FC όχι μόνο. Καλώς ήλθατε στο πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο ψυχικής υγείας

Ο Ματ Λέγκ έφυγε από το σχολείο, «κατάθλιψη» όταν το τηλεφώνημα έπρεπε να αλλάξει τη ζωή του և «γέννησε» στην FC Not Alone.

Έρχεται το 2018, ժամանակ τότε ο μαθητής, ο Μάθιου Λεγκ, είναι στο χειρότερο στάδιο της ζωής του. Ανίκανος να βρει διέξοδο, ο νεαρός, που ηττήθηκε από τις «πόρτες» του, υποκύπτει στη σύγχρονη πανούκλα, την οποία ακούει στο όνομα της «κατάθλιψης». Το Leg, ένα αγόρι όπως όλοι οι άλλοι, είχε χάσει την όρεξή του για ζωή, σαν να είχε εγκαταλείψει το «παιχνίδι» του πολύ νωρίς. Τότε αποφάσισε ο Ματ να εγκαταλείψει το σχολείο και να κλειδωθεί μόνιμα στη μοναξιά.

Πώς θα ήταν η ζωή του Ματ; Πού θα ήταν σήμερα αν ο Ian McKenzie δεν είχε παρέμβει; Η παρέμβαση είναι ένα «θεϊκό δώρο», καθώς μια άλλη μηχανή του Θεού, ο ξάδερφος του Legie, Ian McKenzie, επρόκειτο να προσφέρει κάτι καινοτόμο και διασκεδαστικό για να «σώσει» κυριολεκτικά τη ζωή του ξαδέλφου του που το είδε. “Σβήστε σαν κερί.” “Ας ξεκινήσουμε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ”Ο Ian πρότεινε τότε, κάτι που φαινόταν τρελό και ακραίο.

Άλλωστε, οι δυο τους, χωρίς να το σκέφτονται, θέλουν να σπαταλήσουν πολύτιμο χρόνο, ζωντανεύουν την FC Not Alone. Γιατί, όνομα; Θέλω να πω, είναι κάπως περίεργο για ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ. Έτσι, αυτή η ειδική ομάδα, ή μάλλον η ιδιαιτερότητα αυτής της ομάδας, εστιάζει στο γεγονός ότι θα είναι καταφύγιο για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, για εκείνους που πολεμούν καθημερινά, όπως Ματ Λεγκ Παρά όλα αυτά.

Το 2018, το FC Not Alone ζωντανεύει και από τότε, ευτυχώς για ολόκληρη την κοινωνία, το μέγεθός του ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ξεκίνησε με μια ομάδα που είχε δυσκολία στην πρόσληψη παικτών λόγω της «μοναδικότητάς της», η οποία περιελάμβανε την ψυχική υγεία και τα προβλήματά της. Κακά ψέματα, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, το ζήτημα της «κατάθλιψης» – το πώς το συζητάμε ανοιχτά – είναι ταμπού, և πολλοί άνθρωποι διστάζουν να το βγουν από αυτές λόγω περαιτέρω γενικών διαμαρτυριών.

Ωστόσο, δύο χαρούμενα χρόνια αργότερα, μετά από μεγάλη πρόοδο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι η FC Not Alone έχει εξελιχθεί σε σημείο που αναγκάζεται να συναντήσει τη βασιλική οικογένεια στο Wembley ա για να παίξει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα χαμηλότερα επίπεδα της. “Νησί”. Αυτό δίνει ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά συμβατά με το ποδόσφαιρο, αλλά με την ίδια τη ζωή.

Οι αριθμοί είναι θλιβερό, αλλά δυστυχώς λένε την αλήθεια. Κάθε εβδομάδα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 125 άτομα αυτοκτονούν, το 75% από αυτούς είναι άνδρες. Αυτό μεταφράζεται ως ο νούμερο ένα “θανατηφόρος” παράγοντας σε άντρες κάτω των 45 ετών. Η αιτία πολλών αυτοκτονιών είναι η πιο σύγχρονη πληγή στην κοινωνία μας – η κατάθλιψη. Έχουμε ακούσει ιστορίες ποδοσφαιριστών που έχουν πει το δράμα τους. Έχουμε δει διασημότητες να αφήνουν αυτή την ύπουλη ασθένεια νικημένη. Και συνεχίζουμε να μετράμε τα θύματα, ειδικά σε νεαρή ηλικία.

«Η κατάθλιψη ανέλαβε ολόκληρη την ύπαρξή μου, όλη μου τη ζωή. Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα να το αντιμετωπίσω. Το ποδόσφαιρο ήταν ένα απίστευτο, υπέροχο πράγμα. Είχα φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν είχα όρεξη για τίποτα, καμία επιθυμία να κάνω κάτι, χωρίς ντροπή για μένα. Αλλά έπαιζα ποδόσφαιρο με τον Ian, μου έδειξε ότι δεν είμαι χαμένος. “Κάθε φορά που έπαιζε, έχω ελπίδα, ένιωθα έτοιμος να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου και τελικά να το κερδίσω.”, λέει ο Ματ.

