Coronavirus: Το νοσοκομείο δημιουργεί ειδικό χώρο για γεννήσεις θετικές σε Covid

Το νοσοκομείο Μακάριος δημιούργησε ένα δωμάτιο κατάλληλο για τις μητέρες Covid που μπορούν να γεννήσουν φυσικά, μετά από ένα έτος υποχρεωτικής καισαρικής τομής για έγκυες γυναίκες σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες έδειξαν θετικό για τον ιό, δήλωσε αξιωματούχος στο Cyprus Mail την Παρασκευή.

Δύο γυναίκες με κοροναϊό έχουν ήδη γεννήσει φυσικά στο νεοσυσταθέν δωμάτιο που συνδέεται με το θάλαμο Covid-19 του νοσοκομείου που εδρεύει στη Λευκωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος των κρατικών υπηρεσιών υγείας (Okypy) Χαράλαμπος Χαριλάου.

“Δημιουργήθηκε πρόσφατα ένα ειδικά σχεδιασμένο δωμάτιο που έχει τη δική του χοάνη ξεχωριστή από τον κεντρικό εξαερισμό του κτιρίου”, δήλωσε ο Χαριάλου.

Η απόφαση χαιρετίστηκε από την ΜΚΟ Birth Forward Cyprus, η οποία είχε επανειλημμένα υποστηρίξει τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να έχουν τμήματα C.

Οι έγκυες γυναίκες που είχαν θετικές εξετάσεις κοντά στη γέννηση παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο Μακάριος βάσει πρωτοκόλλου που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Forward Forward Iole Eteocleous στο Cyprus Mail.

«Όμως η απόφαση να εκτελεστούν μόνο τομές C λήφθηκε από τον Μακάριο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κολπικές γεννήσεις με ασφάλεια λόγω έλλειψης αίθουσας αρνητικής πίεσης», εξήγησε ο Eteocleous.

Ο οργανισμός είχε στείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και άλλους σχετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Okypy πέρυσι, αναφέροντας παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επιβεβαιωμένες έγκυες γυναίκες Covid-19 δεν χρειάζεται να γεννήσουν με καισαρική τομή και αυτή η διαδικασία «θα πρέπει να εκτελείται μόνο όταν δικαιολογείται ιατρικά».

«Ο τρόπος γέννησης πρέπει να εξατομικεύεται και να βασίζεται στις προτιμήσεις μιας γυναίκας παράλληλα με τη μαιευτική ένδειξη», δήλωσε ο ΠΟΥ στον επίσημο ιστότοπό τους.

Από τις 6 Δεκεμβρίου, ο Μακάριος είχε πραγματοποιήσει 20 τομές C σε μητέρες θετικές στο Covid, ενώ κανένα πρόσφατο στοιχείο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο. Οι γεννήσεις στο νοσοκομείο Μακάριος είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους του Gesy, επιβεβαίωσε ο Χαριλάου.

Υπερασπίζοντας την πολιτική του νοσοκομείου να μην εκτελεί κολπικές γεννήσεις, ο Χαριλάου επιβεβαίωσε δηλώσεις σχετικά με την έλλειψη κατάλληλης υποδομής για φυσικές γεννήσεις σε θετικές μητέρες Covid-19. Είπε ότι εάν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τέτοιες γεννήσεις «ο ιός θα εξαπλωνόταν σε ολόκληρο το νοσοκομείο λόγω του κεντρικού αερισμού», προσθέτοντας ότι η δημιουργία ενός δωματίου ειδικά για φυσικές γεννήσεις ασθενών με κοροναϊό δεν ήταν «εύκολη».

Ο Διευθυντής της Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Μακαρίου Χριστοφίδης Αγαθοκλής δήλωσε την Παρασκευή ότι εμπειρογνώμονες είχαν επισκεφθεί το νοσοκομείο για να αξιολογήσουν την κατασκευή ενός χώρου αρνητικής πίεσης, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν μπορεί να κατασκευαστεί τώρα».

Ένας άλλος λόγος που παρέχονται από γυναικολόγους για την απόδοση των τμημάτων C είναι ότι οι επαγγελματίες υγείας εκτίθενται σε λιγότερα αερολύματα αφού οι γυναίκες δεν χρειάζεται να πιέζουν και να χρησιμοποιούν τεχνικές αναπνοής.

Ωστόσο, ο Birth Forward είπε ότι «μια καισαρική τομή σημαίνει περισσότερες ημέρες στην κλινική μητρότητας για αυτές τις μητέρες, και επομένως μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα από το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό από μόνο του αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στο προσωπικό, ενώ με μια φυσιολογική γέννηση οι μητέρες και τα μωρά τους θα μπορούσαν να αποβληθούν πολύ πιο γρήγορα. “

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα και παρέπεμψε το θέμα σε γυναικολόγους.

Οι ιδιωτικές κλινικές Μαιευτικής και Γυναικολογίας δήλωσαν στο Cyprus Mail ότι το υπουργείο Υγείας τους έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με οδηγίες που συνιστούσαν ότι μπορεί να πραγματοποιήσουν θετικές γεννήσεις στο Covid-19. Αλλά όταν μια συγκεκριμένη κλινική προσπάθησε να βρει έναν ιδανικό τρόπο για να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες, προτιμούσαν είτε να τις παραπέμψουν στο Μακάριο είτε να καθυστερήσουν την ημερομηνία γέννησης έως ότου οι μητέρες δεν μπορούσαν πλέον να μεταδώσουν τον ιό.

«Δεν γνωρίζω καμία ιδιωτική κλινική που γέννησε γυναίκες με κοροναϊό», είπε ένας ιδιωτικός γυναικολόγος.

Στο τέλος «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος», είπε ο Eteocleous, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση για να βοηθήσει τις γυναίκες που ήθελαν να γεννήσουν φυσικά θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

Σε συνδυασμό με την εμπειρία της καισαρικής τομής, μερικές από αυτές τις γυναίκες δεν μπόρεσαν να θηλάσουν τα νεογέννητα, καθώς σύμφωνα με το αρχικό πρωτόκολλο αυτό δεν επιτρέπεται, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Τον Φεβρουάριο, ο Μακάριος είχε επίσης ανακοινώσει μια αλλαγή στην πολιτική του για να επιτρέψει την παρουσία ενός συντρόφου στην αίθουσα γέννησης μετά την παρουσίαση ενός αρνητικού τεστ κοροναϊού.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται κανένας σύντροφος κατά τη διάρκεια των τμημάτων C που εκτελούνται στο Μακάριο, είπε ο Eteocleous, επομένως όλες οι γυναίκες που αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε μία επειδή είχαν Covid έπρεπε να γεννήσουν μόνες τους.

Εν τω μεταξύ, ο Eteocleous συμβούλεψε ότι οι γυναίκες που υπέγραψαν το Covid κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους πρέπει να έχουν ένα έγγραφο από το γιατρό τους που να αποδεικνύει ότι δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό έτσι ώστε να μπορούν να γεννήσουν φυσικά.

Η Κύπρος είχε το υψηλότερο ποσοστό καισαρικών τοκετών από 31 ευρωπαϊκές χώρες, με το 56,9 τοις εκατό των μωρών που γεννήθηκαν έτσι το 2018, μια ελαφρά αύξηση από το 54,8 τοις εκατό του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Eurostat.

Source