Sir Brian Urquhart: Ένας μεγάλος δημόσιος υπάλληλος για μια μεγάλη διεθνή αιτία

Ο θάνατος του Brian Urquhart τις πρώτες μέρες του τρέχοντος έτους σημαίνει ότι η ζωή του, και μάλιστα η μακρά καριέρα του ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, μπήκε σε ολόκληρη την ιστορία των 75 χρόνων του οργανισμού του οποίου η δική του επέτειος εορτάστηκε τους τελευταίους μήνες. Αυτό πρέπει να είναι, δεδομένου ότι ήταν πραγματικά “παρόν στη δημιουργίατου ΟΗΕ, ως βοηθός του Gladwyn Jebb, ο οποίος ήταν στο επίκεντρο της διπλωματίας που οδήγησε στην ίδρυση του ΟΗΕ το 1945, καθώς και στον πρώτο γενικό γραμματέα του, Τρίγκβε Λάι. Μετά από αυτό, υπηρέτησε σχεδόν 40 χρόνια ως ένας από τους βασικούς ανώτερους αξιωματούχους στις υπηρεσίες ειρήνευσης και ειρήνης του ΟΗΕ, οι οποίοι κέρδισαν τον οργανισμό Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1988. Και μετά, μετά τη συνταξιοδότησή του το 1986, όχι μόνο έγραψε βιογραφίες δύο από τις εξαιρετικές προσωπικότητες του ΟΗΕ, τον Νταγκ Χάμαρσκολτ και τον Ράλφ Μπούντ, και τη δική του αυτοβιογραφία, αλλά ενήργησε, από τη θέση του στο Ίδρυμα Ford, ως πηγή καλά μελετημένες και επιδέξια παρουσιάζονται ιδέες για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση ενός οργανισμού που σίγουρα χρειαζόταν τόσο ώθηση όσο και μεταμόρφωση. Δεν είναι κακό για μια ζωή, ακόμη και μια ζωή που εκτείνεται σε 101 χρόνια.

Το πρόσωπο του πολέμου και η επιταγή της ειρήνης

Ο Ουρκάρτ δεν ήρθε στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών χωρίς εμπειρία στα στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Υπηρέτησε στον στρατό μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ άλλων ως αξιωματικός πληροφοριών που προειδοποίησε για την υπέρβαση της αεροπορικής επιχείρησης του Άρνεμ το 1944. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους Βρετανούς αξιωματικούς που εισήλθαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Η δέσμευσή του στον στόχο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της «μάστιγας του πολέμου» βασίστηκε επομένως στην προσωπική εμπειρία και τη γνώση των καταστροφικών συνεπειών της προσπάθειας επίλυσης διεθνών διαφορών με τη χρήση βίας και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν συχνά για την επίτευξη αυτών των στόχων. .

Καθώς βοήθησε στη διαμόρφωση των ειρηνευτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ, μέσω της ίδρυσης ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο Σινά, τα υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο, μέσω των τραυμάτων που ακολούθησαν την ανεξαρτησία του Κονγκό, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του τότε γενικού γραμματέα, του Νταγκ Χάμαρσκκολτ και του ίδιου του Ουρχάρτ χέρια των ανταρτικών δυνάμεων, μέσω της σταθεροποίησης της Πράσινης Γραμμής στο διχασμένο νησί της Κύπρου, ο Urquhart έθεσε στο έργο μια σαφή κατανόηση των στρατιωτικών πραγματικοτήτων και της ευαίσθητης διεπαφής μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών πιέσεων. Κατάλαβε από την εμπειρία του στο Κονγκό πόσο κακός εξοπλισμός ήταν ο ΟΗΕ για να χειριστεί τις επιχειρήσεις επιβολής. Παρέμεινε ένας ανυπόφορος κριτικός των ανακριβών διατυπώσεων εντολών από ένα συχνά διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα μπορούσε να καταγγείλει τις διαφορές γύρω από ένα τραπέζι συνεδριάσεων στη Νέα Υόρκη, αλλά οι οποίες ήταν απλώς απρόσιτες στο έδαφος.

