Spooked By Ladakh Standoff, η Ινδία υπογράφει συμφωνία 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ισραηλινές βόμβες SPICE

Τσάντιγκαρ: Η Ινδία έχει υπογράψει μυστική συμφωνία 200 εκατομμυρίων δολαρίων για ανάμεικτα ισραηλινά υλικά, παρόμοια με αμέτρητες προμήθειες που σχετίζονται με την άμυνα που προήλθε στο παρελθόν από το Τελ Αβίβ μετά τη σύναψη επίσημων διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στις αρχές του 1992.

Σε ένα σημείωμα τύπου anodyne, τα Ισραηλινά Rafael Advanced Defense Systems δήλωσαν στις 23 Δεκεμβρίου ότι είχε συνάψει σύμβαση με μια «ασιατική χώρα» για να της παράσχει κιτ καθοδήγησης βομβών, πυραύλους κατά των δεξαμενών (ATGM) και ραδιόφωνα με λογισμικό, αλλά αρνήθηκε για να προσδιορίσει τον πελάτη του ή να επεξεργαστεί περαιτέρω.

Ωστόσο, Εβδομαδιαία άμυνα της Τζέιν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας επίσημες πηγές, ανέφερε ότι η σύμβαση του Rafael περιελάμβανε την παροχή έξυπνων, ακριβών, αντίκτυπων, οικονομικά αποδοτικών (SPICE) -2000 συσκευών καθοδήγησης βόμβας στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας (IAF) και 300-odd Spike-Long Range (LR) ) Τακτικά ραδιόφωνα ATGM και BNET broadband Internet Protocol (IP) προς τον Ινδικό Στρατό (IA).

Οι Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι η IAF Mirage-2000Hs χρησιμοποίησε SPICE σετ στην επιδρομή τους σε ένα φερόμενο ισλαμικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Μπαλακότ της βορειοδυτικής επαρχίας του Πακιστάν, τον Φεβρουάριο του 2019, μετατρέποντας 2.000 λίβρες ΜΚ 84 και BLU-109 βαρύτητες σε αυτόνομο όπλο συστήματα σε εύρος απεργίας 60 χλμ.

Σύμφωνα με Τζέινς, το τελευταίο SPICE και άλλες προμήθειες εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας (MoD’s) που θεσπίζει ειδικά διατάξεις για την απόκτηση εξοπλισμού «έκτακτης ανάγκης» για την κάλυψη επειγουσών επιχειρησιακών απαιτήσεων που επιβάλλονται από τη διαρκή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Κίνα, κατά μήκος της αμφισβητούμενης Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC) στην ανατολική Λαντάκ. Η παράδοση και των τριών αντικειμένων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, Τζέινς προστέθηκε.

Εκτός από τα ραδιόφωνα, τα κιτ βομβών και οι ATGM ήταν επαναλαμβανόμενες παραγγελίες από τον Rafael, εκτελέστηκαν εξίσου κρυφά το 2019. Εκείνη την εποχή η Ινδία είχε αποκτήσει 260 Spike ATGM και 12 εκτοξευτές για το Στρατό, μαζί με 100 κιτ Spice για τοποθέτηση στο αναβαθμισμένο Mirage του IAF. -2000Η στόλος. Αυτές οι αγορές εκτελέστηκαν επίσης με παρόμοιες διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης», με στόχο την παράκαμψη επαχθών μέτρων προμηθειών για την ΥΠΕ, ώστε να πραγματοποιηθούν συνολικά καλές ελλείψεις κρίσιμου εξοπλισμού και στις τρεις ινδικές υπηρεσίες.

Αυτά τα πιεστικά ελλείμματα περιλαμβάνουν πολλαπλασιαστές δύναμης όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), διάφορα συστήματα πυραύλων και άμυνας αέρα, ποικίλους προηγμένους αισθητήρες και ραντάρ, τεχνολογία αεροηλεκτρονικών και πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας (PGMs), μεταξύ άλλων τέτοιου εξειδικευμένου εξοπλισμού, τα οποία όλο και περισσότερο προέρχεται η Ινδία από το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Κατά συνέπεια, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η Ινδία έχει αναδειχθεί σταθερά ως ο μεγαλύτερος στρατιωτικός πελάτης του Ισραήλ, έχοντας πουλήσει διαφορετικό εξοπλισμό ή συνεργάστηκε για να κατασκευάσει αυτόχθονες, αξίας περίπου 6-7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2009-18. Αυτό καθιστά το Ισραήλ τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο εξοπλισμού της χώρας μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αυτές οι πωλήσεις όπλων, ωστόσο, έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την ανάληψη της θητείας του κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Πρωθυπουργού Narendra Modi (BJP) το 2014, με το Τελ Αβίβ να υπογράφει στρατιωτικές συμβάσεις με την Ινδία μόνο το 715 εκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Ο Μόντι ήταν επίσης ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας που επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2017.

