Inside the Race για να δημιουργήσετε ένα Covid διαβατήριο και να αλλάξετε ταξίδια όπως το γνωρίζουμε

Ο Άρμαντ Άρτον προκάλεσε εδώ και πολύ καιρό τον θάνατο του διαβατηρίου με τη μορφή έντυπου βιβλίου που κουβαλάμε μαζί μας. Αλλά η κατάρρευσή του είναι πιθανό να έρθει νωρίτερα, επιταχυνόμενη από την πανδημία Covid-19, λέει, καθώς ξεκινά ο αγώνας για τη δημιουργία του πρώτου παγκόσμιου διαβατηρίου εμβολίων.

Η Ισλανδία και η Πολωνία άρχισαν να εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολίου Covid-19 τον περασμένο μήνα. Η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία είναι καυτές και το «πράσινο πέρασμα» του Ισραήλ θα επιτρέψει στους κομιστές του να επισκεφθούν γυμναστήρια και μπαρ. Ο ευρωπαϊκός αγώνας που θα βρει ένα αξιόπιστο διαβατήριο εμβολίων θερμαίνεται, με επικεφαλής την Ελλάδα.

«Τους αποκαλούμε πιστοποιητικά όχι διαβατήρια», λέει ο Άλεξ Πατέλης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για άτομα εμβολιασμένα κατά του Covid-19.

“Για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί αυτό το ζήτημα πριν από τη θερινή περίοδο”, έγραψε ο Μητσοτάκης σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen. Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα τους τουρίστες: Το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 11,6% πέρυσι μετά από μια ιδιαίτερα αργή θερινή περίοδο.

Το σχέδιο πιστοποιητικού εμβολίου της Ελλάδας δείχνει πώς μπορεί να είναι αυτό. Ένας ψηφιακός κωδικός QR μπορεί να σαρωθεί κάθε φορά που κάποιος εισέλθει στη χώρα αεροπορικώς, θαλασσίως ή σιδηροδρομικώς, κάτι που δοκιμάζεται σε μια δοκιμαστική διεξαγωγή με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μια συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών θα μπορούσε να δει τους κατόχους πιστοποιητικών να κινούνται ελεύθερα μεταξύ τους και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι επόμενη, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, τον Έλληνα υπουργό τουρισμού.

Πώς θα λειτουργούσε ένα πιστοποιητικό εμβολίου; Οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν γρήγορα ότι δεν θα ήταν «υποχρεωτική απαίτηση» για τους ταξιδιώτες. Αντίθετα, οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου θα μπορούσε να παρακάμψει όλα τα συνήθη rigmarole που απαιτούνται από τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όπως η καραντίνα, να δείξει αρνητικές δοκιμές PCR ή να συμπληρώσει φόρμες εντοπισμού επιβατών.

«Η Ελλάδα εργάζεται σε μια σειρά διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για να επιτρέψει την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού», λέει ο Patelis. «Τελικά τα πιστοποιητικά χρειάζονται κάποιο είδος μοναδικού κώδικα QR».

Αλλά πίσω από τον ταπεινό κώδικα QR, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πρώτα, σύμφωνα με τη Royal Society. Τόνισε 12 από αυτά σε μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Η διεθνής τυποποίηση είναι ένα από τα κριτήρια που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα», λέει η καθηγήτρια Melinda Mills, διευθύντρια του Κέντρου Δημογραφικών Επιστημών του Leverhulme στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Η ασφάλεια είναι άλλη. “Χρειάζεστε ένα πολύ αυστηρό και ισχυρό σύστημα επαλήθευσης”, λέει ο David Hollick, Διευθύνων Σύμβουλος της Logifect, μία από τις οκτώ εταιρείες που έχουν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν σε ένα έγγραφο ψηφιακής ασυλίας.

“Ο καθένας μπορεί να παραποιήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Ισραήλ”, έγραψε μια πρόσφατη επικεφαλίδα στο Χάρετς, αφού εντοπίστηκαν ελαττώματα στο σχέδιο πράσινης κάρτας. Η Apple έχει αφαιρέσει δεκάδες αμφίβολες εφαρμογές που προσφέρουν πιστοποιητικά εμβολίων Covid-19 από το App Store της. Οι ελληνικές αρχές είναι νευρικές μετά από μια κακή εμπειρία με πλαστά έντυπα εντοπισμού επιβατών και αποτελέσματα δοκιμών PCR.

