Dendias στη Σερβία. Τουρκικές φιλοδοξίες στα Βαλκάνια Ի Ιωάννης Καποδίστριας στο Βελιγράδι

Η επίσημη επίσκεψη του Νίκου Ντέντια στη Σερβία έληξε, όπου συναντήθηκε με την ελίτ της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είχε τριμερή συνάντηση (την οποία παρακολούθησε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης) για θέματα συνεργασίας, αναλύοντας λεπτομερώς την κατάσταση με την Τουρκία (μετανάστευση) (Βαλκάνια) Αναφέρθηκε ότι ένας από τους δρόμους στο Βελιγράδι μετονομάστηκε σε Ιωάννης Καποδίστριας προς τιμήν της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο πρώτος ξένος πολιτικός που ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος συναντήθηκε μετά το θρόνο του

Στο τέλος της επίσκεψης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε τον Πατριάρχη της Σερβίας. Πορφυρίτης λίθος,

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκάρδια ατμόσφαιρα το εκφράζει με τον επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευγνωμοσύνη του: Ελλάδα – όχι «ξεχνά τον σερβικό λαόΚαι τον υποστηρίζει σε κάθε δυσκολία.

Πατριάρχης Πορφύριος να επαινέσω փաստ Το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί μην χάσετε να επισκεφθούν το Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια κάθε ταξιδιού τους στη Σερβία. Τόνισε το γεγονός ότι Ο κ. Ντέντιας είναι ο πρώτος ξένος πολιτικός με τον οποίο έχει συναντηθεί από το θρόνο του στις 19 Φεβρουαρίου.

Δεν υπήρχε ανάγκη διερμηνέα κατά τη συνάντηση του Σέρβου Πατριάρχη με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ως ηγέτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Άπταιστα ελληνικά,

Άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στη μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο

Τότε ο κ. Δένδιας, με την ευκαιρία της αποφοίτησης φέτος 200 ετών Από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, έφυγε Άγαλμα του Ρήγα Φεραίου που κυριαρχεί στο κέντρο του Βελιγραδίου, στέλνει στεφάνι προς τιμήν του υποκινητή της εξέγερσης εναντίον του οθωμανικού ζυγού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τον επισκέφτηκε. ” Νεόκτιστη εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, που είναι η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο Είπε ότι εντυπωσιάστηκε με την εικόνα του.

Κ. Δέντιας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λιβανέζικη σπηλιά, επισκέφθηκε επίσης ένα αγρόκτημα το οποίο: παραδειγματικό παράδειγμα στην αναπαραγωγή θηλαστικών.

Συγχαρητήρια στον Vuτςi. Για εμβολιασμούς σε όλα τα μέτωπα և για υποστήριξη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Alexander Vu իչ i իչ στο Προεδρικό Μέγαρο και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει έντονα Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, σημειώνοντας ότι “Η ένταξη της ΕΕ σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το συντομότερο δυνατό αποτελεί εγγύηση ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή»

ΜΙ: Πρόεδρος της Σερβίας Με τη σειρά του, σημείωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της ελληνικής αρχής στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας. Τόνισε ότι στην περιοχή Βαλκανικάαποτελεί προϋπόθεση για σταθερότητα και ασφάλεια Δέσμευση για ανάπτυξη σχέσεων γειτονίας.

Το ζήτημα συζητήθηκε επίσης στη συνάντηση πανδημία Դ Κύριε Δέντια συγχαίρω Σερβία για την πρόοδό της το πρόγραμμα εμβολιασμού του, σημειώνοντας ότι η δημιουργία ανοσολογικών καταστάσεων θα επιτρέψει Σέρβοι τουρίστεςσύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα, διακοπές φέτος στην Ελλάδα.

Ιωάννης Καποδίστριας և Κέρκυρα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα ΣελάκοβιτςΟ Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στάθηκε μετονομάζω στην πρωτεύουσα της Σερβίας. «Μια πόλη που είναι ήδη συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας. Άκουσα με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη σε εσάς μέσω του Ρήγα Φεραίου, αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητή Νικόλα, να μετονομάσω την οδό Βελιγραδίου Ιωάννης Καποδίστριας. Αυτή είναι μια μεγάλη χαρά για εμάς – μια μεγάλη τιμή»

Και συνέχισε να αναφέρεται στον αγαπημένο του Κέρκυρα: «Και όπως γνωρίζετε, γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, κατάγεται από την Κέρκυρα, όπως και εγώ. Το “Salvation Island”, ένα νησί που συνδέεται άρρηκτα με τη Σερβική ιστορία, η έδρα της σερβικής κυβέρνησης που εξορίστηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο μέρος του σερβικού στρατού»

Ελληνική παρουσία στη Σερβία

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ήταν επίσης παρών Ύπαρξη επενδύσεων ελληνικών εταιρειών Στη Σερβία. “Συζητήσαμε επίσης τη σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στη Σερβία. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία ανέρχονται σε 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτή είναι η βάση. Μετά από μια δεκαετή κρίση, η Ελλάδα επιστρέφει στην περιοχή μας στα Βαλκάνια. Θέλουμε ελληνικές εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν εδώ στη Σερβία. Μου λένε ότι οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 25.000 θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δημιουργήσαμε 100.000 θέσεις εργασίας στη Σερβία»

Συζήτηση για συνέχιση εμβάθυνση της συνεργασίας և σε άλλους σημαντικούς τομείς. »Θέλουμε να αναπτύξουμε, να εμβαθύνουμε τις οικονομικές μας σχέσεις – εμπόριο, καθώς και συνεργασία σε σημαντικούς τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα. Ειδικά για την ενέργεια, συζητήσαμε μαζί πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη διασύνδεση των χωρών της περιοχής. Όσον αφορά τις μεταφορές, πρότεινα, ευχαριστώ που το αποδεχθήκατε, να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ της «Βόρειας Μακεδονίας» για να συζητηθεί η διασύνδεση της περιοχής μας.»

