DW. “Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ερευνητική δημοσιογραφία”

Δημοσιογράφος, εκδότης Wik Θα εκδοθεί επιτέλους ο ιδρυτής του Wikileaks Julian Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Στις 4 Ιανουαρίου, ένα βρετανικό δικαστήριο απάντησε στην ερώτηση, ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται στη Βρετανία και σε πολλές χώρες. Το κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να αρνηθεί την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών. κυρίως έγγραφα που σχετίζονται με τη στρατιωτική-διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Nils Nelser, εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια και καθηγητής του διεθνούς δικαίου και πρόεδρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ακαδημία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, Nils Nelser, παρακολουθεί την υπόθεση του Assange εδώ και χρόνια. Σε μια συνέντευξη με τον DW, είπε για την αναμενόμενη ετυμηγορία. “Μόνο στο βρετανικό δικαστικό σώμα, οι διαδικασίες δεν σέβονται τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια δίκαιη δίκη και το κράτος δικαίου. Τα κίνητρα για την αίτηση έκδοσης δεν συμφωνούν καν με τις βασικές αρχές, την προστασία της ελευθερίας του Τύπου κ.λπ. “Ο Julian Assange διώκεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία αποκλειστικά για την ερευνητική του δημοσιογραφία.”

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΟΗΕ, ο Assange “παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες στην κυβέρνηση, για τις οποίες δεν ήταν αξιωματούχος, και ως εκ τούτου δεν είχε καμία υποχρέωση να το πράξει.” Και ο ίδιος δεν έκλεψε πληροφορίες. Οι διαρροές προήλθαν από κάποιον που έλαβε τις πληροφορίες. “Ο Assange τα δημοσίευσε επειδή ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.”

Μελζέρ. Οι αποκαλύψεις περιείχαν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

Αλλά γιατί υπάρχει τόση θλίψη σε όλο τον κόσμο από το 2012 για τις αποκαλύψεις του Wikileaks γύρω από την Assange; Όπως λέει ο Nils Melzer: “Τα ευρήματα περιείχαν σαφή στοιχεία διαφθοράς, εγκλημάτων πολέμου και εγκληματικής δραστηριότητας. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία. Αυτός είναι ο σκοπός της έκδοσης, τίποτα περισσότερο. ” Όσον αφορά τον ρόλο της βρετανικής δικαιοσύνης, είπε ότι «το βρετανικό σύστημα είναι αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Βρετανία στερεί συστηματικά τον Julian Assange από τα θεμελιώδη δικαιώματά του, ώστε να μην μπορεί να προετοιμάσει την υπεράσπισή του, να χρησιμοποιήσει τους δικηγόρους του, νομικά έγγραφα. “Τον έστειλαν σε απομόνωση, όπου δεν μπορούσε να δει την οικογένειά του ή να δεχτεί επισκέψεις, όπου βρισκόταν σε σοβαρή ψυχολογική κατάσταση, όπως οποιοδήποτε άλλο άτομο σε απομόνωση, στην πραγματικότητα χωρίς νομική βάση.”

Ο Nils Melzer λέει ότι επισκέφθηκε τον ίδιο τον Ulyan Assange ένα μήνα μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο με γιατρούς που είχαν εργαστεί με θύματα βασανιστηρίων, ψυχίατρο και ιατρικό εξεταστή για 30 χρόνια. Και οι δύο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ασάνζ έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός θύματος βασανιστηρίων. “Ακόμα και τότε, όλα αυτά μπορούσαν να διακριθούν.”

Ο Assange είναι ο ηγέτης των δικαστικών συστημάτων των δύο χωρών

Διαμαρτυρία ενάντια στην έκδοση του Λονδίνου Assange στο Λονδίνο – μεταξύ των ενόχων είναι η σχεδιαστής Vivienne Westwood
Διαμαρτυρία ενάντια στην έκδοση του Assange του Λονδίνου στο Λονδίνο – οι ένοχοι περιλαμβάνουν τη σχεδιαστή Vivienne Westwood և ian Anis Varoufakis

Όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον του Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες, τι θα συμβεί στη συνέχεια, δήλωσε ο εισηγητής του ΟΗΕ στην DW. “Όσοι κατηγορούνται για εθνική ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δίκαιη δίκη. “Δικάζονται πίσω από κλειστές πόρτες βάσει εμπιστευτικών στοιχείων που δεν έχει η υπεράσπιση.

Από την πλευρά του, ο Nils Melzer έχει ήδη εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Assange και το μέλλον του στη βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως λέει στο DW. “Ο βρετανικός λαός αντέδρασε με αγανάκτηση γιατί τόλμησα να επικρίνω τις πράξεις τους. Αλλά αρνήθηκαν να με αποδείξουν λάθος ή ξεκίνησαν εποικοδομητικό διάλογο μαζί μου. Αντ ‘αυτού, δεν ανταποκρίνονται πλέον στις παρεμβάσεις μου. Ακόμα και πριν από λίγες ημέρες, έκανα άλλη παρέμβαση, τουλάχιστον ζητώντας να μεταφερθεί ο Ian Ulyan Assange σε κατ ‘οίκον περιορισμό για το υπόλοιπο της διαδικασίας έκδοσης. Δεν υπήρχε απάντηση. “

Πηγή: Deutsche Welle

Source