Οποιοδήποτε πιστοποιητικό εμβολίου πρέπει επίσης να είναι δυναμικό. “Ας υποθέσουμε ότι έρχεται μια παραλλαγή και θα βρείτε ότι το εμβόλιο αρχίζει να εξασθενεί”, λέει ο Hollik. “Πρέπει να βρεις έναν γρήγορο τρόπο διασφάλισης μέσων σε πραγματικό χρόνο για τη διαγραφή διαβατηρίου, την ανάκληση διαβατηρίου ή την επανέκδοση διαβατηρίου.”

Τότε υπάρχει ο ίδιος ο αγώνας. Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών και χωρών έρχονται με τις δικές τους εκδόσεις πιστοποιητικών εμβολίων. Αλλά εάν οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δεν συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα κοινό σύνολο πλαισίων, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι “μια περίπλοκη σύγχυση αμοιβαίως ασυμβίβαστων διμερών δομών πιστοποιητικών”, λέει ο Andrew Bud, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iProov, η οποία, μαζί με τη Mvine, δοκιμάζει ένα πιστοποιητικό εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ωστόσο, για την εταιρεία ή τη χώρα που σπάει το πιστοποιητικό εμβολίου Covid, οι ανταμοιβές θα μπορούσαν να είναι τεράστιες. Θα αλλάξουν το ταξίδι μας, όχι μόνο φέτος, αλλά στο μέλλον.

Τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να αλλάξουν το ταξίδι για πάντα

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι τα επόμενα 20 χρόνια, θα δούμε περισσότερη καινοτομία και μεταμόρφωση του διαβατηρίου ως έγγραφο από ποτέ», λέει ο Arton. Η εταιρεία του, Arton Capital, συμβουλεύει οικογένειες και άτομα σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ιθαγένεια και την παγκόσμια κινητικότητα.

Με τον ίδιο τρόπο που η ανάγκη για εμβόλιο Covid-19 έχει υπερτροφοδοτήσει την επιστήμη πίσω από την επιστήμη ανοσοποίησης, ο αγώνας για την πιστοποίησή του ωθεί τα όρια στις τεχνολογίες αναγνώρισης. Η βιομετρική και η τεχνολογία cloud που θα χρησιμοποιεί ένα πιστοποιητικό εμβολίου είναι ακριβώς οι τεχνολογίες που απαιτούνται για ταξίδια χωρίς διαβατήριο.

Και όπως οι αριθμοί ρεκόρ λαμβάνουν αυτά τα νέα εμβόλια, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει μια εντελώς νέα όρεξη για τεχνολογίες αναγνώρισης, λέει ο Arton: “Οι άνθρωποι γενικά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στην ιδέα που είναι ήδη σε εξέλιξη.”

Πολυμερείς οργανισμοί όπως η ICAO του ΟΗΕ και η IATA σχεδιάζουν ήδη μια εποχή ταξιδιού χωρίς διαβατήρια.

Σε τελική ανάλυση, είναι ένα απόλυτα λογικό σενάριο που λέει ο Bud: “Γιατί να μεταφέρετε το διαβατήριό σας μαζί σας όταν είναι ασφαλές στο σύννεφο; Εάν κάποιος το κλέψει ή αν το ρίξετε κάτω από την τουαλέτα, έχετε χάσει τα διαπιστευτήριά σας.”

Με οποιοδήποτε πιστοποιητικό εμβολίου πιθανό να χρησιμοποιεί τόσο τεχνολογία cloud όσο και βιομετρικά, τα διεθνή ταξίδια το 2021 θα μπορούσαν να είναι ένα τεράστιο πείραμα για ταξίδια χωρίς διαβατήρια. Οι εταιρείες τεχνολογίας θα παρακολουθούν στενά, με τη δυνατότητα τεράστιων συμβάσεων όταν επιτρέπεται στον κόσμο να ταξιδεύει ξανά.

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό”, λέει ο Bud. “Η εξέλιξη των πιστοποιητικών εμβολίων θα οδηγήσει στην πραγματικότητα ολόκληρο το πεδίο της ψηφιακής ταυτότητας στο μέλλον. Επομένως, δεν πρόκειται μόνο για τον Covid, αλλά για κάτι ακόμη μεγαλύτερο.”

.Source