Συχνά δεν εκτιμάται ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών δεν περιέχει ούτε λέξη για τη διατήρηση της ειρήνης, ούτε καν αναφορά του όρου. Έτσι, όλα έπρεπε να χτιστούν από το έδαφος προς τα πάνω με συχνά έντονα αμφισβητούμενα και ανεπαρκή οικοδομικά υλικά. Το γεγονός ότι ο Bunche και ο Urquhart, υποστηριζόμενοι από διαδοχικούς γενικούς γραμματείς, κατόρθωσαν να αναπτύξουν πολιτικές που αποτελούν τη βάση για περισσότερους από 100.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους να αναπτυχθούν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως δεν είναι καθόλου θαυματουργό. Και παρόλο που η ειρηνευτική ειρήνη των Ηνωμένων Εθνών είχε τις αποτυχίες της – σκεφτείτε μόνο τη Σομαλία, τη Ρουάντα και τη Βοσνία – έχει σώσει αμέτρητες ζωές σε πολλές γωνιές του κόσμου, τερματίζοντας τον ανοιχτό πόλεμο που θα μπορούσε να μαίνεται επ ‘αόριστον – κοιτάξτε τη Συρία σήμερα.

Οι συνεισφορές της Urquhart έγιναν όλες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που περιπλέκουν πολύ τις αυξανόμενες επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Θα συνεχιστεί το αίτημα για περισσότερη ειρηνευτική δραστηριότητα του ΟΗΕ; Είναι δύσκολο να το δει κανείς να μην το κάνει, με την όρεξη να εξαφανιστούν «συνασπισμοί της φρικιαστικής» που εξαφανίζονται, αλλά με την επίπτωση των διαφορών, συχνά σε εύθραυστα και αποσυντιθέμενα κράτη, που δεν δείχνουν σημάδια μείωσης και τον κίνδυνο εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, πάντα παρούσα. Έτσι, η διεθνής κοινότητα θα χρειαστεί τη δομή που είχε ο Urquhart να δημιουργήσει εάν ο κόσμος δεν θέλει να μετακινηθεί προς μια κατάσταση αναταραχής.

Μέχρι τη στιγμή που έφτασα στη Νέα Υόρκη το 1990 ως πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου των Ηνωμένων Εθνών, ο Brian Urquhart ήταν μια ανεξάντλητη πηγή σοφών συμβουλών, όχι μόνο για μένα αλλά και ευρύτερα. Οι συμβουλές του παρουσιάζονταν πάντα με μέτριους και εποικοδομητικούς όρους, ποτέ με την υπερβολή που συχνά συνοδεύει τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του ΟΗΕ. Όταν ο Boutros Boutros-Ghali ανέλαβε το Γενικό Γραμματέα το 1992, ο Urquhart και ο Erskine Childers υπέβαλαν μια ολόκληρη σειρά μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για τη διατήρηση της ειρήνης, αλλά για ολόκληρη την ατζέντα του ΟΗΕ. Αν είχε δοθεί περισσότερη προσοχή στις προτάσεις τους! Δεν ήταν ποτέ οδηγός στο πίσω κάθισμα και ποτέ δεν έκανε σκόπιμα το έργο των διαδόχων του πιο δύσκολο από ό, τι ήταν ήδη.

