Dendias: Ο στόχος είναι ειρηνική επίλυση διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου | ελλάδα, πολιτική

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Αυτό που ενώνει τη συνάντηση των τεσσάρων χωρών για την Κύπρο είναι «μια κοινή δέσμευση για βασικές αρχές και αξίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Ντέντιας στο τέλος της πρώτης τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΑΕ στην Πάφο. την Παρασκευή.

Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν “προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών βάσει αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”, δήλωσε σε δήλωση που απευθύνεται στους τρεις ομολόγους του, σημειώνοντας ότι ” Η Ελλάδα προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς εξαίρεση. ” Η συνεργασία των τεσσάρων είναι πολύ σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα, πρόσθεσε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ισραηλινός FM Gabi Ashkenazi, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο εκπρόσωπός του, Anwar Gargash, Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνάντηση, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την επέκταση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ξεκινώντας από τον ενεργειακό τομέα. “Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, σημείωσε, και συζήτησαν επίσης πώς να ενισχύσουν τις ανταλλαγές σε θέματα όπως η ψηφιακή καινοτομία, ο τουρισμός, το κλίμα, η άμυνα, η πανδημία κοραναϊού και η προετοιμασία για τον κόσμο μετά την πανδημία.

Ο Ντέντιας τόνισε ότι, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα, “τα προγράμματα συνεργασίας μας είναι ανοιχτά σε όλους. Υπό την προϋπόθεση ότι μοιράζονται τον σεβασμό μας για τις αξίες και τις αρχές που μόλις ανέφερα.”

Μεταξύ άλλων θεμάτων τα τέσσερα FM ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Ο Έλληνας FM δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Λιβύη, όπου είπε ότι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί εκεί για τον Δεκέμβριο είναι η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων στο έδαφος στη Λιβύη.

Αυτό, είπε, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, είναι “μια θέση που όλοι συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε πλήρως”. Ενώ βρίσκεται στη Λιβύη, πρόσθεσε, “Επισημάνθηκε επίσης ότι οι ρυθμίσεις που είναι αντίθετες με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι έγκυρες.”

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Άγκυρα την Πέμπτη και στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Καβούσογλου, ο Ντέντιας είπε, “Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, σαφώς εκδηλωμένες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε δει. θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιδιώξει μια θετική ατζέντα στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, ξεκινώντας με οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά υπέβαλε, κατά τη συνάντηση της Άγκυρας, μια σειρά προτάσεων από αυτή την άποψη, και το ίδιο έκανε και η τουρκική πλευρά. ” Πρόσθεσε ότι είχε δώσει μια πρόσκληση στον Κάβουσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα.

.Source