Sergey Kartashov (Sergejs Kartasovs): Η αναζήτηση μιας εκκίνησης πληροφορικής για επενδύσεις είναι σαν να δουλεύεις ως κυνηγός χρυσού

Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων IT βοηθούν τους επενδυτές να διαχειρίζονται το κεφάλαιο τους με σύνεση και να επιλέγουν αξιόλογα έργα σε μια υπερφορτωμένη αγορά εκκίνησης. Σεργκέι Καρτάσοφ, Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής εταιρείας Generation Partners, λέει για τις πτυχές αυτής της εργασίας.

Συνδέοντας ανθρώπους

Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έχουν τρεις βασικές δραστηριότητες: ανάλυση αγοράς, μείωση χρηματοοικονομικών κινδύνων μέσω διαφοροποίησης επενδύσεων και μελέτη περαιτέρω προοπτικών εταιρειών. Οι ειδικοί μελετούν μια εταιρεία εάν υιοθετεί τη νομική συμμόρφωση, εάν οι υπάλληλοί της είναι ικανοί για τη δουλειά τους και εάν η διοίκηση έχει αρκετές εμπορικές δεξιότητες.

«Οι προγραμματιστές είναι geeks, αλλά συχνά συμπεριφέρονται σαν δημιουργικοί άνθρωποι. Συχνά, μπορούν να δημιουργήσουν ένα έξυπνο προϊόν, αλλά ταυτόχρονα, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να το φέρουν στην αγορά. Ακόμα κι αν ένα προϊόν έχει τις πιο λαμπρές δυνατότητες, μπορεί να χαθεί μεταξύ ενός τεράστιου αριθμού άλλων προσφορών λόγω ελαττωμάτων στο μάρκετινγκ και τη διαχείριση. Το καθήκον μας – όπως και οι κυνηγοί χρυσού – είναι να βρούμε ψήγματα και να τα φέρουμε στους επενδυτές. Ταυτόχρονα, υπάρχει πάντα κίνδυνος. Είναι σημαντικό να το διαφοροποιήσουμε επενδύοντας σε διάφορα έργα ». λέει ο Σεργκέι Καρτάσοφ.

Ψάχνω για κάτι μοναδικό

Το πιο ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς των αναλυτών είναι η εύρεση ενός μοναδικού, αξιόλογου και υψηλής ποιότητας έργου ανάμεσα σε χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών είναι οικονομικά αποδοτικό. Και υπάρχουν ακόμη λιγότερες νεοσύστατες εταιρείες που αναπτύσσονται σε σταθερές εταιρείες.

«Κατά την ανάλυση των νεοσύστατων επιχειρήσεων για επενδύσεις, θα πρέπει, πρώτα απ ‘όλα, να εξετάσετε τα ακόλουθα κριτήρια: τη χώρα τοποθεσίας, την ηλικία της εταιρείας και την εμπειρία της, το εισόδημα για το τελευταίο έτος, και εάν υπάρχουν επενδύσεις από άλλους επενδυτές. Είναι καλύτερα να επιλέξετε εταιρείες που έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό καινοτόμο προϊόν που επιλύει ένα επείγον πρόβλημα. Αυτό ουσιαστικά εξαλείφει τους κινδύνους ανταγωνισμού και αυξάνει το κόστος τόσο του προϊόντος όσο και της εταιρείας ». λέει ο Σεργκέι Καρτάσοφ.

Η Κύπρος είναι το λίκνο των νεοσύστατων IT

Μια άλλη δραστηριότητα είναι η παροχή συμβουλών σε εταιρείες πληροφορικής σχετικά με την επιλογή χώρας για τη μετεγκατάσταση. Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες πολιτείες με περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα για την πληροφορική. Η Κύπρος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για εταιρείες από μετα-σοβιετικές χώρες. Πληροί όλα τα βασικά κριτήρια άνεσης για τις επιχειρήσεις πληροφορικής. Εκεί, μπορείτε να βρείτε το IP-box, ένα προτιμησιακό φορολογικό καθεστώς – μια εταιρεία πρέπει να πληρώνει κρατικούς φόρους μόνο από ένα μέρος του εισοδήματος από τη δημιουργία ή τη βελτίωση των προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκτός από αυτό, η Κύπρος υπέγραψε Συμφωνίες Διπλής Φορολογίας με αρκετές χώρες. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η ισχυρή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Ως ένα καλό μπόνους μετεγκατάστασης στην Κύπρο, θα ήθελα να σημειώσω τη σχετικά φθηνή αλλά ταυτόχρονα ευχάριστη εξυπηρέτηση. Το βιοτικό επίπεδο στο νησί έχει την ιδανική αναλογία ποιότητας προς τιμή. Εκτός από αυτό, εδώ έχετε μια μεγάλη κοινότητα πληροφορικής που γεννήθηκε εδώ και τώρα βοηθά τον κλάδο να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω ». σημειώνει ο Σεργκέι Καρτάσοφ.

Εκτός από την Κύπρο, υπάρχουν και άλλες χώρες που θεωρούνται συχνά μετεγκαταστάσεις: Μάλτα, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Γερμανία και, φυσικά, ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Kartashov, όλες αυτές οι τοποθεσίες παρέχουν συνθήκες για περισσότερο ή λιγότερο άνετη εργασία για επιχειρήσεις πληροφορικής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ο Σεργκέι Καρτάσοφ κατέχει αρκετούς βαθμούς. Το 2005, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας με πτυχίο Επιστήμης και Πληροφορικής. Μετά από αυτό, σπούδασε στο Riga Business School. Έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA πλήρους απασχόλησης). Για πάνω από 10 χρόνια, εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα με μεγάλους εταιρικούς πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι κύριοι τομείς δραστηριότητας της Sergey ήταν η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η αξιολόγηση των επενδύσεων σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. Από το 2019, ο Kartashov είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Generation Partners, με έδρα την Κύπρο. Επικεντρώνεται σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που λειτουργούν με τεχνολογία βίντεο και οικοσυστήματα πληροφορικής, καθώς και στην έναρξη έργων για προ-IPO και IPO.

Source