Με βάση τα ιδρύματα του Sir Brian

Φυσικά, τώρα είναι η ώρα να αποτίσουμε φόρο τιμής στα επιτεύγματα του Brian Urquhart. Αλλά ήξερε καλύτερα από τα περισσότερα ότι τα ζεστά λόγια δεν σας φέρνουν ποτέ πολύ μακριά στον ΟΗΕ, είτε αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είτε της ειρήνης και της ασφάλειας. Τόσο καλύτερα, σίγουρα, να σκεφτούμε τρόπους να οικοδομήσουμε τα ειρηνευτικά θεμέλια που έθεσε τόσο εντυπωσιακά. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  • Με την αλλαγή των διοικήσεων των ΗΠΑ υπάρχει πραγματικά μια ευκαιρία να επιστρέψουμε περισσότερη αίσθηση ευγένειας και ευγένειας στο έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Φυσικά θα εξακολουθούν να υπάρχουν εντάσεις, ιδίως μεταξύ των Μόνιμων Μελών του. Αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί δυνατό να διευρυνθούν οι επί του παρόντος πολύ περιορισμένοι τομείς στους οποίους εξακολουθούν να συνεργάζονται. Η έναρξη ενός διαλόγου για τη στρατηγική σταθερότητα μεταξύ των Μόνιμων Μελών θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης.
  • Πολλές επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης υπονομεύονται εξαρχής από τη βραδύτητα κατά την ανάπτυξη, με στρατεύματα, αστυνομικούς συμβούλους και πολίτες να τρέχουν σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η έγκαιρη, πλήρης ανάπτυξη αποφέρει μερίσματα και αφήνει λιγότερο χώρο για spoilers. Δεν πρέπει να είναι αδύνατο να επιτευχθεί αυτό.
  • Έχει δοθεί πολύ μεγάλο εύρος στην κυβέρνηση της χώρας ή των χωρών στις οποίες πρέπει να αναπτυχθούν οι ειρηνευτές για να αναστείλουν τις επιχειρήσεις και να αγνοήσουν τις συμβουλές τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να δώσει αυστηρότερες, πιο ξεκάθαρες εντολές, όχι εκείνες που είναι ειδικά προσαρμοσμένες για σκοτεινή και αποφυγή από την κυβέρνηση υποδοχής.
  • Δεδομένου ότι ένα πιθανό ποσοστό μελλοντικών επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης είναι πιθανό να είναι στην Αφρική και δεδομένης της αργά αναπτυσσόμενης ικανότητας της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και των υποπεριφερειακών οργανώσεων της να χειρίζονται επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να ενισχυθούν και να βελτιωθούν την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών και της ΑΕ να συνεργαστούν από κοινού, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρηματοοικονομικών συνεισφορών που αξιολογούνται από τον ΟΗΕ σε μια εποχή κατά την οποία, μετά το Covid, τέτοιοι πόροι θα είναι περιορισμένοι.
  • Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξαλειφθεί ο λεκές της σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων εγκλημάτων που διαπράττονται από τα ίδια τα μέλη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Μπορεί να απαιτηθεί κάποια μορφή διεθνούς δικαιοδοσίας για να επιτευχθεί αυτό και δεν πρέπει να αποφεύγουμε αυτό εάν συνεχίσουν να αποτυγχάνουν άλλα μέτρα.

Ο ρόλος του ΗΒ

Τι ρόλο υπάρχει σε όλα αυτά για τη χώρα του Brian Urquhart, που αντιμετωπίζει όπως είναι η πρόκληση να βάλει σάρκα στα οστά της «Παγκόσμιας Βρετανίας», η οποία μέχρι στιγμής αποτελείται περισσότερο από μια άσκηση μαρκαρίσματος παρά μια επιλογή πολιτικής;

Κάποιος πρέπει να ελπίζει ότι η ολοκληρωμένη επισκόπηση της άμυνας και της ασφάλειας της κυβέρνησης, όταν θα δει τελικά το φως της ημέρας, θα έχει κάτι θετικό να πει για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολυμερείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι τόσο μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις, που είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν, αλλά η παροχή των εξειδικευμένων λειτουργιών και εξοπλισμού που απαιτούν όλο και πιο περίπλοκες και πολύπλευρες επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε από την εκπαίδευση ειρηνευτικών δυνάμεων από άλλες χώρες, τις οποίες ήδη κάνουμε, στην καθοδήγηση των μονάδων που εκπαιδεύουμε όταν αναπτύσσουν;

Δεν θα μπορούσα, θα πρότεινα, να είναι καλύτερος τρόπος να αποδείξουμε την υπερηφάνεια μας για τα επιτεύγματα του Brian Urquhart παρά να κάνουμε κάποιες πρακτικές συνεισφορές στον σκοπό για τον οποίο αφιέρωσε τόσο χρόνο, ενέργεια και φαντασία.

Ντέιβιντ Χάνα, Λόρδος Hannay του Chiswick, υπηρέτησε ως Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ από το 1990 έως το 1995, και είναι συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΗΕ για όλα τα κόμματα.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το Σχόλιο είναι οι συγγραφείς και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της RUSI ή οποιουδήποτε άλλου ιδρύματος.

BANNER IMAGE: Ευγενική προσφορά της UN Photo / Evan Schneider

.Source