Coronavirus: Το νέο σχολείο κυβερνά ένα χάος (Ενημέρωση 2)

Μια ανοιχτή διαμάχη ξέσπασε την Πέμπτη μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Υγείας σχετικά με τον εντοπισμό επαφών θετικών κρουνοϊών στα σχολεία, ενοχλώντας την κυβέρνηση και προβληματική κοινή γνώμη.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο την ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης της κοινότητας λόγω συστάδων στα σχολεία, ανακοίνωσε αυστηρότερα πρωτόκολλα που προβλέπουν το κλείσιμο τάξεων ή ακόμη και ολόκληρων σχολείων.

Ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές αποφασίστηκαν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και την ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τον κοροναϊό.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε ότι οι νέοι κανόνες δεν ήταν εφαρμόσιμοι, καθώς θα ήταν πολύ αναστατωτικοί και θα οδηγούσαν στο κλείσιμο των περισσότερων σχολείων. Το παλιό πρωτόκολλο παραμένει σε ισχύ εν αναμονή διαβουλεύσεων με το υπουργείο Υγείας και την ομάδα συμβούλων, πρόσθεσε.

Κάτω από τις αλλαγές, μια ολόκληρη τάξη θα θεωρείται στενή επαφή εάν ένας μαθητής σε αυτήν τη μονάδα εξετάσει θετικά. Τα σχολεία θα κλείσουν για προσωπική διδασκαλία για μια εβδομάδα εάν εντοπιστούν θετικά περιστατικά σε τρεις ή περισσότερες τάξεις μέσα σε μια εβδομάδα. Και οι μαθητές θα θεωρούνται στενές επαφές αν ήταν στο ίδιο λεωφορείο με ένα άτομο που έχει θετικές δοκιμές.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, τόσο οι μαθητές όσο και οι υπάλληλοι του σχολείου θα υπολογίσουν τα κριτήρια.

Όσον αφορά την προσωπική σχολή που συνεχίζεται μετά από θετικά περιστατικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο του σχολείου (την έκτη ημέρα μετά το κλείσιμο), ολόκληρο το σχολείο θα κάνει γρήγορες δοκιμές… μείον τις τάξεις που θεωρούνται στενές επαφές και θα παραμείνει σε απομόνωση για την απαιτούμενη περίοδο.

«Όποια μαθήματα δεν έχουν νέα υπόθεση μπορεί να επιστρέψει την επόμενη μέρα. Στις τάξεις όπου εντοπίζεται μια νέα περίπτωση, μόνο οι μαθητές / εκπαιδευτικοί της τάξης που δεν είναι στενές επαφές και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα μπορούν να επιστρέψουν. “

Επιπλέον, οι μαθητές σε μια τάξη που λειτουργεί με πρωτόκολλα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε απογευματινές και εκτός σχολικής δραστηριότητες.

Η αλλαγή πολιτικής φάνηκε να εκπλήσσει τους δασκάλους και τους γονείς.

Ο Θέμις Πολυβίου, πρόεδρος της ένωσης δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Oelmek, δήλωσε ότι μόλις άκουσε για τις αλλαγές, αλλά πρόσθεσε ότι πολλές αντανακλούμενες προτάσεις που έκανε η ένωση στον Κωνσταντίνο Τσιούτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.

Η πρόεδρος της ένωσης δασκάλων δημοτικών σχολείων Μύρια Βασιλείου χαιρέτισε τους νέους κανόνες που είπε ότι ήταν σύμφωνοι με τις προτάσεις του Poed.

Ο Χαράλαμπος Διονυσίου της ένωσης γονέων εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτό θα οδηγούσε στο κλείσιμο των σχολείων, διαταράσσοντας έτσι μια ήδη δύσκολη σχολική χρονιά, προσθέτοντας ότι τα πρωτόκολλα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα.

Τα πιο σκληρά λόγια ήρθε αργότερα την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας. Ανέφερε ότι ήταν σε διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας και την ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στο πρωτόκολλο υγείας.

«Ωστόσο, η πρόταση των εμπειρογνωμόνων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα σχετικά με αλλαγές στο πρωτόκολλο και στην αντιμετώπιση υποθέσεων Covid, δυστυχώς, δεν είναι εφαρμόσιμη στην πράξη».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση στα σχολεία και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη μαζική αναστολή της προσωπικής διδασκαλίας και χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει προηγούμενος προγραμματισμός».

Η διακοπή της προσωπικής διδασκαλίας στα σχολεία με μόλις τρεις περιπτώσεις σε μία εβδομάδα θα επηρέαζε μεγάλο αριθμό σχολείων, και εντός 15 έως 20 ημερών σχεδόν όλα ή ίσως όλα, θα κατέληγε σε εξ αποστάσεως μάθηση.

Επιπλέον, τα σχολεία που ανοίγουν ξανά με φυσική παρουσία μπορεί να χρειαστεί να κλείσουν ξανά λίγες μέρες αργότερα.

Ενδεικτικά, το υπουργείο Παιδείας σημείωσε ότι οι κανόνες που εφαρμόστηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, 62 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 300 επιπλέον τάξεις σε άλλα σχολεία, θα έπρεπε να αναστείλουν τη διδασκαλία αυτοπροσώπως.

“Εάν υπάρχει μια αντίστοιχη τάση για μερικές εβδομάδες, τότε τα περισσότερα σχολεία θα αναστείλουν τη φυσική παρουσία των παιδιών”, ανέφερε.

Εάν οι επιδημιολόγοι πίστευαν ότι το ξέσπασμα του κορανοϊού δικαιολογούσε την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, θα έπρεπε να είχαν υποβάλει σχετική πρόταση, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση που υποβλήθηκε οδηγεί σε ισοδύναμο αποτέλεσμα, χωρίς να καθιστά δυνατό τον προγραμματισμό ή τη διαχείριση των σχολείων και της απόστασης μάθηση, είπε.

Αυτό θα οδηγούσε σε αναρίθμητα προβλήματα όσον αφορά την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους στα γυμνάσια της Λυκείου και θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα για τα γυμνάσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμναστήρια) τα οποία είχαν περιοριστεί στην ηλεκτρονική μάθηση για τρεις μήνες.

«Τα σχολεία συνεχίζουν προς το παρόν να εφαρμόζουν το υπάρχον πρωτόκολλο υγείας και τις σχετικές οδηγίες», κατέληξε.

Source