Όπως λένε, τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα, ή αυτό, απλά χρειάζεστε το κοινό για να είναι ευτυχισμένος. Διαβάζοντας τέτοιες ιστορίες դեպ παρόμοιες περιπτώσεις, πιστεύω ότι αυτές οι γραμμές είναι η απόλυτη αλήθεια. Εννοώ, είτε λέγεται ποδόσφαιρο ή κάτι τέτοιο, μπορεί να αλλάξει την ψυχοσύνθεσή σας, ακόμα και τη δική σας ζωή, τη στάση σας απέναντί ​​της.

“Αυτές οι μικρές λάμψεις χαράς μου έδωσαν ελπίδα και θέληση να πολεμήσω και να πιστέψω στον εαυτό μου. Το ποδόσφαιρο είναι ένα καυτό θέμα για πολλούς νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βλέπετε άνδρες που δείχνουν την υπερευαισθησία τους όταν είναι έτοιμοι για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. “Μας δείχνει ότι οι άνδρες είναι αρκετά ευαίσθητα όντα αρκεί να λάβουν υποστήριξη από κάποιον.”

Φυσικά, όταν βλέπουμε τους εαυτούς μας, θα δούμε ότι πολλές φορές κρύβουμε, φοβόμαστε να δείξουμε τα αληθινά μας συναισθήματα, σκεφτόμαστε την αντίδραση άλλων. Φυσικά, ούτε το κλάμα ούτε η καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι κρίμα. Αντιθέτως, είναι εκεί που συνειδητοποιείτε πόσο δυνατοί είστε και εκεί δείχνετε ότι είστε έτοιμοι να κερδίσετε το δικό σας παιχνίδι.

«Ελπίζουμε να βοηθήσουμε, χρησιμοποιώντας ποδόσφαιρο, μοναξιά, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. «Ευτυχώς, το ποδόσφαιρο δούλεψε και έσωσε τον Ματ, όπως έχει κάνει για ακόμη περισσότερους ανθρώπους από την αρχή μας»., – λέει ο συνιδρυτής του ομίλου Ian.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, η έμπνευση για μια τέτοια ένωση προήλθε από τη διάσημη «εκστρατεία» που ονομάζεται CALM (εκστρατεία κατά της δυστυχισμένης ζωής), που σημαίνει «εκστρατεία ενάντια στην άθλια ζωή» στα ελληνικά. Στην πραγματικότητα, θεωρείται πλέον ερασιτεχνική ομάδα που παίζει τα παιχνίδια της τα σαββατοκύριακα, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερους παίκτες, ή μάλλον εθελοντές, που λένε ότι είναι έτοιμοι να χτυπήσουν την κατάθλιψη των ταμπού.

“Η ψυχική υγεία δεν ήταν αυτό που σκεφτόμουν μέχρι να γίνω μέλος της ομάδας. Έμαθα πολλά από αυτόν, πάνω απ ‘όλα έμαθα πώς να βοηθήσω τους ανθρώπους μου. Παίζουμε απλώς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή ομαδικά, αλλά στην πραγματικότητα μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα »., λέει ο Danny Taid, ο οποίος προσχώρησε πρόσφατα στο FC Not Alone.

Το έργο, ο σκοπός του, φαίνεται πολύ μεγάλο. Συνδυάζει το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, με κάτι που πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, είναι ένα πολύ έξυπνο έργο, το οποίο έχει όλες τις εγγυήσεις, ακόμη και έξω από το “Νησί”, για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, αλλά και να εμπνεύσει τους άλλους να κάνουν τέτοιες προσπάθειες.

“Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι τείνουν να ρωτούν περισσότερα για την ψυχική υγεία, τα προβλήματά της, φαίνεται να γνωρίζουν. Διευκολύνθηκε επίσης από παίκτες όπως οι Danny Rose, Rahim Sterling και Tyson Fury. “Θα ήθελα να δω μεγάλες ομάδες να συνεχίζουν να επενδύουν σε νέους παίκτες, θαυμαστές, αλλά δουλειά μας είναι να προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους να παίξουν ποδόσφαιρο, να απολαύσουν το παιχνίδι.”, κλείνει τον Ian McKenzie.

Μιλώντας για τα οποία μιλάμε από τη στιγμή που οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο, γέλιο, βγαίνουν, παρέα և έχετε διασκέδαση. Η γενική μας κατάσταση είναι αναμφίβολα άνευ προηγουμένου για όλους, πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν, βλέποντας, περιμέναμε, την ψυχολογία τους μεταξύ των Τατάρων. Φίλοι μου, δεν είσαι μόνος. Ο Matt Legg δεν ήταν μόνος του, όπως πολλοί άλλοι, στην αποδοχή αυτής της ιδέας.

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι το “Νησί” – η γοητεία του είναι ξεχωριστή, μιλάμε για τέτοιες πρωτοβουλίες և ειδήσεις. Το FC Not Alone, ενώνει όλη τη σημασία της λέξης “οικογένεια” և είναι σε θέση να βοηθήσει և να σώσει πολλούς από εμάς εκεί. Γιατί, η FC δεν είναι μόνη, φωνάζει. “Δεν είσαι μόνος.”

Και όλοι εσείς που είστε μέλος αυτής της ομάδας, δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας. Χαίρετε

Πηγή: eyap.gr

Source