Φωτογραφία αρχείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και του πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi. Φωτογραφία: Haim Zach / Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου, Ισραήλ

Ωστόσο, παρά την ταχέως πολλαπλασιαζόμενη στρατηγική και στρατιωτική ένωση που έχει αναδειχθεί ως η πιο σημαντική του Ισραήλ στην Ασία, είναι μια εταιρεία που παραμένει βαθιά τυλιγμένη στο απόρρητο, λειτουργεί σε ένα απροσδιόριστο περιβάλλον καπνού και καθρεφτών. Το Ισραήλ ενστικτωδώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποβιβάσει αυτήν τη στρατηγική τεκτονική με την Ινδία, ενώ η τελευταία ανταποκρίνεται παρόμοια, επειδή φοβάται να εντείνει τους δεσμούς με τα αραβικά κράτη και το Ιράν – από το οποίο το Δελχί εξαρτάται για σχεδόν το 70% των εισαγωγών υδρογονανθράκων.

Και παρόλο που το διπλωματικό, πολιτικό και περιβάλλον ασφάλειας έχει αλλάξει πρόσφατα στη Δυτική Ασία, με κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να καθιερώνουν επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ, και ακόμη και η Σαουδική Αραβία να κάνει προσκλήσεις στο Τελ Αβίβ, το Δελχί συνεχίζει να επιδιώκει μανδύα και -Στραφή προσέγγιση σε όλα τα διμερή στρατιωτικά θέματα, προμήθειες υλικού και πληροφορίες με το Ισραήλ. Οι αμοιβαίες επισκέψεις στο Δελχί και το Τελ Αβίβ από αξιωματούχους άμυνας, ασφάλειας και πληροφοριών, τεχνικοί και επιστήμονες της Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και στελέχη εταιρειών εξοπλισμού παραμένουν αυστηρά τυλιγμένες, όπως συμβαίνει και με το διμερές στρατιωτικό εμπόριο.

Πριν από το 1992, το Ισραήλ φέρεται να βοήθησε κρυφά την Ινδία, παρέχοντας περιορισμένη στρατιωτική βοήθεια και όπλα κατά τη διάρκεια του σύντομου, αν και καταστροφικού πολέμου της με την Κίνα το 1962, με έναν Ισραηλινό στρατηγό που έγινε διπλωμάτης, Ντέιβιντ Σαλτιέλ, που επισκέφθηκε κρυφά το Δελχί το 1963. κατά τη διάρκεια των επακόλουθων συγκρούσεων της Ινδίας με το Πακιστάν το 1965 και το 1971, κυρίως μέσω προμηθειών πυρομαχικών. Στη συνέχεια, οι σχέσεις της Κlandestine συνεχίστηκαν με ανώτερους Ινδούς αξιωματούχους ασφαλείας που ταξίδευαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου – καθώς δεν υπήρχαν άμεσες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών – για να διασφαλιστεί ότι τα διαβατήριά τους δεν θα είχαν κανένα ιστορικό για την επίσκεψή τους.

Ωστόσο, μετά τη δολοφονία της πρωθυπουργού Ιντίρα Γκάντι το 1984, η Ινδία πιστεύεται ότι ζήτησε και εξασφάλισε ισραηλινή βοήθεια στην αναβάθμιση της προστασίας της VIP εκπαιδεύοντας και οπλίζοντας το νεοσυσταθέν προσωπικό της Ομάδα Ειδικής Προστασίας και το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς Ασφαλείας. Αυτά τα κομάντο χρησιμοποιούσαν επίσης την Κυπριακή διαδρομή. Οι Ισραηλινοί ειδικοί σχεδίαζαν επίσης φαινομενικά την αρχιτεκτονική ασφάλειας του Πρωθυπουργού Ραβίβ Γκάντι που συνεχίζει σε γενικές γραμμές με μικρές αλλαγές.

