο κρατικών υπηρεσιών υγείας (Okypy) που τον ενημέρωσε για την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό τρίτο κύμα του ιού. Ο υπουργός συγκάλεσε επίσης έκτακτη συνεδρίαση της συμβουλευτικής ομάδας Covid το απόγευμα μετά από μια πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων, κυρίως στη Λεμεσό.

«Δεν έχω τίποτα να συστήσω στους επιδημιολόγους», είπε. «Το σχέδιο αποκλιμάκωσης βασίζεται στις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων. Περιμέναμε αύξηση των περιπτώσεων με την απόκλιση των μέτρων, αλλά η ξαφνική άνοδος μας ανησυχεί. “

01

Είπε ότι ήθελε να ακούσει τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και αν είχαν κάτι άλλο να προτείνουν.

Ο Ιωάννου δεν μπορούσε να πει εάν οι αρχές σκέφτονταν να αλλάξουν το σχέδιό τους για την κλιμάκωση ενόψει της αύξησης.

«Δεν μπορεί καν να προγραμματίσεις για το μεσοδιάστημα με την πανδημία», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσωπικά τονίζω εδώ και αρκετό καιρό ότι θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες προτού ξεπεράσει η πανδημία και έπειτα λίγες εβδομάδες για να την περιορίσει και να μειώσει τις νοσηλείες».

Η Okypy ετοιμάζεται από τα τέλη Ιανουαρίου για ένα πιθανό τρίτο κύμα του ιού, εκμεταλλευόμενος τη χαλάρωση.

Ο οργανισμός έχει ετοιμάσει ένα ενημερωμένο σχέδιο με περισσότερα κρεβάτια που διατίθενται για ασθενείς Covid σε θαλάμους και ΜΕΘ.

«Έχουν πραγματοποιήσει εκπαίδευση, έχει αναπτυχθεί πρόσθετος εξοπλισμός, ενώ τώρα υπάρχει όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία στο Okypy, η οποία χρησιμοποιείται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πριν από ένα πιθανό τρίτο κύμα», δήλωσε ο υπουργός.

Η συνάντηση με τη συμβουλευτική ομάδα αποφασίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση 302 νέων λοιμώξεων, οι περισσότερες στη Λεμεσό.

Η άνοδος ήρθε την ημέρα που η Κύπρος μείωσε τους περιορισμούς σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων.

Ο εκπρόσωπος της Okypy, Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο οργανισμός λειτουργεί σε χειρότερη βάση σεναρίου, το οποίο θα βλέπει την ανάπτυξη περισσότερων από 300 κρεβατιών σε θαλάμους Covid και περίπου 65 σε ICU.

Ο επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης επαφών είπε ότι δεν αναμένει μείωση των ημερήσιων περιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Valentinos Sylvestros είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η αύξηση των λοιμώξεων στη Λεμεσό προήλθε κυρίως από πέντε σχολεία με το μεγαλύτερο σύμπλεγμα που αριθμούσε 30 άτομα.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την περασμένη εβδομάδα με δεδομένα σαββατοκύριακου που δείχνουν την εξάπλωση του ιού από τα παιδιά στα μέλη της οικογένειάς τους.

«Μιλάμε για 109 μαθητές δημοτικού σχολείου την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή περίπου 100 οικογένειες. Εάν ένας γονέας έχει μολυνθεί, τότε θα μεταδώσει τον ιό στο χώρο εργασίας τους », είπε.

Ο Sylvestros είπε ότι οι αρχές θα γνωρίζουν το μέγεθος της μετάδοσης τις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά δεν περίμενε μείωση των ημερήσιων αριθμών, ίσως αύξηση.

“Η εξάπλωση είναι ένα ζήτημα της τήρησης των πρωτοκόλλων και εάν οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και οι εκπαιδευτικοί δεν παρατηρούν μέτρα όταν βρίσκονται στα γραφεία, αυτό βοηθά στη διασπορά.”

Ο Sylvestros πρόσθεσε ότι είχαν επίσης αναφορές από καθηγητές ότι οι μαθητές πήγαν στο σχολείο ενώ ήταν συμπτωματικοί.

Εάν ένα παιδί ή ένας δάσκαλος παρουσιάσει συμπτώματα δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, σημείωσε.

«Αυτό έγινε πριν από την πανδημία όταν ήσασταν άρρωστος και νομίζω ότι είναι αυτονόητα πράγματα που ξεχάσαμε», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης επαφών είπε ότι φαίνεται ότι δύο μεγάλες ομάδες σε δύο δημοτικά σχολεία Polemidia είχαν ξεκινήσει από έναν δάσκαλο που εργάζεται και στα δύο και ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα μετά από μια γρήγορη δοκιμή αντιγόνου επέστρεψε αρνητική.

Εκτός από τα σχολεία, οι αρχές εντόπισαν αλυσίδες μετάδοσης στο γενικό νοσοκομείο και τις τράπεζες της Λεμεσού, όπου αποδεικνύεται ότι σε γραφεία όπου το προσωπικό κάθεται δίπλα-δίπλα ή κάνει διαλείμματα ο ιός εξαπλώνεται εύκολα.

Μεταξύ 20 και 26 Φεβρουαρίου, 56 δάσκαλοι και 109 μαθητές δημοτικού σχολείου μολύνθηκαν, 25 μαθητές γυμνασίου και πέντε παιδιά νηπιαγωγείου.

Τα στοιχεία αφορούν 43 δημοτικά σχολεία, 19 γυμνάσια, 15 ιδιωτικά σχολεία και εννέα νηπιαγωγεία.

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο αλλά εύχρηστο σημείο προς το παρόν. Είναι απαραίτητο για άτομα που είναι στενές επαφές να απομονωθούν ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός και να δουν περιπτώσεις διπλά και τριπλάσια », είπε.

Cx02β

Source