Hasipoğlu: Η πραγματικότητα δύο κρατών στην Κύπρο πρέπει να γίνει κατανοητή και από τις δύο πλευρές

Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και μέλος της επιτροπής συνεδριάσεων του Προέδρου Ersin Tatar, Oğuzhan Hasipoğlu δήλωσε ότι «η πραγματικότητα των δύο κρατών στην Κύπρο πρέπει να γίνει κατανοητή και από τις δύο πλευρές» και «τόνισε ότι η παρουσίαση του μοντέλου λύσης θα ανοίξει το τρόπος για τη λύση ».

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Oğuzhan Hasipoğlu δήλωσε ότι, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, η ελληνική πλευρά δεν θα μοιραστεί τον πλούτο της με τη διοίκηση του νησιού. Επομένως, θα έρθουν στο τραπέζι με το μοντέλο δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, με βάση τις υπάρχουσες πραγματικότητες και δικαιώματα στο νησί, οπότε δεν θεωρούν πλέον το μοντέλο ομοσπονδίας ».

Ο Hasipoğlu δήλωσε σχετικά με μια ερώτηση: “Στη Γενεύη, είναι αδιαμφισβήτητο να τεθούν θέματα όπως η ασφάλεια, η γη και η ιδιοκτησία εκτός από τα μοντέλα λύσεων.”

Ο Γενικός Γραμματέας του UBP Oğuzhan Hasipoğlu δήλωσε ότι υποστηρίζει το άνοιγμα των συνόρων σε μια ερώτηση και δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη γεωγραφική καταχώριση του Hellim, ο Hasipoğlu είπε: «Ο έλεγχος των υγειονομικών πιστοποιητικών των εταιρειών στο Βορρά από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, το Υπουργείο Γεωργίας και την εξαγωγή αυτού του προϊόντος βάσει της Πράσινης Γραμμής Το καθεστώς με την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου είναι μια εξέλιξη που δεν μπορούμε να δεχτούμε πολιτικά. Επίσης, αυτός ο τύπος δεν είναι τεχνικά εφικτός. Πώς μπορεί το Υπουργείο Γεωργίας της Güney, οι εταιρείες του, να γνωρίζουν το σύστημα στο Βορρά; ” είπε.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις της εφημερίδας Καθημερινή που απευθύνονται στον Γενικό Γραμματέα του UBP είναι οι εξής:

Ερώτηση: Λίγο πριν από την άτυπη διάσκεψη, η τουρκοκυπριακή ηγεσία Ποια είναι η άποψη για τη λύση, ποια θέματα ασχολούνται;

Hasipoğlu: Η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πρόβλημα με την κοινή διαχείριση και την κατανομή του πλούτου σε όλο το νησί.

Πιστεύουμε ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο που βασίζεται στην κοινή χρήση δεν θα λειτουργεί πλέον λόγω αυτού του προβλήματος.

Μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν έτοιμοι να μοιραστούν τον κανόνα και τον πλούτο του νησιού. Η αποφασιστικότητά μας είναι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτήν την κατανόηση της ελληνικής πλευράς.

Με βάση αυτόν τον προσδιορισμό, πιστεύουμε ότι το μοντέλο Ομοσπονδίας που βασίζεται σε κοινή χρήση και η τρέχουσα διαδικασία παραμέτρων έχουν τελειώσει. Συναντηθήκαμε με την ομοσπονδία, τα θεμέλια της οποίας τέθηκαν με τις συμφωνίες κορυφής 1977-1979, και χωρίς να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για περίπου 40 χρόνια μετά. Οι δύο πολιτείες που υπάρχουν στο νησί, και στις δύο πλευρές, πρέπει τώρα να καταλάβουν την αλήθεια. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να προσφέρουμε ένα νέο μοντέλο λύσης, αντί για παραμέτρους που έχουμε συναντήσει εδώ και χρόνια και δεν έχουμε επιτύχει αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Θα εξελιχθούν εξελίξεις σχετικά με την ασφάλεια, τη γη και την ιδιοκτησία στη Γενεύη εκτός από τα μοντέλα λύσεων; Ποια είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε αυτά τα θέματα;

Hasipoğlu: Δεν είναι δυνατόν να τεθούν στο τραπέζι τα θέματα που συζητήθηκαν στη Γενεύη την προηγούμενη περίοδο. Το κύριο θέμα του συνεδρίου θα είναι: Υπάρχει κοινό όραμα για λύση; Θέλουμε να αποκαλύψουμε και να συζητήσουμε τα πραγματικά μοντέλα λύσεων που έχουν υπόψη και οι δύο πλευρές. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να μάθουμε για τις πραγματικές, ειλικρινείς απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τη λύση. Από τώρα και στο εξής, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί τραπέζι διαπραγματεύσεων αποκλειστικά για διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρόσκλησή του, «αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετικό». Πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί (σκέψη έξω από το κουτί).

