Coronavirus ՀԿ Ο ΠΟΥ στέλνει εμπειρογνώμονες στην Κίνα

Έρευνα προέλευσης Coronavirus. Ο ΠΟΕ φεύγει για την Κίνα

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού, μια αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα για να διερευνήσει την επιδημία.

Η επίσκεψη 10 εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο κινεζικό καθεστώς, το οποίο θέλει να παραιτηθεί από οποιαδήποτε ευθύνη για την επιδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων δεν έχει καθοριστεί. Ο ΠΟΥ απλώς δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί «την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου».

Αν και έχει σχεδόν εξαλείψει πλήρως την επιδημία Covid-19 στην επικράτειά του, το Πεκίνο απέτυχε να εμποδίσει τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τον κατηγορεί τακτικά ότι διαδίδει «κινεζικό ιό» στον πλανήτη. διέρρευσε από το Wuhan Laboratory στην πόλη όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός στα τέλη του 2019.

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αρχές δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις υποψίες τους για την προέλευση του ιού, αν και αρχικά δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη φορά στην αγορά Wuhan, όπου πωλήθηκαν ζωντανά ζώα.

“Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια επιδημία θα μπορούσε να συμβεί σε πολλά μέρη του κόσμου”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Ying το Σαββατοκύριακο.

Ειδικοί καραντίνας

Λόγω του Covid-19, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο και στη συνέχεια να έχουν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να μετακομίσουν στην Οχάν στις 20 Ιανουαρίου, περίπου στις 23 Ιανουαρίου 2020, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποκλεισμό της πόλης με 11 εκατομμύρια άτομα.

Καθώς η Κίνα καθυστερεί την υιοθέτηση ανεξάρτητης έρευνας, οι ειδικοί δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια μιας επιδημίας.

“Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουν μετά τη μάχη”, δήλωσε ο επιδημιολόγος Γκρέγκορι Γκρί του Πανεπιστημίου Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του ιού”, δήλωσε η Ilona Kikbus του Advanced International Research and Development Institute στο Advanced.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κοροναϊού ήταν ένα ρόπαλο, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που προκάλεσε την ανθρώπινη μόλυνση.

Ο κινεζικός τύπος καλύπτει όλο και περισσότερο τον κοραναϊό από κατεψυγμένα προϊόντα, τα οποία ο ΠΟΥ απέρριψε.

Δεν υπάρχουν “ένοχοι”

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ κατηγορεί ότι παραχωρεί με την Κίνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ειδικοί του θα είναι σε θέση να διεξάγουν την έρευνά τους ελεύθερα, αν και το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι ο Γουχάν βρίσκεται σε πρόγραμμα επίσκεψης. ,

“Η ομάδα θα κατευθυνθεί προς το Γουχάν, αυτός είναι ο σκοπός της αποστολής”, δήλωσε ο αρχηγός του ΠΟΕ Μάικλ Ράιαν στα μέσα Δεκεμβρίου.

“Συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους εταίρους μας, δεν θα επιβλέπονται από Κινέζους αξιωματούχους”, είπε.

Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες από τη Δανία, τη Βρετανία, τις Κάτω Χώρες, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, οι οποίοι είναι όλοι γνωστοί στον τομέα τους.

“Ο στόχος δεν είναι να κατηγορούμε τη χώρα ή την κυβέρνηση για την επιδημία”, δήλωσε ο Fabian Leenders, μέλος της αποστολής στο Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία. «Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε τι συνέβη, ώστε να αποφύγουμε να το ξανασυμβεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source