Η Τουρκία και η ΕΕ είναι επιφυλακτικές για τη μεσογειακή διαμάχη

Πριν από μια δεκαετία, η Τουρκία συνόψισε την εξωτερική πολιτική της ως «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Σήμερα, η εξωτερική της πολιτική είναι γεμάτη προβλήματα.

Αυτή η αλλαγή βασίζεται στην επιθυμία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή και στρατηγική προβολή. Το σχέδιο είναι πολύπλευρο, ένα μέρος του είναι ότι η Άγκυρα θα λυγίσει τους μυς της κατά την άσκηση των ισχυρισμών της για οικονομικά συμφέροντα.

Τα τελευταία χρόνια, η πιο σημαντική εκδήλωση αυτού ήταν η επιδίωξη μεριδίων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο – που το έθεσαν σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία αυτής της διαμάχης δείχνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πίσω μέρος, προσφέροντας ενδείξεις μελλοντικής δράσης.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επειδή έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυριαρχία της και η μελλοντική εκμετάλλευση υποθαλάσσιων πόρων δεν πρέπει να περιορίζονται στον Κόλπο της Αττάλειας. Το πρόβλημα είναι, ενώ η μεγάλη ακτογραμμή της δεν αμφισβητείται, η ακτογραμμή δεν βρίσκεται πολύ μακριά από αυτήν των άλλων κρατών.

Ανεξάρτητα από ερωτήσεις σχετικά με το μέγεθος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της, η Τουρκία διεξάγει εξερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές που συνορεύουν με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό έχει προσελκύσει την οργή της Αθήνας και της Λευκωσίας, προσελκύοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Source