COVID-19: Περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν τον εμβολιασμό

Εμβόλιο Pfizer-BioNTech

Περισσότερα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς COVID-19 με στόχο να τερματίσουν την παγκόσμια πανδημία.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει έκτοτε προγράμματα μαζικού εμβολιασμού κατά του νέου ιού, με πολλές χώρες να ξεκινούν με εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η DW αναφέρει ότι οι πρώτες αποστολές του εμβολίου δύο δόσεων από την Pfizer έφτασαν σε όλη την ΕΕ αργά Παρασκευή και νωρίς το Σάββατο.

Κάθε κράτος μέλος έχει αναλάβει το προβάδισμα για τον τρόπο εφαρμογής της διάθεσης, με τρία κράτη μέλη – Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία – να ξεκινήσουν εμβολιασμούς μια μέρα νωρίς το Σάββατο.

Λίγες ώρες μετά την άφιξη των εμβολίων στη Σλοβακία, οι αρχές άρχισαν να χορηγούν τις πρώτες δόσεις τους το Σάββατο το απόγευμα. Το ιατρικό προσωπικό πρώτης γραμμής σε νοσοκομεία που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 ήταν από τα πρώτα που έλαβαν το εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος Zuzana Caputova είχε προγραμματιστεί να εμβολιαστεί την Κυριακή.

Η Σλοβακία ήταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Ουγγαρία που ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού αμέσως μετά την άφιξη των πρώτων δόσεων, ενοχλώντας τα σχέδια για συντονισμένη διάθεση την Κυριακή των πρώτων πυροβολισμών COVID σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών.

Παράγονται εκατομμύρια αρχικές δόσεις
Από τη Σουηδία στην Κύπρο, τη Λιθουανία έως την Ιταλία, η ώθηση για να πάρει τους ανθρώπους τα πρώτα τους πλάνα είναι τώρα σε εξέλιξη, 11 μήνες μετά την αναφορά των πρώτων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισαν το λανσάρισμα του δίσκου «V-Day», μια στιγμή ενότητας σε μια πανδημία που σκότωσε περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο Edith Kwoizalla, 101, ήταν ένας από τους πρώτους Γερμανούς που εμβολιάστηκαν σε ένα κέντρο φροντίδας στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Ηλικιωμένος πληθυσμός προτεραιότητα
Ο Edith Kwoizalla, ηλικίας 101 ετών, ήταν ένας από τους πρώτους Γερμανούς που εμβολιάστηκαν. Πήρε την πρώτη από τις δύο δόσεις σε ένα σπίτι φροντίδας στην ανατολική πολιτεία της Σαξονίας-Άνχαλτ το Σάββατο, μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε ότι αναμένει να παραδοθούν 1,3 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους, με διπλάσιο αριθμό από τα τέλη Ιανουαρίου.

Κινητές ομάδες που αναπτύσσονται σε όλη τη Γερμανία
Η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κινητές ομάδες για τη διανομή του εμβολίου BioNTech-Pfizer, όπως εδώ σε ένα κέντρο φροντίδας στο Grossräschen, στο ανατολικό κράτος του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας.

Τα περισσότερα από τα περισσότερα από 400 προγραμματισμένα κέντρα εμβολιασμού δεν θα λειτουργήσουν μέχρι τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech αναμένεται να λειτουργήσει ενάντια στη νέα παραλλαγή.

Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε εν μέρει από μια γερμανική εταιρεία, έχει απορροφηθεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η BioNTech έχει «επιστημονική εμπιστοσύνη» ότι το εμβόλιο κοραναϊού θα λειτουργήσει επίσης στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ugur Sahin στην DW. Οι πρωτεΐνες στη μεταλλαγμένη μορφή του ιού ήταν 99% ίδιες με τον ιό που επικρατούσε, είπε.

Ούγγροι στρατιώτες πραγματοποιούν την πρώτη αποστολή εμβολίων Pfizer-BioNTech coronavirus (COVID-19) στο Κεντρικό Νοσοκομείο Del-Pest στη Βουδαπέστη

Η Ουγγαρία ξεκινά μια μέρα νωρίς
Η Ουγγαρία άρχισε να εμβολιάζει τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το Σάββατο, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της ΕΕ. Η Ουγγαρία κατέγραψε πάνω από 316.000 κρούσματα και περισσότερους από 9.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Οι πολωνικοί παραϊατρικοί εμβολιάστηκαν πρώτα
Ένα παραϊατρικό της Βαρσοβίας ήταν ένα από τα πρώτα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο στην Πολωνία την Κυριακή.

