Guterres καταδικασμένοι σε μεταχειρισμένες χώρες … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη χρήση της επιδημίας από ορισμένες χώρες ως δικαιολογία για την καταστολή των «φωνών των αντιφρονούντων» και τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης.

“Ως πρόσχημα για την επιδημία, οι αρχές ορισμένων χωρών έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατέληξαν σε έκτακτες ρυθμίσεις για την καταστολή της διαφωνίας, την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών, τη σιωπή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την παρεμπόδιση του έργου των ΜΚΟ”. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε ένα βίντεο μήνυμα προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ετήσια ομιλία του.

“Οι περιορισμοί στην επιδημία αποτελούν δικαιολογία για τορπίλη της εκλογικής διαδικασίας, αποδυνάμωση της διαφωνίας και καταστολή της κριτικής”, πρόσθεσε.

«Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές, ακόμη και επαγγελματίες υγείας, έχουν στοχευθεί σε συλλήψεις, παρενόχληση, εκφοβισμό και επιτήρηση για κριτική ή αποτυχία αντιμετώπισης του ζητήματος», είπε.

“Η πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες παρεμποδίστηκε, και ορισμένοι ηγέτες έχουν εξαπλωθεί θανατηφόρα παραπληροφόρηση”, είπε, χωρίς να τα αναφέρει.

Ο Antonio Guterres αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του στην επιδημία Covid-19, τονίζοντας ότι έχει επιδεινώσει την κατάσταση των ευάλωτων οικογενειών, διέκοψε τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων οικογενειών που έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να πέφτουν.

“Η επιδημία επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς”, είπε. “Η πρόοδος των ετών για την ισότητα των φύλων έχει εξαφανιστεί”, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε επίσης τον «εθνικισμό εμβολίων». “Δέκα χώρες έχουν μοιραστεί μέχρι σήμερα τα τρία τέταρτα των δόσεων του εμβολίου Covid-19”, είπε. “Η αδυναμία εξασφάλισης ίσης πρόσβασης στα εμβόλια είναι μια νέα ηθική αποτυχία που μας συγκρατεί”, πρόσθεσε.

Στην ομιλία του, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να εντατικοποιηθεί ο αγώνας ενάντια στην αναβίωση του νεοναζισμού, του λευκού υπερασπιστή, της τρομοκρατίας με φυλετικά και εθνοτικά κίνητρα, και για συντονισμένη παγκόσμια δράση για τον τερματισμό αυτής της «σοβαρής, αυξανόμενης απειλής». Περισσότερο από μια εγχώρια τρομοκρατική απειλή, “γίνονται μια διακρατική απειλή”, προειδοποίησε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έκανε ειδική αναφορά στο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ (Βιρμανία), κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να τερματίσουν την καταστολή και να απελευθερώσουν εκατοντάδες πολίτες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

“Βλέπουμε την κατάρρευση της δημοκρατίας, τη χρήση βίαιης βίας, αυθαίρετες συλλήψεις, την καταστολή όλων των εκδηλώσεών της, τον περιορισμό της δημόσιας σφαίρας”, είπε. “Σοβαρές παραβιάσεις εναντίον των μειονοτήτων χωρίς λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της ορθώς αποκαλούμενης εθνοκάθαρσης εις βάρος της μειονότητας των Ροχίνγκια. Και η λίστα συνεχίζεται “, πρόσθεσε.

“Προτρέπω τον στρατό της Μιανμάρ σήμερα να σταματήσει αμέσως κάθε καταστολή. Απελευθερώστε τους φυλακισμένους. Τερματίστε τη βία. “Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βούληση των ανθρώπων που εκφράστηκαν στις πρόσφατες εκλογές”, είπε.

Πηγή: KYPE

Source