Εάν επιμείνουμε στο προ-δοκιμασμένο μοντέλο λύσης και τις παραμέτρους, πιθανότατα θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη. Επομένως, η τουρκοκυπριακή πλευρά πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις διατηρώντας παράλληλα μια δημιουργική και ευέλικτη στάση, περιμένουμε το ίδιο από την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη και διαρκή λύση.

Ερώτηση: Ένα νέο μήνυμα σχετικά με μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το άνοιγμα των οδοφράξεων εμφανίστηκε πρόσφατα στην οθόνη. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το ζήτημα;

Hasipoğlu: Αναμφίβολα, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι σημαντικά. Είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση (στην τρέχουσα περίοδο). Οι πόρτες (οδοφράγματα) είναι πολύ σημαντικές για την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δυστυχώς, η πανδημία κρατά τους ανθρώπους σε απόσταση μεταξύ τους. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει η αρμόδια επιτροπή να συνεχίσει το έργο της τόσο για τις πόρτες όσο και για την υγεία. Υποστηρίζουμε το άνοιγμα των θυρών μόλις το επιτρέψουν οι πανδημικές συνθήκες. Εκπρόσωποι των δύο ηγετών συνεχίζουν να συζητούν αυτό το ζήτημα.

Ερώτηση: Πώς προσεγγίζετε τη συνεργασία και των δύο μερών όσον αφορά τα εμβόλια κορώνας; Τι μέτρα μπορούν να κάνουν οι δύο πλευρές για να εμβαθύνουν αυτήν τη συνεργασία;

Hasipoğlu: Η πανδημία μας έδειξε ότι οι δύο κοινότητες βρίσκονται στο ίδιο σκάφος. Πρέπει να συνεργαστούμε (για να ξεπεράσουμε την πανδημία). Αναμένουμε ότι τα εμβόλια που αποστέλλονται από την ΕΕ θα μοιράζονται δίκαια και δίκαια (μεταξύ των δύο κοινοτήτων). Περιμένουμε από τον γείτονά μας (ελληνοκυπριακή πλευρά) να ενεργήσει δίκαια σε αυτό το θέμα. Εάν φτάσουν 200.000 εμβόλια και μόνο 20.000 παραδοθούν σε εμάς, υπάρχει πρόβλημα εδώ.

Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Hellim;

Hasipoğlu: Οι εξελίξεις σχετικά με την Hellim είναι σημαντικές όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το νησί έχει ένα κοινό προϊόν. Η γεωγραφική της καταχώριση πραγματοποιήθηκε με τα ονόματα Hellim και Halloumi. Πλησιάζουμε στη γεωγραφική καταχώριση της Hellim ως σημαντική εξέλιξη. Είναι σημαντικό γιατί θέτει τέρμα στον αθέμιτο ανταγωνισμό που μπορούν να δημιουργήσουν και να προστατεύσουν αυτό το προϊόν άλλες χώρες. Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς και των δύο μερών πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από αυτήν την προστασία. Ωστόσο, πιστεύω ότι ένα μέρος δεν πρέπει να παραβιάζει τις εξουσίες του βάσει της καταχώρισης του προϊόντος.

Ο έλεγχος των υγειονομικών πιστοποιητικών των εταιρειών στο Βορρά από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, το Υπουργείο Γεωργίας και την εξαγωγή αυτού του προϊόντος με βάση την κατάσταση της Πράσινης Γραμμής με την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου είναι μια εξέλιξη που δεν μπορούμε να δεχτούμε πολιτικά. Επίσης, αυτός ο τύπος δεν είναι τεχνικά εφικτός. Πώς μπορεί το Υπουργείο Γεωργίας της Güney, οι εταιρείες του, να γνωρίζουν το σύστημα στο Βορρά; Αυτό που έχει σημασία σε ολόκληρο το ζήτημα είναι η συμμόρφωσή μας με το ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. κριτήρια υγείας). Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την εξουσία της Νότιας Κύπρου (για παράδειγμα το Υπουργείο Γεωργίας) στο Βορρά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παραβίασης εξουσιοδότησης. Καθώς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, ας μην δημιουργήσουμε νέα προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο, αναμένουμε (συμφωνούμε) ότι η εταιρεία που θα ελέγχει και τις δύο πλευρές θα διοριστεί από κοινού (από τους δύο ηγέτες).

Ακριβώς όπως στην εγγραφή Hellim. Εάν πρόκειται να συνεργαστούμε, πρέπει να ληφθούν μέτρα με τη συγκατάθεση και των δύο μερών. Αυτό πρέπει να συμβαδίζει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και άλλα ζητήματα επίσης. Όσο περισσότερο κυριαρχεί η ελληνική πλευρά σε αυτό το νησί, τόσο περισσότερο κυριαρχούμε.

Διαφορετικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που η μία πλευρά θα επιβάλει στην άλλη, και αυτή η κατανόηση θα μας αποσπάσει από τη συνεργασία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πρέπει να καθορίσει την πολιτική της με την ανησυχία ότι αυτό το βήμα θα σημαίνει κάποια μέρα ότι η ΤΔΒΚ θα αναγνωριστεί.

.Source