Η πρώτη παρτίδα 10.000 δόσεων μεταφέρθηκε από την εγκατάσταση της Pfizer στο Βέλγιο σε μια αποθήκη στην κεντρική Πολωνία μια ημέρα νωρίτερα. Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki χαρακτήρισε το λανσάρισμα «ένα μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση της επιδημίας».

Οι πολιτικοί στοχεύουν στην ανακούφιση των ανησυχιών
Οι ηγέτες και οι επιστήμονες της ΕΕ έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιμείνουν στο εμβόλιο ότι είναι ασφαλές. Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης (φαίνεται εδώ) ήταν στην κορυφή της γραμμής για τον εμβολιασμό του την Κυριακή. Στη Βιέννη, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες άνω των 80 ετών έλαβαν το εμβόλιο παρουσία του καγκελάριου της Αυστρίας Sebastian Kurz.

«Δεν ένιωσα τίποτα»: πρώτος Σουηδός ασθενής
Η Σουηδία, η οποία έχει λάβει έπαινο και κριτική για τον χαλαρό χειρισμό της πανδημίας, αναμένει μια αρχική παρτίδα 10.000 βολών, μαζί με τη Νορβηγία. Η Δανία αναμένει να έχει αρκετούς πυροβολισμούς για να εμβολιάσει αρχικά 40.000 άτομα σε κέντρα φροντίδας, ακολουθούμενο από προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και άτομα με υψηλό κίνδυνο ασθένειας. Η Ισλανδία θα λάβει 10.000 δόσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο Ανδρέας Ραούνας, 84 ετών, γίνεται ο πρώτος ασθενής στο νησί της Κύπρου που έλαβε το εμβόλιο κοροναϊού.

Οι πρώτες δόσεις φτάνουν στην Κύπρο
Ένας 84χρονος άνδρας έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο κοροναϊού στην Κύπρο. Παρόλο που η Ευρώπη διαθέτει μερικά από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης με τον καλύτερο πόρο στον κόσμο, η τεράστια κλίμακα της προσπάθειας σημαίνει ότι ορισμένες χώρες καλούν συνταξιούχους γιατρούς να βοηθήσουν. Άλλες χώρες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες για το ποιος επιτρέπεται να κάνει τις ενέσεις.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν στην Αυστρία
Ένας λειτουργός υγειονομικής περίθαλψης στο νοσοκομείο Favoriten της Βιέννης ήταν ένας από τους πρώτους που έλαβαν το εμβόλιο. Η Αυστρία κυκλοφορεί το εμβόλιο μέσω ενός προγράμματος τριών σταδίων, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και άτομα άνω των 65 ετών. Η Αυστρία κατέγραψε πάνω από 350.000 κρούσματα και περισσότερους από 5.800 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Γαλλία: Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί έως τον Φεβρουάριο
Η Mauricette, μια 78χρονη γαλλική γυναίκα, ήταν το πρώτο άτομο που έλαβε μια δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech στο νοσοκομείο Rene-Muret στο Sevran, στα περίχωρα του Παρισιού. Η Γαλλία σκοπεύει να εμβολιάσει τα πρώτα εκατομμύρια άτομα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η χώρα είναι μια από τις πιο σκληρές πληγές στην Ευρώπη, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένα περιστατικά και σχεδόν 63.000 θανάτους.

Μπράβο στην Ιταλία
Η Ιταλία άρχισε να διανέμει την πρώτη παρτίδα 10.000 βολών την Κυριακή στο νοσοκομείο Niguarda στο Μιλάνο (φαίνεται εδώ). Στη Ρώμη, μια 29χρονη νοσοκόμα ήταν η πρώτη που έλαβε τρύπημα στο Lazzaro Spallanzani National Institute για μολυσματικές ασθένειες της Ρώμης. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν στην πρώτη γραμμή, με αυτούς που ξεπέρασαν τα 80.

Η Πορτογαλία στοχεύει στο 10% του πληθυσμού
Η πρώτη φάση της διάθεσης εμβολίων στην Πορτογαλία στοχεύει στον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και αυτούς άνω των 50 ετών με προϋπάρχουσες συνθήκες. Εδώ, ένας γιατρός λαμβάνει το εμβόλιο στο νοσοκομείο της Σάντα Μαρία της Λισαβόνας.

Φιλόδοξη διάθεση στην Ισπανία
Η Ισπανία πρόκειται να λάβει 350.000 δόσεις από την Pfizer-BioNTech την εβδομάδα, με συνολικά περίπου 4,6 εκατομμύρια να παραδοθούν τους επόμενους τρεις μήνες. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι στοχεύει στον εμβολιασμό μεταξύ 15 εκατομμυρίων και 20 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εδώ, ένας 72χρονος δέχεται την πρώτη ένεση στο γηροκομείο Vallecas στη Μαδρίτη.

Source