Όμως, η αποσύνθεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 της Σοβιετικής Ένωσης, ο μακροχρόνιος σύμμαχος της Ινδίας και ο κύριος προμηθευτής όπλων, ήταν ένα σημείο καμπής στους στρατιωτικούς δεσμούς του Δελχί με το Ισραήλ. Σημαντικές προμήθειες όπλων και ανταλλακτικών για στρατιωτικό εξοπλισμό είτε σταμάτησαν είτε καθυστέρησαν αδιάκοπα, καθώς μια μέρα στην άλλη πολλοί προμηθευτές βρέθηκαν σε ανεξάρτητες γειτονικές δημοκρατίες που ήταν ομόλογες με τη Μόσχα. Κατά συνέπεια, η Ινδία αναγκάστηκε να εξετάσει εναλλακτικές πηγές υλικού σε μια κρίσιμη περίοδο που συνέπεσε με την έκρηξη της εξέγερσης του Κασμίρ στα τέλη του 1989.

Η καθιέρωση επίσημων διπλωματικών δεσμών με το Ισραήλ τον Ιανουάριο του 1992 υπό τον πρωθυπουργό Narasimha Rao επέτρεψε και στις δύο πλευρές να παρακολουθήσουν γρήγορα τη στρατηγική και αμυντική τους σχέση με βάση την αμοιβαία ασφάλεια και τα εμπορικά συμφέροντα. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ορθώς αντιλήφθηκε μια προσοδοφόρα εμπορική ευκαιρία, ενώ η Ινδία έβλεπε το Τελ Αβίβ ως έναν αξιόπιστο πάροχο υλικού, ειδικά για ποικίλα συστήματα πυρομαχικών και πυραύλων, τα οποία ο στρατός της Ινδίας έλειπε και εξακολουθεί να έχει.

Παρ ‘όλα αυτά, χρειάστηκαν ακόμη έξι παράξενα χρόνια και η άνοδος του BJP στην εξουσία υπό τον πρωθυπουργό Atal Bihari Vajpayee, προκειμένου ο αμυντικός μηχανισμός του Ισραήλ να εγκατασταθεί οριστικά στην Ινδία, δεύτερος μετά τους Ρώσους και στη συνέχεια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Όντας ένα κράτος πυρηνικών όπλων «ντουλάπι», η απόφαση του Ισραήλ να μην καταδικάσει τις πυρηνικές δοκιμές Pokhran της Ινδίας τον Μάιο του 1998 βοήθησε επίσης σημαντικά, προσελκύοντας περαιτέρω το Τελ Αβίβ στο Δελχί.

Ωστόσο, ήταν ο πόλεμος της Ινδίας διάρκειας 11 εβδομάδων με το Πακιστάν το 1999 που κατέστησε την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ στο κέντρο της εγχώριας σκηνής. Καθώς ξεδιπλώθηκε η σοβαρότητα της θανατηφόρας σύγκρουσης, το εμπορικά καταλαβαινόμενο Ισραήλ έσκαψε βαθιά στα στρατιωτικά του αποθέματα για να προμηθεύσει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στην Ινδία, ιδιαίτερα με πολύ κακές ανάγκες 155 mm γύρους howitzer για τα όπλα Bofors, πυρομαχικά με λέιζερ και άλλα όπλα που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην Ο στρατός του Πακιστάν εγκαταλείπει τις ορεινές περιοχές πολιορκία και τερματίζει εχθροπραξίες

Λίγο αργότερα, το Ισραήλ άρχισε να διεκδικεί τα τέλη του στις πωλήσεις υλικών και συνεχίζει να το κάνει, ευημερώντας σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία.

Η ισραηλινή εμπειρία στην αναβάθμιση των μαχητών της Σοβιετικής εποχής όπως το MiG-21, που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του στόλου μάχης των IAF, και κατασκευάζοντας μια σειρά αντι-τακτικών βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων, ηλεκτρονικού πολέμου (EW) και εξοπλισμού επικοινωνίας, ραντάρ και αισθητήρες ενθουσιασμένοι στην Ινδία , είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλές συμβάσεις.

Το Ισραήλ έχει επίσης παράσχει αεροηλεκτρονικά, ραντάρ και πυραύλους για μια σειρά κορυφαίων μαχητών IAF όπως οι ρωσικοί Sukhoi Su-30MKI, French Mirage-2000Hs, Anglo-French SEPECAT Jaguars και ακόμη και τα εγχώρια αεροσκάφη Tejas Light Combat, μεταξύ άλλων πλατφορμών όπως ελικόπτερα και ναυτικά συστήματα πολύ εξαντλητικά για να καταθέσουν.

