Mehmet Ali Güller: Το αδιέξοδο της γεωπολιτικοποίησης

Η γεωπολιτική παίρνει τη σημερινή της μορφή, τα γερμανικά Φρίντριχ Ράτζελτου 1897 Πολιτική γεωγραφία Ξεκίνησε με την καθιέρωση μιας μεθόδου στο έργο του με τίτλο. Η εμφάνισή του είναι στη γέννηση του ιμπεριαλιστικού σταδίου του καπιταλισμού. Διότι στα τέλη του 19ου αιώνα, τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη ήθελαν να επεκταθούν σύμφωνα με τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους, να ιδρύσουν αποικίες, να επέμβουν πέρα ​​από τα σύνορά τους, να αποσταθεροποιήσουν τους αντιπάλους και τους γείτονές τους. Αυτή είναι η γεωπολιτική “χρειάζομαιΕίναι μια μέθοδος για συνάντηση.

Γερμανικός ιμπεριαλισμός “βιότοπο“Και ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ”Καταστρέφοντας την απειλή στην πηγή της«Η επιθετικότητα που προσφέρει είναι τυπικές εφαρμογές της γεωπολιτικής.

Αναπόφευκτος επεκτατισμός

Αυτές οι εφαρμογές γεωπολιτικής “λανθασμένες πρακτικέςΔεν εξαλείφει τα προβλήματα που ενυπάρχουν στη γεωπολιτικοποίηση. Επειδή η γεωπολιτική προχωρά σε παρόμοια αποτελέσματα με μια εγγενή μέθοδο.

Η πολιτική της Ανατολικής Μεσογείου της κυβέρνησης του AKP δείχνει επίσης αυτήν την πραγματικότητα. Η κατανόηση του κυβερνώντος μέτωπου που συνδέει την ασφάλεια της Άγκυρας με την Αφρίνη, την ασφάλεια του Αφρίν στο Ιντλίμπ, την ασφάλεια του Ισκεντούνου στην Κύπρο και την ασφάλεια της Κύπρου στη Λιβύη είναι τυπικός γεωπολιτισμός.

Η γεωπολιτική προσέγγιση αναπόφευκτα κάνει τον ασκούμενο “να εξαπλώνεται συνεχώςΣπρώχνει. Αυτό τελικά οδηγεί σε πόλεμο ή απόσυρση.

Υποχωρώντας στον Κόλπο της Αττάλειας

Στην Ανατολική Μεσόγειο Όρου Ρις Η απόσυρση του ερευνητικού σκάφους από τον Κόλπο της Αττάλειας για έξι μήνες είναι το αποτέλεσμα του αδιεξόδου του γεωπολιτισμού. Διότι, για να εφαρμόσετε αυτήν τη μέθοδο, δεν αρκεί να έχετε στρατιωτική δύναμη, αλλά και την οικονομική σας δύναμη.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να εκπληρώσετε την αξίωσή σας επειδή δεν ισχύει. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να στείλετε ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που απομένει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που δηλώσατε. Επειδή η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνάπτουν συμφωνία με την Τρίπολη που κόβει την ΑΟΖ σας,Μπλε πατρίδα“Δηλώνει μια περιοχή στην οποία εμφανίζεται μέσα στο δικό της MEB, αλλά εσείς”Μπλε πατρίδαΔεν μπορείτε να στείλετε ερευνητικό σκάφος στο!

Έχουμε γράψει αρκετές φορές σε αυτήν τη στήλη: Δεν είναι σωστό να δηλώνεται η Γαλάζια Πατρίδα ως έκταση 464 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΕΒ. Επειδή τα MEB δεν είναι περιοχές όπου τα κράτη είναι “πλήρως κυρίαρχα”, είναι περιοχές όπου έχουν επιχειρηματικά δικαιώματα. Ως εκ τούτου, οι τρίτες χώρες έχουν πολλά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης αγωγών, στην περιοχή όπου τα δύο κράτη συμφώνησαν και δήλωσαν την ΑΟΖ.

Η επέκταση της Γαλάζιας Πατρίδας με τη συμπερίληψη των ΑΟΖ είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της γεωπολιτικής κατανόησης. Η προσέγγιση για την προστασία του Χατάι από τη Συρία, η παρουσία σας στη Συρία από την Ανατολική Μεσόγειο και η παρουσία σας στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τρίπολη σας οδηγεί στη συνεχή ανάγκη για μια «ευρύτερη περιοχή». Η ανάγκη προστασίας της Τρίπολης στη γραμμή της Τυνησίας προκύπτει!

Ο Atatürk ήταν αντι-γεωπολιτικός

Το αντίστροφο της γεωπολιτικής κατανόησης, το καλύτερο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ Διατύπωσε: Ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο!

Σύμφωνα με τη γεωπολιτική κατανόηση, η απειλή αποτρέπεται με την επέκτασή της στο έδαφος του γείτονα. ΑτατούρκΌσον αφορά την κατανόηση της “εξωτερικής πολιτικής”Η ειρήνη στη χώρα σας εξυπηρετεί την ειρήνη στον γείτονά σας, η ειρήνη στον γείτονά σας εξυπηρετεί την ειρήνη στη χώρα σαςΗ γνώμη είναι κυρίαρχη.

Ο γεωπολιτισμός σκοπεύει να αναπτυχθεί παρά τον γείτονα, να αναπτυχθεί επεκτείνοντας προς τον γείτονα, ακόμη και στο έδαφος του γείτοναγραμμή άμυνας«Φέρνει για να καθιερώσει, συνεπώς, πραγματικά συνεχή πόλεμο.

ΑτατούρκΗ κατανόηση του «σκοπεύει να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης και να αναπτυχθεί μαζί. ΑτατούρκΤο 1934, η Ελλάδα καθιέρωσε το Σύμφωνο Βαλκανικής Φιλίας και Συνεργασίας με τη Ρουμανία και τη Γιουγκοσλαβία, και το 1937 το τετραπλό Σύμφωνο Χωρίς Επιθετικό Σανταμπάτ με το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Έτσι, τα δυτικά, νότια και ανατολικά της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει μια γενιά ειρήνης και ασφάλειας. Ήδη, υπάρχει μια συμφωνία φιλίας και αδελφότητας του 1921 με την ΕΣΣΔ στο βορρά.

Η γεωπολιτική προσέγγιση της κυβέρνησης έχει φέρει τη χώρα μας εναντίον των γειτόνων μας. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με πολλούς από τους γείτονές μας και με τους γείτονές μας σήμερα …

Εν ολίγοις, υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα στη γεωπολιτική, όχι μια λύση. Διότι η γεωπολιτικοποίηση γεννά τον πόλεμο και τον απομονώνει.

Source