Coronavirus digest: Οι περιπτώσεις μυστηρίου αναγκάζουν τη Νέα Ζηλανδία να κλειδώσει το Ώκλαντ | Νέα | DW

Νέα Ζηλανδία Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern ανακοίνωσε την Κυριακή ένα τριήμερο κλείδωμα στο Ώκλαντ, αφού ανακαλύφθηκαν τρεις ανεξήγητες περιπτώσεις κοροναϊού.

Μετά από μια επείγουσα συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο, η Άρντερν είπε ότι αυτή και οι υπουργοί είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια προσεκτική προσέγγιση μέχρι να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το ξέσπασμα.

Μεταξύ των πιο κρίσιμων παραγόντων είναι το κατά πόσον οι λοιμώξεις προέρχονται από μεταδοτικές παραλλαγές και η ακριβής φύση οποιασδήποτε κοινοτικής μετάδοσης.

Το κλείδωμα είναι το πρώτο της Νέας Ζηλανδίας για έξι μήνες. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μειονέκτημα στις επιτυχημένες προσπάθειες του έθνους για τον έλεγχο του κοροναϊού.

Η χώρα είχε καταργήσει επιτυχώς την εξάπλωση της κοινότητας. Υπήρξε παγκόσμιο φθόνο πρόσφατα καθώς οι Ζηλανδοί άρχισαν να παρακολουθούν συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να απαιτείται να φορούν μάσκες.

Ευρώπη

Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν περιορισμούς στα εσωτερικά σύνορα του μπλοκ για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση των νέων παραλλαγών του κοροναϊού.

Το Σάββατο, Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ο Ιβάν Κόρκοκ έστειλε διπλωματικό σημείωμα στον Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas σχετικά με τον περιορισμό ταξιδιού για οδηγούς φορτηγών. Στο επίκεντρο της σλοβακικής ανησυχίας είναι η απαίτηση να δείξει μια αρνητική δοκιμή COVID-19, όχι μεγαλύτερη των 48 ωρών, στα σύνορα για είσοδο στη Γερμανία.

“Αυτό το μέτρο θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και είναι σχεδόν αδύνατο για τους οδηγούς φορτηγών μας να εκπληρώσουν στην πράξη”, δήλωσε ο Κόρκοκ στον Μάας.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μετά το Βερολίνο σηματοδότησε τη Σλοβακία ως περιοχή με επικίνδυνες μεταλλάξεις COVID-19. Ο Κορκόκ εξέφρασε ανησυχίες ότι άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να επιβάλουν παρόμοια μέτρα.

“Οι οικονομίες μας είναι στενά συνδεδεμένες …, γι ‘αυτό ζητώ να αποφύγουμε μέτρα εντός της ΕΕ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμοιβαία μέτρα και περαιτέρω διαταραχή της ενιαίας αγοράς”, είπε.

Ιταλία θα ενισχύσει τους κανόνες για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα από Αυστρία, ξεκινώντας την Κυριακή, με πολλαπλές δοκιμές και υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza είπε ότι άτομα που έχουν μείνει στην Αυστρία για περισσότερες από 12 ώρες, ακόμη και ταξιδιώτες που διέρχονται, θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ COVID-19 ηλικίας κάτω των δύο ημερών στα σύνορα και θα πρέπει να καραντίνα όταν μπες στη χώρα.

Η Speranza είπε ότι η Ρώμη ετοιμάζεται να προστατευθεί από το στέλεχος του κοροναϊού της Νοτίου Αφρικής που εξαπλώνεται στην Αυστρία.

Η κυβέρνηση στο Τσεχική Δημοκρατία δυσκολεύεται να βρει τρόπους να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων από κοροναϊούς, παρά την ψηφοφορία του κοινοβουλίου για να αφήσει τους περιορισμούς COVID-19 να λήξουν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε καταστήσει νομικά δυνατή την επιβολή αυστηρών μέτρων, όπως το κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευσης κυκλοφορίας, αναμένεται να λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο βιολόγος Jaroslav Flegr έχει προειδοποιήσει ότι 20.000 επιπλέον άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν εάν τα μέτρα μειώθηκαν.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα χειρότερη στο hotspot Cheb και Sokolov κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, τα οποία είναι κλειστά.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών το Κύπρος το Σάββατο, καθώς εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη διαφθορά της κυβέρνησης και τους περιορισμούς του κοροναϊού.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει το αναστατωμένο πλήθος.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τον θυμό τους για την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία COVID-19, η οποία έχει πλήξει σκληρά την κυπριακή οικονομία και ενεργοποίησε αυστηρά μέτρα κλειδώματος.