Παράλληλα, ο ινδικός στρατός επέδειξε ενδιαφέρον για τις επιτυχημένες στρατηγικές και έννοιες των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των ένοπλων εξεγέρσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας πολλαπλασιάστηκε, όπως και η ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια στις Ειδικές Δυνάμεις της Ινδίας. Η πεποίθηση ότι το Ισραήλ και η Ινδία μοιράστηκαν παρόμοιες, αλλά μη δημοσιευμένες ανησυχίες για την ασφάλεια για απειλές που τίθενται όχι μόνο από ένα πυρηνικό όπλο ικανό και όλο και περισσότερο ριζοσπαστικοποιημένο Πακιστάν, ενίσχυσε περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς ασφάλειας και στρατιωτικών.

Πιστεύεται επίσης ότι το Ισραήλ παρείχε στην Ινδία αντιτρομοκρατική βοήθεια για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εξέγερση του Κασμίρ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Διαθέτει πάνω από δώδεκα τεχνικές ομάδες για να βοηθήσει την Ινδία να αυξήσει τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών στα σύνορα, εκτός από τα αντιτρομοκρατικά μέτρα αντιμετώπισης όπως αναβαθμισμένη περίφραξη συνόρων, αισθητήρες εδάφους και φορητές θερμικές απεικονίσεις για χρήση από στρατό και παραστρατιωτικούς συνοριοφύλακες.

Ανώτεροι στρατιωτικοί, από τότε που αποσύρθηκαν, οι οποίοι είχαν αλληλεπιδράσει με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, δήλωσαν ότι το επιχείρημα του Τελ Αβίβ ήταν ότι το Δελχί, όπως και το Ισραήλ, περιβάλλεται από εχθρικούς γείτονες και ως εκ τούτου χρειαζόταν απεγνωσμένα να ενισχύσει και να ενισχύσει τον εξοπλισμό ασφαλείας του μέσω ενισχυμένης συνεργασίας με το Ισραήλ .

Επιπλέον, αυτοί οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ εμπορεύτηκε ως χώρα που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δοκιμασμένων στη μάχη, νέων και αναβαθμισμένων υλικών, σε πολλές περιπτώσεις καταγωγής ΗΠΑ, της οποίας η τεχνολογία θα μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί στην Ινδία καθώς δεν υπόκειται σε διεθνή όπλα καθεστώτα ελέγχου. Με την πάροδο των ετών, αυτός ο συλλογισμός βρήκε αντηχήσεις στους πολιτικούς, στρατηγικούς και στρατιωτικούς κύκλους του Δελχί και οι συμβάσεις αμυντικού εξοπλισμού είχαν προοδευτικά πολλαπλασιαστεί όπως και η τελευταία με τον Ραφαέλ.

«Το Ισραήλ ήταν πάντα« προμηθευτής χωρίς ερωτήσεις ». μεταφέρει ακόμη και την πιο προηγμένη τεχνολογία του χωρίς να θέτει όρια στη χρήση του », ανέφεραν οι Harsh Pant και Ambuj Sahu σε μια λεπτομερή ανάλυση,« Οι πωλήσεις όπλων του Ισραήλ στην Ινδία: Βάση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης », για το Ίδρυμα Έρευνας Παρατηρητών τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ορισμένες από τις ισραηλινές τεχνολογίες χρησιμοποιούν εξαρτήματα των ΗΠΑ, λόγω των οποίων οι ΗΠΑ έχουν εξουσίες βέτο για την πώληση αυτών των τεχνολογιών, επισημαίνουν οι δύο συγγραφείς. Αλλά με τη βελτίωση της στρατηγικής κατανόησης μεταξύ Δελχί και Ουάσινγκτον, περισσότερες τέτοιες τεχνολογίες είναι πιθανό να μεταβιβαστούν στο μέλλον που δήλωσαν. Ως εκ τούτου, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το Ισραήλ δυνητικό αμυντικό εταίρο για την Ινδία, πρόσθεσαν.

Με λίγα λόγια, η συμβιωτική αμυντική σχέση Ινδίας-Ισραήλ μεγαλώνει, αλλά ανάμεσα στα όρια.

.Source