Αρχείο Τουρκίας:

Σε ποια έκταση? Τουρκία, Μίλησε ο Νίκος Ντεντιάς τις φιλοδοξίες του στάθηκε στην περιοχή Προκλήσεις:, αλλά προορίζεται την επίσκεψή του στην Άγκυρα,

«Άκουσα πολύ προσεκτικά τι ειπώθηκε για τη Βοσνία և Ερζεγοβίνη, την οποία επίσης επισκέφθηκα πρόσφατα և που είναι επίσης μέρος της βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Και για το οποίο θα θέλαμε ένα σταθερό, συγκεκριμένο ευρωπαϊκό μέλλον. Και εδώ είμαστε στη διάθεσή σας, Υπουργέ, για συνεργασία και υποστήριξη, ό, τι μπορούμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει τρύπα στη μέση της ΕυρώπηςΕίπε περιγραφικά.

Και συνέχισε.Σημειώνουμε την ελληνική πλευρά, τις τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή μας, τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας οικονομικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μέσα για να ενταχθούν στις χώρες της περιοχής, ειδικά στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που είναι πάντα στο μυαλό μας»

Συμπερασματικά, αναφέρθηκε εξτρεμισμός և: την επίσκεψή του Στην Τουρκία. “Πιστεύουμε ότι ο πληθυσμός, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είναι πάντα γέφυρες συνεργασίας. Γέφυρες συνεργασίας για ειρήνη, ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινες αξίες. Και, φυσικά, να μην προωθεί τον εξτρεμισμό, τη μισαλλοδοξία ή τη μισαλλοδοξία. Ειδικότερα, σας έχω ήδη πει ότι τις επόμενες μέρες, την επόμενη εβδομάδα, σκοπεύω να φύγω για την Άγκυρα, αλλά, φυσικά, υπό ορισμένες συνθήκες, το κλίμα θα είναι άνετο. Ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε προκλητικές ενέργειες που θα εμποδίσουν την επίσκεψή μου. Επομένως, ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα αποφύγει τέτοιες ενέργειες αυτή τη φορά»

Τριμερής με την Κύπρο

Για τους σκοπούς του τριμερή συνάντηση Επιστροφή στο Βελιγράδι Κύπρος “Σερβία, φυσικά, αλλά αυτός!” σημασια: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε.Επίσης, για όσους μας ρωτούν ποια είναι η βάση αυτών των συναντήσεων, είναι πολύ απλό. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πριν από μερικές εβδομάδες διοργανώσαμε ένα Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα. Αυτές ήταν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Και η λογική έπρεπε να συνυπάρχει, σε ένα μέρος, με χώρες που αποδέχονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. “Και ευχαριστώ θερμά τον Σέρβο Υπουργό, γιατί πριν από λίγο, στο πλαίσιο της κατανόησής μας, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σχετικά με τον τρόπο καθορισμού του ζητήματος του ορισμού των θαλάσσιων ζωνών βάσει του διεθνούς δικαίου”,

Και κατέληξε.Το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο. Σε αυτό χτίζουμε τη φιλία μας, τις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Και, φυσικά, πρέπει να πω ότι είναι πολύ εύκολο όταν μιλάμε για μια χώρα όπως η Σερβία, με την οποία η ιστορία μας έχει αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό για αιώνες. Συναντηθήκαμε πολλές φορές σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές»

Προοπτικές επιτάχυνσης ανάπτυξης

Προοπτικές για την ανάπτυξή του πολυμερή συνεργασία Η Ελλάδα-Σερβία είναι υπερβολική, στην οποία επικεντρώνεται ο κ. Δέντιας τρεις περιοχές:

«Ενέργεια, πρώτα απ ‘όλα. Αναζητούμε ενεργειακή ασφάλεια δημιουργώντας εναλλακτικές πηγές և εναλλακτικές διαδρομές և σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε την προγραμματισμένη διασύνδεση του άξονα Σερβίας-Βουλγαρίας, ο οποίος θα συνδεθεί με τον άξονα Βουλγαρίας-Ελλάδας respectively, αντίστοιχα, του TAP. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη έναν σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, ξεκινήσαμε την κατασκευή μιας πλωτής μονάδας αεριοποίησης αερίου, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες της Σερβίας να χρησιμοποιήσει άλλες πηγές. Νομίζω ότι είναι πιθανό όλες οι βαλκανικές χώρες να έχουν πολλές ευκαιρίες.

Μεταφορά. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον πανευρωπαϊκό άξονα Χ. [λατινικός αριθμός 10], η οποία θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με το Sal Alsburg μέσω της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε διαδρομές επικοινωνίας βόρεια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε από την ικανότητά μας να μεταφέρουμε αγαθά γρήγορα.

Ανησυχούμε όλοι για τη μετανάστευση. Υποβλήθηκε για συζήτηση σήμερα, το θέτουμε δημοσίως. Και εμείς, η Κύπρος, είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτήν την άποψη, νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής θέση για το 2016 της Τουρκίας Για την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με τη συμφωνία. Η Τουρκία είναι καταρχήν υποχρεωμένη να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές από την επικράτειά της και να δέχεται επιστροφές από την ΕΕ. Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τον συνοριακό της έλεγχο και να συμμορφωθεί πλήρως με αυτήν τη συμφωνία.»

Source