Βρετανία Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να φιλοξενήσει μια εικονική συνάντηση των Εθνών της Ομάδας των Επτά (G7) την επόμενη εβδομάδα, όπου σκοπεύει να καλέσει τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να ενώσουν τα χέρια τους σε μια «κολοσσιαία αποστολή» για να διασφαλιστεί η ίση κατανομή του COVID-19 εμβόλια.

Αμερική

Πάνω από 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κορανοϊού έχουν χορηγηθεί στο Ηνωμένες Πολιτείες ενώ έχουν παραδοθεί σχεδόν 69,9 εκατομμύρια δόσεις, το Σάββατο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι αριθμοί περιελάμβαναν δόσεις τόσο για τα εμβόλια Moderna όσο και για τα BioNtech-Pfizer.

Βενεζουέλα το Σάββατο έλαβε τις πρώτες 100.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V της Ρωσίας.

Οι ιατροί και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο COVID-19, δήλωσε ο πρόεδρος Νικολά Μαδούρο σε ένα tweet.

“Εδώ είναι το εμβόλιο για την εξυπηρέτηση των πιο ευάλωτων τομέων με την υψηλότερη προτεραιότητα, για παράδειγμα το προσωπικό υγείας. Είναι ένα εμβόλιο που αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με νοσηρότητα”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Delcy Rodriguez.

“Είναι ένα εμβόλιο που επιδιώκει να μειώσει τη μετάδοση της κοινότητας”, είπε.

Αφρική

Νότια Αφρική ανοίγει εκ νέου 20 από τα χερσαία σύνορά του, καταργώντας το αυστηρό μέτρο που επιβλήθηκε τον περασμένο μήνα για να συγκρατήσει την αυξανόμενη φόρτωση των κορωνών.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το Σάββατο δήλωσε ότι στα συνοριακά σημεία περιλαμβάνονται εκείνα με τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη και τη Μποτσουάνα.

Με περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια κρούσματα λοίμωξης και περισσότερους από 47.000 θανάτους, η Νότια Αφρική είναι το έθνος που έχει πληγεί περισσότερο από την ήπειρο και μάχεται επίσης μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού, η οποία εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους.

Ασία

Λίβανος έλαβε τις πρώτες δόσεις εμβολίων κορανοϊού το Σάββατο με βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Σχεδόν 28.500 δόσεις του εμβολίου BioNtech-Pfizer έφτασαν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Τα εμβόλια είναι η πρώτη παρτίδα των 2,1 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν σταδιακά καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει πει ότι θα παρακολουθεί στενά τη διάθεση του εμβολίου για να διασφαλίσει ότι οι δόσεις πηγαίνουν στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ωκεανία

ο Αυστραλιανή πολιτεία Βικτώριας έχει αναφέρει δύο νέες περιπτώσεις τοπικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, αυξάνοντας την πιθανότητα επέκτασης στο πενταήμερο κλείδωμα της περιοχής.

Οι αρχές της Βικτώριας εισήγαγαν το κλείσιμο κλεισίματος για να περιορίσουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δύο νέες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλικίας 3 ετών, ενδέχεται να δουν τον περιορισμό να υπερβαίνει αυτήν την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι δύο θετικές δοκιμές ήταν οι πρώτες που προήλθαν από άτομα που δεν ήταν οικιακές επαφές από ένα σύμπλεγμα μολυσμένων εργαζομένων σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης που πυροδότησε το νέο κλείδωμα. Το σύμπλεγμα ξενοδοχείων έχει πλέον επηρεάσει 16 άτομα.

dvv, εσείς / sms (AFP, AP, Reuters, dpa)

.Source