HASAN HASTÜRER – Είναι πολύ σημαντικές οι προτάσεις του ΗΒ;

Κατά μία έννοια, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραάβ ήρθε και πήγε σαν τον άνεμο.

Συναντήθηκε με τον Έρσιν Τατάρ και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια, γράφτηκε στον ελληνικό τύπο ότι υπέβαλε προφορικά την πρόταση 7 σημείων στα μέρη για την επίλυση του Κυπριακού.

Θα μπορούσαν οι προτάσεις του Dominic Raab να γίνουν αποδεκτές από τα μέρη και να οδηγήσουν σε λύση;

Φυσικά όχι.

***

Πάνω απ ‘όλα, προκειμένου η Βρετανία να συμβάλει στη διαδικασία, πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνειά της και να είναι έτοιμη να θέσει στο τραπέζι τι έχει επιτύχει το 1960, με μια έννοια με μονόπλευρη βούληση, πάνω από τις βάσεις του νησιού.

Αρκετά ενδιαφέρον, τόσο ο Νότος όσο και ο Βορράς του νησιού δεν θυμίζουν στην Αγγλία τη συμφωνία για την παρουσία των βάσεών τους στο νησί.

Αν και η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο νησί είναι οι βρετανικές βάσεις, η Βρετανία μπορεί να υποβάλει πρόταση αποκλείοντας τον εαυτό της, η οποία επεκτείνεται στην επαναφορά της τουρκικής και ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας.

Εύχομαι ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο πολιτειών στο νησί να είναι μηδενικός και να συζητηθεί ο αφοπλισμός παρά η αποστρατικοποίηση. Ωστόσο, τόσο τα γεγονότα στο νησί όσο και η πραγματική κατάσταση στην περιοχή μας δεν μπορούν καν να το πάρουν στα όρια της φαντασίας.

Αξιωματούχοι από όλα τα επίπεδα θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που ενέχει η στρατιωτική τους παρουσία στο νησί, ακόμη και αν δεν το άνοιξαν.

Τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι εσωτερικεύουν τις βρετανικές βάσεις τόσο πολύ που η ύπαρξη Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων στο νησί της Κύπρου ως τρίτη περιοχή εκτός από το Βορρά και το Νότο δεν έρχεται καν στο μυαλό.

Λέγεται, “Το νησί της Κύπρου είναι πολύ μικρό για να χωριστεί.”

Λοιπόν, τι κάνουν οι Βρετανικές Βάσεις σε αυτό το αδιαίρετα μικρό νησί, σαν ένα εντελώς ξεχωριστό κρατικό έδαφος;

***

Όταν δημιουργηθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι Βρετανικές Βάσεις θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ως θέμα.

Είναι πιθανό να εισαχθεί;

Τόσο δύσκολο. Είναι ακόμη αδύνατο.

Γιατί αυτό?

Και στις δύο πλευρές της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην ελληνική κοινότητα, υπάρχει ένας κρυμμένος ή εμφανής θαυμασμός για τους Βρετανούς.

Στην είσοδο του Προεδρικού Ανακτόρου της ΤΔΒΚ στο Βορρά και του Προεδρικού Παλατιού της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Νότο, το οικόσημο με ένα λιοντάρι, το οποίο είναι το επίσημο οικόσημο της Αγγλίας, εξακολουθεί να στέκεται ως ανάγλυφη πέτρα .

Μπορεί να είναι το λείψανο της επίσημης κρατικής εθνόσημης της τελευταίας αποικιακής διοίκησης στο νησί. Αλλά δεν είναι λίγο υπερβολική ανοχή ή υπερβολικός σεβασμός για την προηγούμενη αποικιακή διοίκηση, όταν οι Πρόεδροι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους καθημερινά;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν όταν μπήκε, μπαίνοντας στο κάτω μέρος της Προεδρικής Αρμάδας της Βρετανικής Κυβέρνησης της ΤΔΒΚ.

Δεν έγραψα αυτό το θέμα για την καταστροφή τους. Έγραψα με τη σκέψη ότι οι ειδικοί στο θέμα μπορούν να βρουν μια λύση.

***

Η τρέχουσα κατάσταση στο νησί θεωρείται πρόβλημα που απαιτεί λύση. Δεδομένου ότι θεωρείται ως τέτοιο, υπάρχουν προσπάθειες για μια λύση.

Ας μην ξεχνάμε, όλα τα μέρη που ήρθαν να συμβάλουν στη λύση για τόσα χρόνια πάντα υπολογίζονταν τι μπορούν να επιτύχουν στη λύση που θα βρεθεί.

Όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο δεν πρέπει να πιστεύουν ότι κάποιος ήρθε να μας βοηθήσει για τα μαύρα μάτια και τα μαύρα φρύδια μας.

.Source