Coronavirus: Η Okypy απορρίπτει τη μομφή από ιατρικά σωματεία

Το σύστημα υγείας της Κύπρου σημείωσε ικανοποιητική πορεία μέχρι στιγμής παρά την αυξανόμενη πίεση λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε την Τρίτη ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας (Okypy), απορρίπτοντας την κριτική από επαγγελματίες υγείας ότι δεν είχε σχέδιο δράσης ως «τακτική συνδικάτων».

Τόσο η ένωση κρατικών ιατρών, ο Pasyki, όσο και οι νοσοκόμες, ο Pasyno, κατηγόρησαν την Okypy ότι δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης των αυξανόμενων αναγκών στα νοσοκομεία καθώς περισσότεροι Covid ασθενείς χρειάζονταν νοσηλεία, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος του Πάσυκι Σωτήρης Κούμας πρότεινε ότι η Okypy είχε αγνοήσει τις «έγκαιρες εκκλήσεις της για ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας όταν υπήρχε ακόμη χρόνος».

Οι νοσοκόμες ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι ΜΕΘ ήταν ανεπαρκείς και οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς να τους συμβουλευτούν.

Ο εκπρόσωπος της Okypy Χαράλαμπος Χαριλάου απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ο Κούμας ασκεί κριτική στον οργανισμό εδώ και αρκετό καιρό.

«Η απάντηση στον κ. Κουμά, τον Πάσκι ή οποιαδήποτε άλλη ένωση είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο δράσης. το σχέδιο δράσης εστάλη στον κ. Κουμά πριν από μήνες · Ήξερε πριν από μήνες όπου κάθε κρεβάτι θα χρησιμοποιούταν σε κάθε νοσοκομείο, γνώριζε για το προσωπικό, ήξερε για τον τρόπο λειτουργίας », είπε ο Χαριλάου.

Ο εκπρόσωπος της Okypy είπε ότι το σύστημα υγείας του νησιού κατάφερε να διατηρήσει μέχρι στιγμής παρά την πίεση.

«Δεν έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα. Ναι, έχουμε μεγάλο αριθμό ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη », είπε.

Η Okypy έχει αναπτύξει επιπλέον κρεβάτια ως απάντηση στις αυξανόμενες εισαγωγές που αναμένεται να φτάσουν στο τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ο Χαριλάου, τα κρατικά νοσοκομεία συνέχισαν να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε ασθενείς με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ασθενών.

Πρότεινε ότι ο Pasyki ξεκίνησε μια φασαρία σε μια προσπάθεια να κερδίσει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

«Αυτό που λέει ο κ. Κούμας είναι ότι στο τέλος της ημέρας η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί από μερικούς γιατρούς, πέντε, έξι γιατρούς, πέντε, έξι, πνευμονολόγους, με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, ενώ άλλοι (κρατικοί) ειδικοί μένουν έξω, κάτι αδύνατο », είπε ο Χαριλάου.

Πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε».

Ο Χαριλάου είπε ότι αντέδρασαν επειδή οι συνάδελφοί τους – «δικοί τους, όχι εμείς» – που συνεργάζονταν με ασθενείς Covid, τους ζήτησαν να κάνουν μια νυχτερινή βάρδια κάθε τρεις μήνες.

“Αυτός ο αδυσώπητος πόλεμος διεξάγεται επειδή οι παθολογικές ειδικότητες που τους ζητήθηκε να κάνουν μια νυχτερινή βάρδια κάθε τρεις μήνες για να βοηθήσουν τον θάλαμο Covid”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη δήλωση μιας νοσοκόμας, ο Okypy είπε ότι ήταν γεμάτο ανακρίβειες και αβάσιμους ισχυρισμούς, που παραμόρφωσε την αλήθεια σχετικά με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του οργανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε δήλωση τη Δευτέρα, η ένωση κρατικών νοσοκόμων Pasyno δήλωσε ότι οι ICU δεν είχαν επαρκές προσωπικό ενώ το προσωπικό δεν είχε εκπαιδευτεί στη διαχείριση του Covid, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν το καλοκαίρι.

Ο Pasyno ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις της Okypy ελήφθησαν από άτομα που δεν έχουν κλινική εμπειρία.

Ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς να συμβουλευτούν το σωματείο ή τουλάχιστον να το ενημερώσουν ώστε να μπορεί να μεταφέρει τις αλλαγές και τις οδηγίες.

Ο Pasyno είπε ότι ήταν μια «κακή διοίκηση που αύξησε τα προβλήματα αντί να τα επιλύσει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τις νοσοκόμες σωματικά και ψυχικά με επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των ασθενών».

Ο Okypy είπε ότι έχει αναπτύξει καλή συνεργασία με τα σωματεία νοσηλευτών και ήταν σε στενή επαφή μαζί τους σχετικά με τυχόν προβλήματα.

«Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διαχείριση της οργάνωσης και των νοσοκομείων ήταν δουλειά των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν το κράτος με την ευθύνη και όχι τα συνδικάτα», δήλωσε ο Okypy σε δήλωση.

Η οργάνωση είπε ότι έχει επιδείξει πολλή υπομονή και καλή θέληση, αλλά η ηγεσία του Πασίνιο χρησιμοποίησε απειλές, λάσπη, και σκουπίζει τα πάντα σε καθημερινή βάση χωρίς βασική αιτιολόγηση.

Ο Okypy δήλωσε ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν έργο μιας ομάδας χειρουργών, νοσοκόμων, εκτελεστικών και επιστημονικών διευθυντών, και άλλων υπαλλήλων υγείας, και όλες οι αποφάσεις λήφθηκαν σε συνεννόηση με επικεφαλής τμημάτων σε όλα τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την Okypy, σε όλες τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η ανάπτυξη νέων κρεβατιών, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων συμμετείχαν επίσης στη λήψη αποφάσεων, ειδικά εκείνων στις ICU του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Μέχρι σήμερα, η αναλογία νοσοκόμων ανά ασθενή Covid-19 θεωρείται ως η καλύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ και αυτό μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί από διάφορες δημοσιεύσεις αλλά και από τα αποτελέσματα των ασθενών», δήλωσε ο Okypy.

Τους τελευταίους μήνες, η Okypy είπε ότι προσέλαβε πάνω από 250 νοσοκόμες, έχει κόψει κρεβάτια και χειρουργικές επεμβάσεις για να κερδίσει περισσότερο προσωπικό, “αλλά δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, πάνω από το 20% των νοσοκόμων απουσιάζουν για διάφορους λόγους.”

Νωρίτερα, ο Χαριλάου είπε ότι οι απουσίες οφείλονταν σε άρρωστα φύλλα, ή σε φύλλα μητρότητας, ή σε γονείς που φροντίζουν παιδιά ή σε επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid ή που έχουν τον ίδιο τον ιό.

Source